16 Eylül 2010 Perşembe

Kocaman Bir Sıkıntı

Aykut Kocaman Türk futbolunun içerisinde çok sevdiğim, değer verdiğim adam gibi adamlardandır bana göre. Ne zaman ne yapacağını, ne söyleceğini iyi bilen, efendi, aklı başında ve 5N1K kuralını iyi uygulayan birisidir ama kendisiyle ilgili dürüstçe birkaç şey söylemek isterim:

Sportif direktör olarak kulüpte göreve başladığından itibaren Daum ile arasındaki buzları bir türlü eritemedi Aykut Hoca. Sezon boyunca ikili arasındaki soğuk savaş kimi zaman kamera önünde, kimi zamanda kamera arkasında devam etti ancak buna rağmen takım bir şekilde son haftaya lider girmeyi başardı. Trabzonspor beraberliğinden sonra Bursaspor'a kaptırılan şampiyonluk ile birlikte Daum'un kafası koparıldı. Bu noktada Aykut Kocaman'ın (özellikle Daum ile arası açıkken) Fenerbahçe'nin başına getirilişi şık durmadı. Profesyonellik olarak son derece normal bir durum ancak Aykut Kocaman mizacındaki bir adamın bu görevi daha etik bir şekilde devralması gerekiyordu. Netice itibariyle tek gol fark ile şampiyonluk kaybedilmese Daum şu an görevinin başında olacaktı ancak Kocaman'ın akıbeti belli olmayacaktı.

Teknik direktör olduktan sonra Kocaman'ın bir devrim peşinde koşacağını sananlar ise dört adet Avrupa ve dört adet lig maçından sonra büyük hayal kırıklığına uğramış olmalılar. Takımın Aykut'a karşı bir ''alerjisi'' olduğu kesin. En son yapması gereken şeyi en başta yaptı Aykut Kocaman. Alex ile soğuk savaş başlattı ve ''eski efsane'' ile ''yeni efsanenin'' savaşını taraftar tedirgin bir şekilde takip etti. Kocaman iyi işler yaptı. Deivid, Ali Bilgin, Deniz Barış, Önder Turacı gibi adamlarla yollarını ayırdı ve Stoch ile Dia gibi iki tane gelecek vaad eden oyuncuyu takıma kazandırdı. İlhan Eker ve Caner Erkin gibi iki potansiyel yıldızı transfer etti ve sonunda Niang gibi 4-3-3'ün ideal forvetini takıma kattı. Yobo transferi Bilica'dan duyulan endişe ile gerçekleştirildi ve son derece isabetli bir transfer bana göre. Ayrıca Mert Günok ve Okan Alkan gibi gençlerin önü de yine Aykut Kocaman döneminde açıldı.

Aykut Kocaman ile ilgili ''taktiksel bir değerlendirmeye geçmeden önce takım kadrosunu incelemekte fayda var. Türk milli takımının kalecisi Volkan Demirel, yedeği Serkan Kırıntılı ve üçüncü kaleci Mert Günok bence yüzeysel olarak ''statü icabı'' gayet güzel duruyorlar. Gökhan Gönül ve Okan Alkan'ın savunduğu sağ kanat ile Andre Santos ve Caner Erkin'in savunduğu sol kanat ve Lugano, Yobo, İlhan Eker, Bilica dörtlüsünün sezon boyu bulunacağı stoper bölgesiyle birlikte Fenerbahçe savunması gayet makul gözüküyor. Bana göre Fenerbahçe'nin en sorunlu bölgesi olarak gözüken orta sahasının defansif kısmında en iyi alternatif Emre Belözoğlu. Christian ve Selçuk o bölge için yetersiz oyuncular. Orta sahanın sağı ve solu için bir sürü alternatifi var Aykut Kocaman'ın. Miroslav Stoch, Issiar Dia, Mehmet Topuz, Özer Hurmacı, iyileştiğinde Uğur Boral, hatta Colin Kazım vs... Sol kanat için Caner Erkin dahi gayet kabul edilebilir bir alternatif iken, sağ kanatta Gökhan Gönül ve Okan Alkan ikilisi dahi düşünülebilir. Alex de Souza zaten bu takımın kaptanı ve alternatifsiz bir şekilde ''10 numara'' mevkiinde forma giyiyor. Forvette Marsilya'nın takım kaptanıyken transfer edilen Mamadou Niang'ı iki eski Süper Lig gol kralı Semih Şentürk ve Gökhan Ünal yedekliyor.

Aykut Kocaman'ın takımı 4-3-3 oynatmak gibi bir hedefinin olduğundan bahsediliyor. Hatta sırf bu yüzden Dia ve Stoch'un kenarlara takviye edildiği ve Niang'ın da bu sistemin forveti olduğu için alındığı söyleniyor. Zaten uzun süre peşinde koşulan Gyan Asamoah'ta üç aşağı beş yukarı Niang tarzı bir forvetti. Dolayısıyla Fenerbahçe'nin elindeki malzemeyle sahaya çıkabileceği takım ortalama şu şekilde olabilir:

Volkan Demirel
Diego Lugano
Joseph Yobo
Gökhan Gönül
Caner Erkin
Christian Baroni
Emre Belözoğlu
Mehmet Topuz
Issiar Dia
Miroslav Stoch
Mamadou Niang

Bu şekil aslında 4-3-3'e ideal bir diziliş olabilir. Emre, Topuz ve Christian çok koşarak orta sahayı domine edecekler, Stoch ve Dia ile kanatlardan bindirip, Niang ile vuracaklar çok basitçe. Ancak Aykut Kocaman'ın bu sisteminde takım kaptanı Alex de Souza'ya yer olmuyor. 6 yıldır Alex ile oynayan Fenerbahçe bu sisteme alışamıyor, uyum sağlayamıyor. Zaman zaman bu prensipten vazgeçen Aykut Hoca ise eskisi gibi 4-4-1-1 şeklinde sahaya çıkıp, yine takımı Alex'e emanet ediyor. Aykut Kocaman'ın uygulamak istediği düzende Alex olmayınca soğuk savaş meydana geliyor ve Aykut Hoca sistem yerleştirmeden önce bu sorunlarla uğraşmak durumunda kalıyor.

Fenerbahçe bu sezon toplam 8 resmi maça çıktı. 2 galibiyet 2 beraberlik ve 4 mağlubiyetlik son derece kötü bir tablo var ortada. Young Boys, PAOK, Trabzonspor ve Kayserispor, Fenerbahçe'yi mağlup etmiş, PAOK ve Young Boys'ta birer kere berabere kalmış. Fenerbahçe'nin yendiği iki takım ise Antalyaspor ile Manisaspor. Tablo vasat bir alt sıra takımının tablosu. Kadro bana göre standartlara göre başarı için yeterli ancak oynanan futbolun umut verdiğini söylemek güç. Belli ki başka sıkıntılar var, başka ''durumlar'' var.

Ben Aykut Kocaman'ın sezon başından itibaren çok başarılı olacağını düşünmüştüm ama açıkçası oyuncularla olan kan bağı uyuşmadı hocanın bana göre. Güney Amerikalıların bir tavır içinde olduğuna eminim. Christian çok iyi bir futbolcu değil ama bu kadar da kötü değildi. Bu kadar umursamaz değildi. Bilica zaten Fenerbahçe gibi büyük bir kulübe yakışmayan bir futbolcu ancak bildiğim kadarıyla Aykut Kocaman'ın ısrarı ile takımda tutulmuş. Stoch daha genç ve devamlılığı yok, oyun içerisinde saman alevi gibi performans gösteriyor. Niang belli bir uyum aşamasından geçiyor. Semih ve Gökhan Ünal mutsuz. Özetleyecek olursak, takım rahatsız, futbolcuların çoğu Kocaman ile anlaşamadı ve idmanlarda da gereken hassasiyeti göstermiyorlar. Mehmet Demirkol'un bir aydır bangır bangır bağırdığı gibi takımın fizik gücü yerlerde geziyor. İdmanda iyi çalışmazsan, maçta beynin ayaklarına hükmedemez.

Fenerbahçe'nin sıkıntısı düşünüldüğünden büyük olabilir ve tedavisi tek bir adamın değişimiyle gerçekleşebilir. Açık söyleyeyim ben sezon içinde hoca değiştirilmesine müthiş karşıyım ama Aykut Kocaman'ın Fenerbahçe'de görüntü itibariyle başarılı olması çok ama çok zor. Umarım ileride gereken tempoyu yakalar sarı lacivertliler ve Aykut Kocaman bu yazdıklarımı bana yedirir ama dediğim gibi çok zor.

Son olarak bir soru soracağım: Şayet Fenerbahçe Christoph Daum ile devam etseydi şu anki durumdan daha mi iyi olurdu, daha mı kötü olurdu yoksa, aynı durum Daum için de geçerli olur muydu?

Şahsi cevabım: Avrupa Kupalarına devam ederdi. Ligde 2 mağlubiyet almazdı ve daha oturmuş bir takım kurardı şimdiye karar ama dostların da cevabını merak etmekteyim.

2 yorum:

sami özgür türer dedi ki...

once soruya gelırsek kesınlıkle bu halde olmazdı takım elbette kazanırdı ama burada aykutu kotuluyor yada daumu ovmuyorum daum korkak bır futbol oynatıyordu ve 1-0 dan sonra taraftar olarak ecel terlerı dokuyorduk ondan oturu gıttıgı ıcın her seye ragmen mutluyum . . .

dıger acıdan bakınca aykut evet cok kotu bı durumda kabul mehmet demırkolunda dedıgı gıbı kondısyon yerlerde ama bakınca cogu oyuncu hazırlık kampını kacırdı ve bu kampı kacırması bı futbolcunun formunu cok fazla etkıler 11 dekı oyunculara baktıgımızda hazırlık kampına tam olarak katılabılen malesef kımse yok ya sakattılar ya baska takımlarda ıdıler yanı bırazda sanssızdı aykut ancak her seye ragmen guney amerıka ekolunu sessızce bıtırmesı gerekıyordu boyle degıl ayrıcada alex cıksa bıle bazı maclarda 4-5-1 oynuyor fener alex varken tamamda yokken nıye 4-5-1 oynuyor onu hala bnde cozebılmıs degılım daha cok var yazılacak sey ama burada kesım barı :D

Melih Kazdağ dedi ki...

Bu Daum meselesine bir maniyle cevap vermek istiyorum

D aum ismi Daum'du
A ranan Kan O'ydu
U murzamazlık olmaz
M utlu oyuncular olurdu..

D erin Devlet Alex atar
A ziz Başkan tutardı
U ğur Boral soldan akar
M ustafa Pektemek FB'li olurdı

D aum ismi Daum'du
A aranan kan O'ydu
U mit Özat başbakan
M ahmadu Niang gol kralı Olurdu