26 Ocak 2011 Çarşamba

İstanbul Seferinin Startı...

Ziraat Türkiye Kupası'nın fikstürü ayarlansa ancak bu kadar kötü olabilirdi herhalde. Önce seribaşı olmayan Beşiktaş kurada seribaşı olan Trabzonspor'un grubuna düştü, ardından iki takımın maçı, Trabzonspor'un Fenerbahçe ile oynayacağı kritik lig maçından 4 gün önceye denk geldi. Bir de üstüne üstlük maç İstanbul'da. Dolayısıyla iki İstanbul takımıyla oynanacak olan iki maçı, takım da İstanbul'da kalacağı için ''sefer'' olarak adlandırmak herhalde en doğrusu.

Ziraat Türkiye Kupası B Grubu'nda üçer maçını tamamlayan iki takımdan lider Trabzonspor 2 galibiyet 1 beraberlik çıkartırken, ikinci Beşiktaş ise 2 galibiyet ve 1 mağlubiyet aldı. İki takımda puan kayıplarını Gaziantep Büyükşehir Belediyespor'a karşı yaşarken, her iki takımda Konya Torku Şekerspor ve Manisaspor maçlarını kayıpsız geçti. İki takımında turu garanti değil. Son hafta maçı için Manisa'ya gidecek olan Gaziantep Büyükşehir Belediyespor buradan galibiyet çıkartırsa, bu iki takımdan birisini mutlak şekilde elemiş olacak. Bu durumda beraberlik Trabzonspor'a yarayacak.

Tabi iki takım için de lig çok daha önemli ancak Trabzonspor için bir iki derece daha fazla önem arz ettiğini söyleyebiliriz. Pazar günü en yakın ikinci rakibi Fenerbahçe ile Şükrü Saraçoğlu Stadyumu'nda karşılacak olan bordo mavililerin, asıl hedefi hiç kuşkusuz sezon sonunda Spor Toto Süper Lig'in şampiyonu olabilmek. 7 puan geride bulunan Fenerbahçe ile 12 puan geriden gelen Beşiktaş'ın önünde 5 puanlık mesafede bulunan Bursaspor'da mevcut. Özellikle ligin ikinci devresinin ilk maçında Ankaragücü karşısında alınan beraberlik, doğal olarak rakiplerin iştahını kabarttı. Şimdi az çok özetlemeye çalıştığım ortam itibariyle, Beşiktaş maçının anlamı sadece bir grup maçı olmaktan çıkıp, biraz da gövde gösterisi maçı haline dönüştü.

Bir tarafta sezon başında kadrosuna kattığı Guti ve Quaresma'nın yanına, devre arasında transferlerini gerçekleştirdiği Manuel Fernandez, Simao Sabrosa ve Hugo Almeida'yı ekleyen ve Bucaspor'a karşı gol şov yaparak beklentileri diri tutan Beşiktaş, diğer tarafta ise kadro kalitesi Beşiktaş kadar iyi olmasa da, ''takım olmayı'' başarıp, sezon başından beri binbir methiye düzülen Trabzonspor var. Şayet Beşiktaş kazanırsa, hem grubu lider bitirecek, hem Trabzonspor'u ateşe atacak, hem de lig yarışı için müthiş bir hava kazanmış olacak. Trabzonspor'un kazanması halinde ise, özgüven tavan yapacak, moraller artacak ve Beşiktaş'a ''yavaş gel'' sinyali verilecek.

Galibiyete ihtiyacı olan taraf Beşiktaş, muhtemelen ilk başlarda oyunu forse eden ve tempo yapmaya çalışan taraf olacaktır. Taraftarının da desteğiyle Trabzonspor'u devirmek isteyecek olan Beşiktaş'ın karşısında Trabzonspor ise oyunu tutmak ve diri kalmak isteyen taraf olacaktır. İki takımında genel itibariyle hücumsal kadrolarının olması, maçın çok tempolu geçeceği anlamına gelmiyor çünkü ligin ilk yarısında oynanan maçta öyle aman aman bir tempo görememiştik ve Trabzonspor duran toptan atılan golle maçı kazanan taraf olmuştu.

Egemen'in sakatlığının tamamen düzeldiği söyleniyor ancak Şenol Güneş'in bu maçta kendisini riske edip etmeyeceğini bilemiyorum. Muhtemelen Engin Baytar bu maçta onbir başlayacaktır ve Jaja'yı kenara çekip yıpranmasına engel olunmak istenecektir. Belki bir Serkan Balcı - Tayfun Cora değişikliği olabilir sağ bekte. Orta sahaya Alanzinho monte edilip, Burak ya da Yattara'da kulübeye çekilip, Fenerbahçe maçı için diri kalmaları sağlanabilir. Çok düşük bir ihtimalde olsa, Umut'ta yerini Pawel Brozek'e bırakabilir bu maç için.

Beşiktaş'ın çıkaracağı kadro ise, Schuster'in ideal tercihi olacaktır kanımca. Bucaspor maçında birlikte görev yapan Guti, Aurelio göbeğinden vazgeçip, Aurelio'nun yerine Ernst'i oynatması yüksek ihtimal. Hilbert'te kontenjan mağduru olup, yerini Ekrem Dağ'a bırakabilir. Quaresma, Simao, Guti ve Hugo Almeida sahaya çıkacak banko yabancı oyuncular. Geriye kalan iki kontenjan için ise oyun şablonuna göre bir sürü aday var Beşiktaş'ta.

Kısaca ilginç bir maç bizi bekliyor olacak. Bir Ziraat Türkiye Kupası maçından daha çok anlam içeriyor iki takım içinde. Zira kazanan takım lige sağlam bir mesaj göndermiş olacak.

Hiç yorum yok: