15 Mayıs 2010 Cumartesi

Sezon Finali

Ve 2009-10 sezonunun son haftasına geldik. Blogla birlikte geçirdiğim iki kocaman sezonun ilkinde Beşiktaş hem lig, hem de kupa şampiyonu olurken, ikinci sezonda ise Trabzonspor kupayı kazandı ve geriye lig şampiyonunu belirleyecek maçlar kaldı.

Yarının en önemli maçı hiç kuşkusuz, rakibi Bursaspor'un bir adım önünde olan Fenerbahçe'nin kendi sahasında Trabzonspor ile oynayacağı maç olacak. Trabzonspor'a karşı son on yıldır ezici bir üstünlük kuran sarı lacivertli takım, hiç kuşkusuz bu maçın da favorisi. Hedefsiz durumda bulunan ve kupada istediğini elde edip, ligde de beşinci sırada kalan Trabzonspor'un bu maçı yalnızca prestij amaçlı oynayacağını düşünürsek, şampiyonluk için son doksan dakikasını oynayacak olan Fenerbahçe'nin ne kadar avantajlı bir durumda olduğunu görebiliriz. Bu karşılaşmanın Fenerbahçe adına taktik, strateji ya da başka sahasal faktörlerden ziyade beyinde oynanmış ve kazanılmış olması gerek. Tamamen dolu tribünler oynanacak olan ve şampiyonluk halinde çıldırmaya hazır binlerce insanın önünde Fenerbahçe'nin hata yapacağını sanmıyorum. Tabi Fenerbahçelilerin en büyük korkusu olan ''ikinci Denizli faciası'' durumu ise bu maç için pek kıyas kabul edecek durumda değil çünkü hem o dönem Denizlispor'un başkanı Ali İpek profesyonel bir şekilde hafta boyunca ortamı germiş, hem de Denizlisporlu oyuncular küme düşme korkusuyla tabiri caizse ''can havliyle'' mücadele etmişlerdi. Trabzonsporlu futbolcuların ''can havliyle'' mücadele etmelerini gerektirecek bir durum yok, kaldı ki Sadri Şener'de ortamı gerekecek ya da Fenerbahçe'yi ekstra strese sokacak herhangi bir açıklama da bulunmadı. Dolayısı ile Fenerbahçe'nin Trabzonspor karşısında kazanıp şampiyon olması yarın akşamın en olabilecek senaryosu durumunda bana göre.

Günün en önemli ikinci maçında ise Bursaspor kendi sahasında Beşiktaş'ı ağırlayacak. Bu maçın her iki taraf içinde anlamı var. Bursaspor tarihinde ilk kez şampiyon olmayı hedeflerken, Beşiktaş ise puan puana olduğu Galatasaray'ı son hafta geçip, sezonu 15 gün geç açmayı planlıyor. Bursaspor takımı şampiyonluk potasına girdikten sonra, kendi sahasında oynadığı maçların hemen hemen tamamında zorlansa da, hepsini kazanıp son haftaya Fenerbahçe ile ''omuz omuza mücadele ederek'' girmeyi başardı. Tabi bu maçla ilgili olarak birçok senaryo yazabiliriz. Misal, Fenerbahçe'nin erken bulacağı gollerle Trabzonspor karşısında ciddi bir avantaj yakalaması halinde Bursasporlu oyuncuların ikinci yarıda oyundan düşeceği ve Beşiktaş'ın rakibini Bursa'da yeneceği. Ya da tam tersi bir durumda, Galatasaray'ın Ankara'da Gençlerbirliği'ni erken bulacağı gollerle geçmesi durumunda bu kez Bursaspor Beşiktaş karşısında umduğundan daha rahat bir galibiyet bulabilir. Tabi ki her üç doksan dakikada başa baş, dişe diş giderse ligin son dakikasına kadar şampiyon belli olmayabilir.

Bu sezonun finali gerçekten de etkileyici bir sonla bitecek gibi gözüküyor. Her ne kadar Fenerbahçe ve Bursasporlular için zor geçmeye namzet bir 34. hafta olsa da, futbolseverler için tadından yenmeyecek bir hafta sonu bizleri bekliyor olacak.

Hiç yorum yok: