5 Mayıs 2010 Çarşamba

Kupanın Kulbu

Altay'ı 3-0 yenerek başladı Ziraat Türkiye Kupası A Grubu'na Fenerbahçe. 35. dakikada Özer Hurmacı, 57. dakikada Mehmet Topuz ve 75'te yine Özer'le farka giden Fenerbahçe'nin ikinci hafta rakibi ise deplasmanda Eskişehirspor'du. Eskişehirspor'u 59. dakikada Alex'in penaltı golüyle geçen Fenerbahçe, iki maç sonunda 6 puana ulaşmayı başardı. Üçüncü hafta maçında kendi sahasında Tokatspor'u konuk eden sarı lacivertliler bu karşılaşmadan da, 3-2 galip ayrılmayı başardı ve gruptan çıkmayı garantiledi. 19. dakikada Arif Çoban'ın golüyle geriye düşen Fenerbahçe, Alex'in altı dakika sonra gelen golüyle dengeyi kurup, 48. dakikada Mehmet Topuz'un golüyle öne geçti. 50'de Abdullah Boz, Tokatspor'u ümitlendiren golü atsada, 56. dakikada Daniel Güiza maçı Fenerbahçe'ye kazandıran golü atmayı başardı. Grubun son maçında Antalya'ya giden Fenerbahçe burada Antalyaspor ile sezonun en güzel maçlarından birisini oynadı. 17. dakikada Alex'in golüyle öne geçen sarı lacivertlilere, Antalyaspor 21. dakikada Yalçın Ayhan ile cevap verdi. 50'de Necati Ateş, 65'te Sergey Djiehoua'nın golleriyle bir anda iki farklı geriye düşen sarı lacivertli ekip, 72'de Özer ve 80'de Güiza'nın golleriyle yeniden beraberliği yakalasada, 88. dakikada son sözü Antalyaspor'un Fildişili forveti Sergey Djiheoua söyledi ve maçı Antalyaspor 4-3 kazandı.

Fenerbahçe A Grubu'ndan 9 puan ile lider olarak çıkmayı başardı ve çeyrek finaldeki rakibi şu an şampiyonluk yolundaki tek rakibi Bursaspor oldu. İlk maçta Şükrü Saraçoğlu Stadyumu'nda rakibini 3-0'la sürklase eden Fenerbahçe'nin gollerini, 22'de Andre Santos, 25'te Diego Lugano ve 42'de Semih Şentürk kaydetti. Herkes Fenerbahçe'nin turu ilk maçta geçtiğini düşünürken, ikinci maç tam bir kabusa dönüştü. Tamamen dolu tribünler önünde maça iyi başlayan Bursaspor 18. dakikada Iglesias'ın golüyle, 1-0 öne geçti. Skor avantajından sonra rakibini daha fazla hırpalamaya başlayan yeşil beyazlılar, 32. dakikada Dimitar Ivankov'un penaltı golüyle 2-0 öne geçip, tura iyice inandı. Devre 2-0 bittikten sonra, baskısını iyice arttıran Bursaspor maçın 64. dakikasında Turgay Bahadır'ın golüyle skoru 3-0'a taşıdı ve bir mucizeye engel olan isim ise 88. dakikada Bursaspor filelerini havalandıran Daniel Güiza oldu. Fenerbahçe 3-1'lik mağlubiyete rağmen turu geçmeyi başaran olsa da, yarı finalden çok Fenerbahçe'nin aldığı mağlubiyet ertesi günkü gazete manşetlerini süsledi.

Yarı finalde rakip, Bursaspor'a oranla daha zayıf bir takım olan ve küme düşmeme derdiyle uğraşan Manisaspor'du. İlk maçta, Fenerbahçe, Manisaspor'u, Şükrü Saraçoğlu Stadyumu'nda ağırladı. Rölanti bir tempoda karşılaşmayı 31. dakikada Daniel Güiza ve 33'te Deivid de Souza'nın golleriyle kazanan Fenerbahçe ikinci maça büyük bir avantajla çıkmayı başardı. İkinci maçta Bursaspor serisinin bir benzeri gibi oldu ama Fenerbahçe rakibini bu kez son dakikaya kadar beklemeden işi erken bitirdi. 16. dakikada Güven Varol'un golüyle maça hem golle hem de moralle başlayan Manisaspor, ikinci golü uzun bir süre aramasına rağmen devreye bu kez Kaptan Alex de Souza girdi ve 65. dakikada attığı golle hem turu Fenerbahçe'ye getirdi, hem de maçın son 35 dakikasının formaliteye dönmesini sağladı, zira Alex'in bu golü o kadar değerliydi ki, karşılığında Manisaspor'un tam 3 gol birden bulması gerekiyordu. Fenerbahçe kalan süreyi rölanti bir tempoda bitirip, finale yükselmeye hak kazandı. Fenerbahçe finale gelene kadar toplam 8 maç oynadı. Bu maçların 5 tanesini kazanırken, 2 kez mağlup oldu, 1 kez de berabere kaldı. Attığı 17 gole karşılık, kalesinde 10 gol gören sarı lacivertliler maç başına 2.12 gol ortalaması tuttururken, kalesinde de maç başına ortalama 1.25 gol gördü. Fenerbahçe'nin şimdiye kadar attığı 17 golü ile şu oyuncular paylaştı:

Alex de Souza (4 Gol)
Daniel Güiza (4 Gol)
Özer Hurmacı (3 Gol)
Mehmet Topuz (2 Gol)
Andre Santos (1 Gol)
Deivid de Souza (1 Gol)
Diego Lugano (1 Gol)
Semih Şentürk (1 Gol)

Şanlıurfa GAP Arena'da oynanacak olan final maçında Fenerbahçe'nin rakibi olan Trabzonspor ise kupaya B Grubu'nun seribaşı olarak başladı. İlk maçında Galatasaray deplasmanına giden bordo mavili takım karşılaşmadan 2-1 mağlup ayrıldı ve Ziraat Türkiye Kupası'na iyi bir başlangıç yapamadı. Yedek ağırlıklı bir takımla sahaya çıkan Galatasaray'ın 40. dakikada Caner Erkin ve 47. dakikada Arda Turan ile bulduğu gollere 54. dakikada Rigobert Song ile cevap verebilen Trabzonspor, ikinci maçında ise kendi sahasında Denizli Belediyespor'u ağırladı. 3. dakikada Serkan Balcı, 6. dakikada Gökhan Ünal, 43, 61 ve 82. dakikadalarda Umut Bulut ve 46. dakikada Engin Baytar'ın golleriyle rakibini 6-0 yenen bordo mavililer bu galibiyetle hem 3 puanla tanışmış oldu, hem de gruptan çıkma adına inancını korumuş oldu. Üçüncü maçında deplasmanda Ankaragücü'nü 53'te Umut ve 68'te Alanzinho'nun golleriyle 2-0 yenen Trabzonspor, üçüncü maçında 6 puana ulaştı. Son hafta maçında çok kötü bir zeminde Avni Aker'de Orduspor ile karşılaşan bordo mavililer, 37. dakikada Hakan Macit'in golüyle 1-0 geriye düşse de, 39. dakikada Gustavo Colman'ın penaltısı ile beraberliği yakalayıp, 81. dakikada Umut Bulut'un golüyle galibiyete ulaşmayı başardı. Bu sonuçla lider Galatasaray'ın ardından ikinci olarak grubundan çıkan Trabzonspor, çeyrek finalde İstanbul Büyükşehir Belediyespor ile eşleşti.

İstanbul'daki ilk maçta rakibi karşısında oldukça zorlanan bordo mavililer 31. dakikada Tevfik Köse'nin golüyle 1-0 geriye düştü. 87. dakikada kazanılan penaltıyı Umut Bulut kaçırsa da, pozisyonda kazanılan kornerden gelen topu karambolde kafayla ağlara gönderen Hrvoje Cale avantajı Trabzonspor'a getirmeyi başardı. Sahasının bakımda olması nedeniyle Rize'de oynadığı rövanşı, 40. dakikada Giray Kaçar'ın kafa golüyle kazanan Trabzonspor yarı finale yükseldi. Yarı finalde, çeyrek finalde Galatasaray'ı eleyen Antalyaspor ile eşleşen bordo mavililer Trabzon'daki ilk maçı etkili bir oyunla 2-0 kazandı. 65'te Alanzinho ile öne geçen Trabzonspor, 86'da Umut Bulut'un golüyle galibiyeti perçinledi ve rövanş için cebine önemli bir avantajı koymuş oldu. Rövanşta ise roller değişmiş, sazı eline alan taraf Antalyaspor olmuştu. Uzun süre rakip sahada gol arayan kırmızı beyazlılar 43. dakikada Sergey Djiehoua'nun golüyle öne geçse de, her iki tarafta kalan sürede başka gol atamayınca maç Antalyaspor'un, tur ise Trabzonspor'un oldu. Trabzonspor finale çıkana kadar oynadığı 8 maçın 5 tanesini kazandı, 2 tanesini kaybetti ve 1 maçta da berabere kaldı. Bu maçlarda toplam 15 gol atan bordo mavililer kalesinde 5 gol gördü. Maç başına ortalama 1.87 gol atan Trabzonspor kalesinde ise maç başına ortalama 0.62 gol gördü. Trabzonspor'un attığı 15 golün oyunculara olan dağılımı ise şu şekilde:

Umut Bulut (6 Gol)
Alanzinho (2 Gol)
Rigobert Song (1 Gol)
Serkan Balcı (1 Gol)
Engin Baytar (1 Gol)
Gökhan Ünal (1 Gol)
Gustavo Colman (1 Gol)
Hrvoje Cale (1 Gol)
Giray Kaçar (1 Gol)

İki takımın finale yükselene kadar geçen serüvenini bu şekilde özetleyebiliriz. İstatistiksel olarak baktığımızda, Fenerbahçe ligin tersine kupada bol gol yiyen bir takım olarak göze çarparken, takımın skor yükünü 8 futbolcunun paylaştığını görüyoruz. Trabzonspor ise savunma başarısı ile öne çıkarken, 9 futbolcu takımın gollerini paylaşmış. Trabzonspor'un kadrosunda an itibariyle kupanın en golcü futbolcusu Umut Bulut bulunuyor. Eski partneri Gökhan Ünal ise sezona Trabzonspor forması ile başlayıp, hatta bu kupada gol bulmuş bile olsa, şu anda Fenerbahçe formasını giyiyor ve eğer bir gol bulabilirse, Türkiye Kupası tarihinde ayrı formalarla gol atan kaçıncı oyuncu olacağını merak ediyorum. Trabzonspor'un Tayfun Cora dışında eksik oyuncusu bulunmuyor. Fenerbahçe'de ise Andre Santos'un oynayamayacağı kesinleşirken, Şanlıurfa'da yapılan son antremana Lugano ve Özer'in katılmadığı biliniyor ancak bu oyuncuların durumu maç saatinde belli olacak. Trabzonspor'un ligde son iki maçta oynadığı futbol ve aldığı sonuçlar hayal kırıklığı yaratsa da, tüm camianın bu finali beklediğini biliyoruz. Fenerbahçe ise Trabzonspor'un tam tersine, lige oldukça konsantre ve tam sekiz maçtır kalesinde tek gol dahi görmedi. Hafta sonunda oynayacakları Ankaragücü maçına bu kupayı da götürmeyi hedefliyorlar. Fenerbahçe'nin ilk ikiye girmesi garanti olduğundan dolayı, Trabzonspor finali kaybetse dahi, UEFA Europa League'e katılmaya hak kazanmış vaziyette. Burada Fenerbahçe'nin asıl amacı ligi ''duble'' yaparak kapatmak. Bundan daha önemlisi ise 27 yıldır kazanılamayan ve son on yılda dört kez finale çıkılmasına rağmen şampiyon olunamayan kupa hasretine son vermek. Daha önce yakın geçmişte, bir kez Gençlerbirliği'ne, bir kez Galatasaray'a ve iki kez Beşiktaş'a kaybedilen finallerden sonra Fenerbahçe bu finali kazanmak istiyor. Trabzonspor cephesinde ise 2009-10 sezonunda kalan tek hedef Ziraat Türkiye Kupası Şampiyonluğu. Şenol Güneş'in takımın başına geldiği ilk günden beri işaret ettiği gibi bu sezon taraftar için olmasa da, kulüp için belli ki, bu kupayı kazanmak önemli. Kupayı daha önce Fenerbahçe 4, Trabzonspor ise 7 kez kazandı. Prestijden öte, kazanan takımın sadece kupa şampiyonluğu için, 1,5 milyon dolar, finalistin ise 900 bin dolar kazanacağını belirteyim.

Trabzonspor'un bana göre maçtaki en önemli avantajı kalecisi Onur Kıvrak. İnanılmaz performansıyla göz kamaştıran genç kaleci, Fenerbahçe ataklarına siper olmaya çalışacak. Hücum hattının en büyük kozu hiç kuşkusuz son Ankaragücü maçında dinlendirilen Alanzinho olacak. Colman ve Engin Baytar'ın da bu maçta göstereceği performans çok önemli. Şenol Güneş'in tercih etmemesi için dualar ettiğim Burak Yılmaz'ın yerine de savunma konusunda daha istekli olan Drago Gabric'in forma giymesi gerekiyor. Yumuşak orta sahaya da, mutlaka Ceyhun Gülselam konulmalı. Bu doğrultuda Trabzonspor'un bana göre maça çıkması gereken onbir şu şekilde olur:

Onur Recep Kıvrak
Serkan Balcı
Egemen Korkmaz
Giray Kaçar
Hrvoje Cale
Ceyhun Gülselam
Gustavo Colman
Drago Gabric
Engin Baytar
Alanzinho
Umut Bulut

Aslında forvet hattında Umut yerine Teofilo'da kullanılabilir ancak telafisi olmayan bu maçta, takımı ve arkadaşlarını daha iyi tanıyan Umut Bulut, onbir konusunda tabi ki bir adım önde. Fenerbahçe savunmasının son dönemde yakaladığı büyük ivmeyi duran toplarla aşma ihtimali de bir hayli fazla bordo mavililerin. Egemen, Giray, Ceyhun ve Umut gibi hava toplarına nispeten hakim oyuncularla en azından oluşacak karambollerde Trabzonspor skor bulabilir. Fenerbahçe'nin ise gol adına en önemli ve en etkili kozu hiç kuşkusuz Kaptan Alex de Souza. Özellikle son haftalarda adeta takımını tek başına sırtlayan tecrübeli oyuncu Trabzonspor savunmasına zor anlar yaşatabilir. Ceza alanı çevresinde kazanılacak serbest vuruşları etkili şekilde kullanabilecek olan Brezilyalı yıldız bu maçta da Christoph Daum'un en önemli kozu durumunda. Ligin ilk yarısında Trabzon'da oynanan maçı Fenerbahçe 1-0 kazanmış ve golü Daniel Güiza atmıştı. Fenerbahçe taraftarı tabi ki İspanyol forvetten yine böylesine kritik bir gol bekliyor. Özer, Emre ve Mehmet Topuz'da ceza alanı çevresinde Trabzonspor'un başına çorap örebilecek oyuncular olarak göze çarpıyor.

İki takımın hedefleri ve planları sezon içerisinde birbirinden çok farklı gelişse de, saat 15.45'ten itibaren tek bir amaç, tek bir hedef doğrultusunda yola çıkılacak. Ziraat Türkiye Kupası'nı kazanmak. Maçı şu an Türkiye'nin açık ara en iyi hakemi olan Cüneyt Çakır yönetecek.

Bir Trabzonsporlu olarak gönlüm tabi iki Trabzonspor'un kazanmasından yana ancak önemli olanın hak ederek kazanmak olduğunu düşünüyorum. Bu doğrultuda, bu maç için kullanacağım son cümle çok klişedir ama durumu iyi özetliyor: İyi oynayan kazansın.

Hiç yorum yok: