7 Temmuz 2010 Çarşamba

2010 Güney Afrika Özel ( İlk Finalist Hollanda )

Meksika, Fransa ve Güney Afrika'nın bulunduğu gruptan lider çıktıktan sonra, Güney Kore'yi normal sürede ve Gana'yı penaltılarla eleyip yarı finale gelen Uruguay'ın karşısında, Danimarka, Japonya ve Kamerun'un bulunduğu gruptan tüm maçlarını kazanarak çıkan, ardından önce Slovakya'yı, sonra da en büyük favorilerden Brezilya'yı normal sürelerde devirip yarı finalist olan Hollanda vardı.

Uruguay'da Lugano ve Loderio sakat, Fucile ve Suarez ise cezalıydı. İlk onbirinde direk oynayan ve son Gana maçında bir hayli yıpranan takım bir de bu eksiklerle maça çıkınca tamamen motivasyon faktörüyle Hollanda'ya direnebilirdi. Vasat maçlardan sonra ilk güç denemesini Brezilya karşısında yapan ve bu denemeden başarıyla ayrılan Hollanda'da ise Van Der Wiel ve De Jong'un dışında sakat ya da cezalı oyuncu bulunmuyordu.

İki takımda maça birbirini tartarak başladı. Bir iki vasat girişimden sonra 18. dakikada hemen hemen herkesin ortak olarak birleştiği görüşe mukabil Giovanni Van Bronckhorst turnuvanın en güzel golünü atarak Hollanda'yı 1-0 öne geçirince büyük çoğunluk işin bittiğini düşündü muhtemelen ancak Uruguay'ın pes etmeye niyeti olmadığı golden sonra ortaya çıktı. Hollanda ile dişe diş girdikleri mücadelede, devrenin bitmesine yakın bu kez takımın herşeyi Diego Forlan'ın muhteşem golü geldi. Forlan'ın golüyle birlikte takımlar devreye birer güzel gol ve beraberlikle girdi.

İkinci yarı da her ne kadar Uruguay rakibine karşı dirense de, Hollanda'nın aklı selim ve soğukkanlı futbolu daha bir belirleyici duruyordu. Sneijder'in iyice devreye girmesiyle birlikte, Hollanda özellikle 50. dakikadan itibaren oyunu iyice Uruguay yarı sahasına yıktı. Robben'in sürüklediği top 70'te Sneijder'in ayağına geldi. Kötü bir vuruş olmasına rağmen ''canı olan top'' gidip Muslera'nın solundan tam direğin dibinden ağlarla buluştu. Bu golle birlikte Uruguay'ın direnci biraz daha kırıldı zira hemen üç dakika sonra bu kez Robben klas bir kafa vuruşuyla takımının üçüncü golünü atarak Hollanda'nın finale çıkışını neredeyse garanti altına aldı. Son dakikaya kadar ''al gülüm ver gülüm'' giden maç, Maximiliano Pereira'nın enfes plasesiyle yeniden hareketlendi. Bir buçuk dakika kala, Uruguay'ın ümitleri yeniden yeşermişti. O bir buçuk dakikayı maçın Özbek hakemi yaklaşık dört dakikaya çıkarsa da ve Uruguay gerçekten gol yapabileceği bir iki pozisyona girse de mucize gerçekleşmedi ve Hollanda, Uruguay'ı 3-2 mağlup ederek finale yükselen ilk takım oldu.

İkinci finalist bu akşam oynanacak olan Almanya - İspanya maçından sonra belli olacak ve tarihte ilk kez bir Avrupa Kıtası temsilcisi kendi kıtası dışında Dünya Şampiyonluğu'nu kazanmış olacak.

Hiç yorum yok: