21 Nisan 2011 Perşembe

En Önemli Viraj

Fenerbahçe önden girdi ralliye. Galatasaray'ı deplasmanda 2-1 ile geçtikten sonra, arkasından Bursaspor'a kendi sahalarında puan kaptırdılar. Golsüz beraberliğin ardından Eskişehir'e giden sarı lacivertliler, 3 puanı 3 golle alıp, kendi sahasındaki Gaziantepspor maçına çıktı. 90+4'te gelen golle önemli bir virajı dönen Fenerbahçe 2 puan kaybı ve nispeten az hasarla, bu kritik dört maçı 10 puanla tamamlamayı bildi.

Fenerbahçe'nin Bursaspor beraberliğiyle lig liderliğine yükselen Trabzonspor, ardından Fenerbahçe'nin girdiği ralliye girdi. Önce Galatasaray'ı seyircisiz maçta Burak Yılmaz ile geçtiler. Arkasından Trabzon'da Bursaspor'u yine Burak Yılmaz'ın golüyle alt ettiler. Geride Eskişehirspor ve Gaziantepspor maçları var.

Fenerbahçe bu hafta ununu elemiş eleğini asmış Bucaspor ile oynayacak. Son virajda bir tür rejenerasyon idmanı gibi. Trabzonspor'da ralliden sonra İzmir'e gidecek ve rejenerasyon idmanı yapacak. Nefeslenme durağı gibi. Sonrası tufan. Trabzonspor, Bucaspor maçını oynayıp bitirdiğinde ligin bitmesine 3 maç kalacak. Neyse... Bunlar sonraki konular...

Eskişehirspor ligin kaliteli takımlarından birisi. Yetenekli bir teknik direktöre sahipler. Sezona Rıza Çalımbay ile başlayan Eskişehirspor, üst üste mağlubiyetlerin ardından, Bucaspor'dan istifa eden Bülent Uygun'u göreve getirmiş ve istikrarla puan toplayan bir takım haline gelmişti.

Ligin ilk yarısında Trabzon'da oynanan maçta bu iki takım 0-0 berabere kaldı. İstim üzerindeki Trabzonspor'u kilitlemeyi başaran Eskişehirspor neredeyse pozisyon vermeden maçı tamamladığı gibi mutlak alabileceği 3 puan son dakikada Onur'a takılmıştı.

Aslında bu maçta Eskişehirspor'dan çok Trabzonspor'un ne yapacağı ya da neler yapabileceği önemli. Özellikle ligin ikinci yarısından itibaren takımda belirgin bir düşüş olduğu kesin. İlk yarıda elde edilen avantajla işi bu noktaya kadar getirdiler. İkinci yarının neredeyse tamamında oynayamayan Egemen'in dönüşüyle ve Giray'ın yüksek performansıyla (son Bursaspor maçı sezonun en iyisiydi) büyük aksilik olmazsa sezon sonuna kadar stoper kurgusu bu şekilde olacak. Pawel'den beklenen çıkışı yapan ikizi Piotr, sol bek mevkisini Cale'den çalmayı başardı. Eskişehir'de de sahaya onbir çıkması muhtemel. Savunmanın sağında zaten Serkan var. Trabzonspor'un pas yapamayınca bir hayli kırılganlaşan ve direnç kaybeden orta sahası maçın anahtar noktası olacak. Isırmayı bilen, pres yapan Eskişehirspor orta sahasını dişe diş mücadelen çok zeka ile geçmek zorunda bordo mavililer. Jaja ve Alanzinho iki kritik adam. Orta sahadan top taşımaları, zaman zaman çizgilere inmeleri, ara topu atmaları, savunmanın dengesini bozmaları gerekiyor. Bu ikilinin aynı zamanda rakibi çabuk çıkarmamak gibi görevleri var. Sahaya 4-5-1 gibi çıkan ancak Burak ve Alanzinho'nun içeriye devrilen oyunlarının yanında Jaja'nın da ani baskınlarıyla 90 dakikanın neredeyse 50-60 dakikasını 4-2-4 gibi oynayan bordo mavililer bu maçta da Burak'ın sorumluluk almasına çok ihtiyaç duyacak. Son 8 maçta yalnızca bir gol atabilen Umut Bulut'un patlama yapması, ekstra performans göstermesi işi kolaylaştırır.

Eskişehirspor'un 10 numarası olan Sezer bana göre bu sezon 'overrated' bir performans sergiliyor. Beklentileri pek fazla karşıladığı söylenemez. Forvet yokluğunda Trabzon'daki maça santrafor çıkan Serdar Özbayraktar bu takımın dinamosu görünümünde. Ivesa iyi bir kaleci olsa da, zaman zaman çok ciddi hatalar yapabiliyor. Kötü oyundan sonra Fenerbahçe maçında ilk yarı bitmeden oyundan alınan stoper Diego bu maça onbir çıkacak mı bilmiyorum. Bülent Uygun'un sıklıkla kenardan gelmesini tercih ettiği Pele bu maçta bana göre Trabzonspor'un zaten doğru dürüst uygulamadığı pas trafiğini tamamen sekteye uğratabilecek dinamizme sahip.

Trabzonspor buraya gelene kadar çok emek harcadı. Eskişehirspor bu sezona çıkarken Avrupa kupalarını hedefliyordu ancak hedeflerinin uzağında kaldılar. Stressiz ve endişesiz biçimde çıkıp toplarını oynayacaklar. Trabzonspor'un kalan 3 deplasmanının en tehlikelisi bu maç. Es-Es bandosu ve ateşli seyircisini bilmeyen yok. Buradan çıkacak 3 puan şampiyonun rengini çok ama çok net bir biçimde belirler diye tahmin ediyorum. Böyle bir maç oynayacak Trabzonspor...

Hiç yorum yok: