16 ülkenin yarısı geçtiğimiz birkaç gün içinde elendi ve Dünya'nın en iyi sekiz takımı Güney Afrika'da kalmaya devam ediyorlar. İkinci turda alınan neticeler sonrasında elimizde 4 adet Amerika, 3 adet Avrupa ve 1 adette Afrika ülkesi kaldı. Eşleşmelerde ise bir Amerika - Afrika, tam üç tane de Amerika - Avrupa eşleşmesi var. Bu eşleşmelerden en azından İddaa'ya göre 3 Amerika temsilcisi ve 1 Avrupa temsilcisi favori durumda gözüküyor. Kendi kendimize çeyrek final maçlarını bir de biz inceleyelim:
Uruguay - Gana: İki takımında buraya kadar gelmesi tabi ki bir sürpriz ancak bu iki takımdan birisinin yarı final oynayacak olması daha büyük bir sürpriz tabi ki. ''El yordamıyla'' kupaya katılan Fransa, gruptan çıkamayıp, bir de İngiltere kendi grubunu ikinci bitirince A ve D grubundan kala kala elimizde bu iki ülke kaldı. Uruguay ve Gana tarihlerinde ilk defa karşı karşıya geliyorlar. Bu iki takım daha önce ne resmi ne de özel herhangi bir maç yapmamışlar. Turnuva performansları itibariyle bana göre Uruguay bir adım önde. Fransa ile 0-0 berabere kaldıktan sonra, önce ev sahibi Güney Afrika'yı 3-0, ardından da Meksika'yı 1-0 yenen Uruguay, turnuvanın (kendi istatistikleri bakımından) ilk golünü yediği maçta ''flaş'' ülkelerden Güney Kore'yi 2-1 ile geçip adını çeyrek finale yazdırdı. Hem Forlan'ın, hem de Soarez'in formda olması ile birlikte, tabir-i caizse bir maç birisi, diğer maç diğeri ortaya çıkıp, maçları kazandırıyorlar. Toplam 6 gol atıp, kalesinde yalnızca 1 gol gören Uruguay!a karşı Gana ise daha maceralı bir yoldan geçti. Gruptaki ilk maçında Sırbistan'ı Gyan Asamoah'ın penaltısı ile geçen Afrika takımı, ikinci maçında Avustralya ile yine Gyan Asamoah'ın penaltısı ile 1-1 berabere kaldı ve grubun gidişatı itibariyle kendisine yetecek 4 puanı almış oldu zira son maçta Almanya'ya 1-0 kaybetmelerine rağmen, Sırbistan'da Avustralya'ya mağlup olunca bir üst tura yükselip, C Grubu'nun sürpriz lideri Birleşik Devletler'in rakibi oldular. Birleşik Devletleri, Kevin Prince Boateng ve Gyan Asamoah'ın uzatma dakikalarında attığı gollerle 2-1 yenen Gana, Uruguay'ın karşısına dikildi. Turnuvada toplam 4 gol atıp 3 gol yiyen Gana'nın bir başka özelliği ise, ikinci turda oynanan sekiz maç sonunda turu geçen tek grup ikincisi takım olması. Sert futbol oynayan ve zaman zaman bunun dozunu ayarlayamayan Gana'ya karşı, ''kadife futbolcuların'' ağırlıklı olduğu Uruguay maçının favorisi bana göre net bir biçimde Uruguay'dır. Gana'nın sertliğine yeterli derecede sertlikle cevap verebilirlerse bence beklediklerinden çok daha kolay bir biçimde turlayabilirler ancak olur da Gana tur atlamayı başarabilirse, işte o zaman turnuvanın en büyük sürprizi gerçekleşir ve tarihte ilk kez bir Afrika ülkesi Dünya Kupası yarı finalinde boy göstermiş olur.
Hollanda - Brezilya: Brezilya'nın karşısında bir zamanlar, ''Avrupa'nın Brezilya'sı'' lakabıyla anılan Hollanda var. Oynadığı 4 maçın tamamını kazanan Hollanda'ya karşı, oynadığı 4 maçtan 3 galibiyet ve bir beraberlik çıkartan Brezilya favori durumda. Normalin aksine yeteneğe değil, savunmaya ve fizik güce önem veren Dunga'nın Brezilya'sı ile, Robben'siz gruptan çıkıp, Robben'in özel yeteneğiyle çeyrek finale gelen Hollanda daha önce toplam 9 kez karşılaşmışlar. Bu 9 maçın 3 tanesini, Brezilya kazanırken, 2 tanesinden Hollanda galip ayrılmış ve 4 maç berabere sonuçlanmış. Brezilya'nın attığı 14 gole, Hollanda 13 golle cevap vermiş. İki takımın kendi aralarındaki istatistikler göz önüne alındığında belirgin bir fark görünmese de, iki takım arasındaki en büyük fark, Brezilya'nın bu kupayı daha önce tam beş kez kazanmış olması ve Hollanda'nın henüz bu kupayı kazanamamış olması. Yani deneyim olarak Brezilya ekolü, Hollanda ekolünün bir kaç adım önünde duruyor. Brezilya şimdiye kadar oynadığı 4 maçta toplam 8 gol atarken, kalesinde ise bir gol gördü. Juan - Lucio tandemi gerçekten de çok etkileyici duruyor, bir de arkalarında Julio Cesar varken. Hollanda ise 7 gol atıp 2 gol yemiş ve daha önce de belirttiğim gibi tüm maçlarını kazanmış. Takımın en etkili silahı olan Robben'in yanısıra, Van Persie ve Sneijder gibi etkili oyunculara sahipler. Brezilya'nın maçı kazanması için normalden çok daha fazla şeyler yapmasına gerek yok. Maçın gidişatını her an değiştirebilecek bir çok oyuncuları var ve turu geçmeleri normal sonuç olacak. Hollanda ise şimdiye kadar Danimarka, Japonya, Kamerun ve Slovakya gibi ''vasat'' ya da ''vasatın altı'' takımlarla mücadele etti ve ilk kez gücünü test edebileceği ancak testi geçemezse büyük hüsran yaşayabileceği bir maça çıkacak. Brezilya ve Hollanda'nın maçından çıkacak sonucu tabi ki büyük bir merakla bekliyoruz.
Paraguay - İspanya: Aslında sonucu en belirgin gözüken çeyrek final eşleşmesi bu oldu. İspanyollar İsviçre mağlubiyetinden sonra, Honduras'ı 2-0, Şili'yi 2-1 mağlup edip grup lideri oldular ve Portekiz'i de 1-0 devirerek, çeyrek finale yükseldiler. Toplam 4 maçta 3 galibiyet ve 1 mağlubiyet alan İspanya bu seride 5 gol atıp 2 gol yedi. Üst üste 3 maçtır gol atan David Villa takımının attığı 5 golün dört tanesine imza atarak, Dünya Kupası'nın üst düzey performanslarından birisini sergiledi. Paraguay ise toplam 4 maçın yalnızca birisini kazanırken, üç kez de berabere kaldı. 3 gol atıp, bir gol yediler ve çeyrek finale de penaltılarla yükseldiler. Açıkçası İspanya'nın takılması çok sürpriz olur. Paraguay fena neticeler almasa da, genel olarak hem galip gelmede, hem de gol atmada sıkıntıları var. Göz kamaştırıcı olmayan ancak iş bitiren performanslarıyla İspanya'yı ne kadar zorlayabilirler? Bence hemen hemen hiç zorlayamazlar. Giderek artan performansıyla bu turu İspanya geçecektir.
Arjantin - Almanya: Çeyrek finalin en sert eşleşmesi. Bir tarafta oynadığı tüm maçları kazanarak buraya gelen Arjantin, diğer tarafta ise hem Avustralya'yı, hem de İngiltere'yi dörder gol atarak geçen Almanlar var. Arjantin kazandığı dört maçta toplam 10 gol attı ve sadece 2 gol yedi. Maradona'nın takımında her an skoru değiştirebilecek yetenekte bir elin parmaklarından daha fazla futbolcu var. Öte yandan Almanya, oynadığı 4 maçın üç tanesini kazanıp, bir tanesinde de mağlup olmaktan kurtulamadı. 9 gol atıp, 2 gol yediler. Turnuvanın en golcü iki takımı karşı karşıya gelecek ve ne Maradona'nın, ne de Löw'ün oyun stratejilerinden ödün vereceğini sanmıyorum. Toplam 18 kez karşı karşıya gelen iki takımın maçlarının 8 tanesini Arjantin, 5 tanesini ise Almanya kazanmış. 5 maçta taraflar birbirlerine üstünlük sağlayamamış. 25 gol atan Arjantin'e karşı, Almanya'nın 23 golü var. Bu turu geçen taraf karşısında %99 İspanya'yı bulacak ve son Avrupa Şampiyonu'nun karşısına çıkmadan önce tam bir ''güç denemesi'' olacak. Bana göre normal şartlar altında iki takımında kazanma şansı eşit ancak şartlar normal değil. Lionel Messi'nin oynadığı takım, diğer takıma üstünlük sağlayıp, turu geçecektir.
30 Haziran 2010 Çarşamba
2010 Güney Afrika Özel ( Çeyrek Final Programı )
URUGUAY - GANA
TARİH: 02.07.2010
ŞEHİR: JOHANNESBURG
STADYUM: SOCCER CITY STADYUMU
SAAT: 21:30
HOLLANDA - BREZİLYA
TARİH: 02.07.2010
ŞEHİR: NELSON MANDELA BAY / PORT ELİZABETH
STADYUM: PORT ELİZABETH STADYUMU
SAAT: 17:00
PARAGUAY - İSPANYA
TARİH: 03.07.2010
ŞEHİR: JOHANNESBURG
STADYUM: ELLIS PARK STADYUMU
SAAT: 21:30
ARJANTİN - ALMANYA
TARİH: 03.07.2010
ŞEHİR: CAPE TOWN
STADYUM: GREEN POINT STADYUMU
SAAT: 17:00
TARİH: 02.07.2010
ŞEHİR: JOHANNESBURG
STADYUM: SOCCER CITY STADYUMU
SAAT: 21:30
HOLLANDA - BREZİLYA
TARİH: 02.07.2010
ŞEHİR: NELSON MANDELA BAY / PORT ELİZABETH
STADYUM: PORT ELİZABETH STADYUMU
SAAT: 17:00
PARAGUAY - İSPANYA
TARİH: 03.07.2010
ŞEHİR: JOHANNESBURG
STADYUM: ELLIS PARK STADYUMU
SAAT: 21:30
ARJANTİN - ALMANYA
TARİH: 03.07.2010
ŞEHİR: CAPE TOWN
STADYUM: GREEN POINT STADYUMU
SAAT: 17:00
2010 Güney Afrika Özel ( Yalnızca 7 Maç Kaldı )
Sönük geçen 2010 Dünya Kupası'nın ikinci tur maçları da dün akşam tamamlandı. Futbol kalitesinin genel olarak düşüklüğü ve hakem hatalarının damga vurduğu ikinci tur maçları sonunda çeyrek finalistler belli oldu ve artık 4 çeyrek final, 2 yarı final ve 1 final maçından oluşan ''paket'' kaldı elimizde. Tadını çıkarmaya devam edelim.
Uruguay - Güney Kore (2-1): Asya temsilcisi Güney Kore buraya kadar başarıyla sürdürdüğü Dünya Kupası macerasını Luis Soarez'in golleriyle tamamlamış oldu. Ağır yağmur altında oynanan maçı beklediğim gibi Uruguay kazandı ve turnuva başlamadan önce kendilerinden beklenmeyen sürpriz bir başarının altına imza atıp çeyrek finale yükseldiler. Ha keza turu geçen taraf Güney Kore olsa idi, kendileri için de aynı cümleleri kullanacaktım tabi ki.
A.B.D - Gana (1-2): 2002'de Senegal'in yaşadığı çeyrek final macerasından 8 yıl sonra Gana, bana göre sürpriz bir biçimde Birleşik Devletleri mağlup ederek adını çeyrek finale yazdıran bir başka ''Kara Kıta'' temsilcisi oldu. Kendi kıtalarında A.B.D karşısında erken bir gol bulup öne geçseler de, üstünlüklerini maçın sonuna kadar koruyamadılar ve işi ancak uzatma dakikalarında yıldızıları Gyan Asamoah'ın golüyle bitirdiler. Afrika'nın ''sert futbol'' oynayan temsilcisi için kalan 3 maçta her sonucu alabilecek kapasitede olduklarını söyleyebiliriz. Birleşik Devletler ise turnuvanın başından beridir yaşadığı gol sorununu bu maçta da çözemeyince dramatik bir eleniş yaşadı. 4 yıl sonra Brezilya'da düzenlenecek Dünya Kupası'nın rengi olmaya çalışacaklar.
Almanya - İngiltere (4-1): Almanya'nın İngiltere'yi hezimete uğrattığı maçtan çok maçın hakemi Roberto Rosetti'nin maç 2-1 Almanya üstünlüğüyle devam ederken, yaklaşık bir metre gol çizgisini geçen Lampard ''bazukasına'' gol kararı vermemesi konuşuldu. Sonrasında iki gol daha bulan Almanlar, turnuva öncesinde favori olarak gösterilen takımlardan birisi olan İngiltere'yi ikinci turun en farklı skoruyla geçip, kendilerini çeyrek finale atmayı başardılar. Bundan sonrası için konuşmak zor ama Almanya'nın genel olarak turnuvanın en formda takımlarından birisi olduğunu kabul etmek gerekiyor. İngiltere ise yaşadığı büyük hayal kırıklığının ardından, Capello ile devam edip etmeyeceğini tartışıyor bu aralar.
Arjantin - Meksika (3-1): Messi ve arkadaşları, turnuvanın iyi takımlarından Meksika'yı kolay sayılabilecek bir tempoda 3-1'lik skorla geçerek adlarını bir üst tura yazdırmayı başardılar. Bu maçta 1-0 devam ederken, Messi'nin asistinde 3 metre ofsayttaki Tevez'i göremeyen yardımcı hakemin kararı gündeme damga vurdu. Meksika elenişin faturasını bu karara keserken, Arjantin üçüncü golü ikinci yarının ortalarına sıkıştırdı ve yarım saat kala maçı ''gayrı resmi'' olarak bitirmiş oldu. Tangocular, kupanın en ''sağlam'' ekiplerinden birisi ve şu ana kadar oynadığı tüm maçları kazanan iki takımdan birisi olma özelliklerini korumaya devam ediyorlar.
Hollanda - Slovakya (2-1): Tüm maçlarını kazanan iki takımdan diğeri olan Hollanda, kendisine göre zayıf olarak addedebileceğimiz rakibi Slovakya karşısında zorlanmadan kazandı ve çeyrek finale yükselen bir diğer takım oldu. Vittek'in son dakikada attığı penaltı golü Slovaklar için ancak bir teselli olurken, ikinci turda elenen Slovakya Milli Takımı'nın 4 maçta attığı toplam 6 gol ilgi çekici bir istatistik oldu. Bu 6 golün 4 tanesini ise Ankaragücü'nün ''Kollervari'' forveti Vittek kaydedip, transfer piyasasının dikkatini çekmeyi başardı.
Brezilya - Şili (3-0): Beklenilenden kolay bir galibiyet alan Brezilya, çeyrek finale en rahat yükselen takımlardan birisi oldu. Ortada giden maçta kazanılan korner vuruşunda kafayla ağları bulan Roma futbolcusu Juan, Şili'nin ipini çekti ve daha fazla açık alan bulan Brezilya Milli Takımı maçı domine ederek rahat bir galibiyetin altına imzasını attı. Turnuvanın başından beri bu kupayı ne kadar çok istediğini gösteren Brezilya Milli Takımı'nın bu galibiyeti rakipler için de iyi bir gözdağı oldu.
Paraguay - Japonya (0-0 -5-3 pen-): Ortada bir maçtı. Başından sonuna kadar golsüz gitti, uzatmalarda da sonuç değişmedi ve yenişemeyen iki takım penaltıları atıp çeyrek finalisti belirlemek durumunda kaldılar. Şanslı olan taraf Paraguay'dı ve Güney Amerika temsilcisi adını çeyrek finale yazdırdı.
İspanya - Portekiz (1-0): Turnuvaya şok bir skorla başlasa da adını lider olarak ikinci tura yazdırmayı başaran İspanya, ikinci turda Cristiano Ronaldo ve arkadaşlarını golcüsü David Villa ile geçip adını çeyrek finale yazdırdı. Torres'in beklenen katkıyı verememesine rağmen, Iniesta ve Villa'nın performansları önderliğinde hızlıca hedefine ilerleyen İspanyollar turnuvanın favorilerinden birisi olduklarını her geçen maç daha fazla göstermeye başlıyorlar.
Uruguay - Güney Kore (2-1): Asya temsilcisi Güney Kore buraya kadar başarıyla sürdürdüğü Dünya Kupası macerasını Luis Soarez'in golleriyle tamamlamış oldu. Ağır yağmur altında oynanan maçı beklediğim gibi Uruguay kazandı ve turnuva başlamadan önce kendilerinden beklenmeyen sürpriz bir başarının altına imza atıp çeyrek finale yükseldiler. Ha keza turu geçen taraf Güney Kore olsa idi, kendileri için de aynı cümleleri kullanacaktım tabi ki.
A.B.D - Gana (1-2): 2002'de Senegal'in yaşadığı çeyrek final macerasından 8 yıl sonra Gana, bana göre sürpriz bir biçimde Birleşik Devletleri mağlup ederek adını çeyrek finale yazdıran bir başka ''Kara Kıta'' temsilcisi oldu. Kendi kıtalarında A.B.D karşısında erken bir gol bulup öne geçseler de, üstünlüklerini maçın sonuna kadar koruyamadılar ve işi ancak uzatma dakikalarında yıldızıları Gyan Asamoah'ın golüyle bitirdiler. Afrika'nın ''sert futbol'' oynayan temsilcisi için kalan 3 maçta her sonucu alabilecek kapasitede olduklarını söyleyebiliriz. Birleşik Devletler ise turnuvanın başından beridir yaşadığı gol sorununu bu maçta da çözemeyince dramatik bir eleniş yaşadı. 4 yıl sonra Brezilya'da düzenlenecek Dünya Kupası'nın rengi olmaya çalışacaklar.
Almanya - İngiltere (4-1): Almanya'nın İngiltere'yi hezimete uğrattığı maçtan çok maçın hakemi Roberto Rosetti'nin maç 2-1 Almanya üstünlüğüyle devam ederken, yaklaşık bir metre gol çizgisini geçen Lampard ''bazukasına'' gol kararı vermemesi konuşuldu. Sonrasında iki gol daha bulan Almanlar, turnuva öncesinde favori olarak gösterilen takımlardan birisi olan İngiltere'yi ikinci turun en farklı skoruyla geçip, kendilerini çeyrek finale atmayı başardılar. Bundan sonrası için konuşmak zor ama Almanya'nın genel olarak turnuvanın en formda takımlarından birisi olduğunu kabul etmek gerekiyor. İngiltere ise yaşadığı büyük hayal kırıklığının ardından, Capello ile devam edip etmeyeceğini tartışıyor bu aralar.
Arjantin - Meksika (3-1): Messi ve arkadaşları, turnuvanın iyi takımlarından Meksika'yı kolay sayılabilecek bir tempoda 3-1'lik skorla geçerek adlarını bir üst tura yazdırmayı başardılar. Bu maçta 1-0 devam ederken, Messi'nin asistinde 3 metre ofsayttaki Tevez'i göremeyen yardımcı hakemin kararı gündeme damga vurdu. Meksika elenişin faturasını bu karara keserken, Arjantin üçüncü golü ikinci yarının ortalarına sıkıştırdı ve yarım saat kala maçı ''gayrı resmi'' olarak bitirmiş oldu. Tangocular, kupanın en ''sağlam'' ekiplerinden birisi ve şu ana kadar oynadığı tüm maçları kazanan iki takımdan birisi olma özelliklerini korumaya devam ediyorlar.
Hollanda - Slovakya (2-1): Tüm maçlarını kazanan iki takımdan diğeri olan Hollanda, kendisine göre zayıf olarak addedebileceğimiz rakibi Slovakya karşısında zorlanmadan kazandı ve çeyrek finale yükselen bir diğer takım oldu. Vittek'in son dakikada attığı penaltı golü Slovaklar için ancak bir teselli olurken, ikinci turda elenen Slovakya Milli Takımı'nın 4 maçta attığı toplam 6 gol ilgi çekici bir istatistik oldu. Bu 6 golün 4 tanesini ise Ankaragücü'nün ''Kollervari'' forveti Vittek kaydedip, transfer piyasasının dikkatini çekmeyi başardı.
Brezilya - Şili (3-0): Beklenilenden kolay bir galibiyet alan Brezilya, çeyrek finale en rahat yükselen takımlardan birisi oldu. Ortada giden maçta kazanılan korner vuruşunda kafayla ağları bulan Roma futbolcusu Juan, Şili'nin ipini çekti ve daha fazla açık alan bulan Brezilya Milli Takımı maçı domine ederek rahat bir galibiyetin altına imzasını attı. Turnuvanın başından beri bu kupayı ne kadar çok istediğini gösteren Brezilya Milli Takımı'nın bu galibiyeti rakipler için de iyi bir gözdağı oldu.
Paraguay - Japonya (0-0 -5-3 pen-): Ortada bir maçtı. Başından sonuna kadar golsüz gitti, uzatmalarda da sonuç değişmedi ve yenişemeyen iki takım penaltıları atıp çeyrek finalisti belirlemek durumunda kaldılar. Şanslı olan taraf Paraguay'dı ve Güney Amerika temsilcisi adını çeyrek finale yazdırdı.
İspanya - Portekiz (1-0): Turnuvaya şok bir skorla başlasa da adını lider olarak ikinci tura yazdırmayı başaran İspanya, ikinci turda Cristiano Ronaldo ve arkadaşlarını golcüsü David Villa ile geçip adını çeyrek finale yazdırdı. Torres'in beklenen katkıyı verememesine rağmen, Iniesta ve Villa'nın performansları önderliğinde hızlıca hedefine ilerleyen İspanyollar turnuvanın favorilerinden birisi olduklarını her geçen maç daha fazla göstermeye başlıyorlar.
26 Haziran 2010 Cumartesi
2010 Güney Afrika Özel ( İkinci Tur Maçları Genel Analiz )
Uruguay - Güney Kore: Grubunu lider bitiren Uruguay ve grubunda ikinci olan Güney Kore'nin mücadelesinde bana göre ibre biraz daha Uruguay'dan yana gibi gözüküyor. Fransa ile berabere kaldıktan sonra, önce Güney Afrika'yı ardından da Meksika'yı devirmeyi başaran Güney Amerika temsilcisi, her maç artan bir performansa imza attı. Güney Kore ise enteresan bir takım. Zorlanmadan kazandıkları Yunanistan maçının ardından Arjantin'e farklı mağlup olmaktan kurtulamasalarda Nijerya'dan beraberliği kopartıp, adlarını ikinci tura yazdırmayı başardılar. Yunanistan'ın ne kadar kötü bir takım olduğunu düşünürsek, Güney Kore'nin aslında biraz da grup şansıyla bir üst tura yükseldiğini düşünebiliriz. Dolayısıyla formda forvetleriyle genelde yakaladığını affetmeyen bir takım görüntüsü çizen Uruguay bu turu geçecektir.
A.B.D - Gana: Turnuva öncesinde ikinci takımım olan Birleşik Devletler dramatik maçlar sonunda namağlup olarak ikinci tura yükseldi ve karşısında Afrika'nın tek temsilcisi olan Gana'yı buldu. Bana göre ikinci tura yükselen takımlar içerisinde en zayıfı olan ve kiminle eşleşse elenecek pozisyonda bulunan Gana'yı Birleşik Devletler kolayca alt edecektir. Donovan'ın üstün performansıyla birlikte, kollektif ve yardımlaşmalı bir futbol oynayan (çık beynimden Üründül!) Amerika Kıtası temsilcisi, çeyrek finali görecektir.
Almanya - İngiltere: Tahmin edilmesi en zor eşleşme olarak gözüken Almanya - İngiltere eşleşmesinde ben turnuva performansları itibariyle Almanya'nın şansını %51, İngiltere'nin şansını ise %49 olarak görüyorum. İngiltere'nin, Cezayir, Slovenya ve A.B.D maçlarındaki performansı hiç iç açıcı değil. Yalnızca 2 gol atıp, tek gol yiyerek grubundan çıkan İngiltere'ye karşı, 5 gol atıp bir gol yiyen Almanya'nın bir adım önde olduğunu düşünebiliriz. Yaratıcı futbolcu eksikliği de hisseden İngilizler, teknik direktör konusunda bana göre Almanlardan bir kaç adım önde bulunuyorlar. Ferdinand'sız İngiltere savunmasının bir çok hücum alternatifiyle oynayan Alman hücumculara karşı yaşayacağı sıkıntıyı da göz önünde bulundurarak bu maçın favorisini Almanya olarak görüyorum.
Arjantin - Meksika: Turnuvanın en iyi takımı profili çizen Arjantin, karşısına yine kendi kıtasının başarılı ekiplerinden birisini almış durumda. Baskılı ve göze hoş gelen futbolunun yanında kadrosunda bir de ''ilah'' bulunduran Arjantin, Meksika'yı saf dışı bırakıp, çeyrek finale yükselecektir. Maradona'nın rotasyon anlayışına hayran kaldığımı da belirtmeden geçemeyeceğim. İkinci tur maçlarının en diri takımı son maçını idman havasında oynayan Arjantin olduğundan, turları geçtikçe, özgüvenlerinin de tavan yapacağını düşünüyorum. Bu turun favorisi çok net bir şekilde Arjantin.
Hollanda - Slovakya: Kötü İtalya'yı devirip, grubundan çıkan Vittek ve Holosko'nun takımı Slovakya, bu turda sert kayaya çarptı. Hollanda kendi grubunu domine ederek, rahat bir tempoda ikinci tura yükselirken, karşısında bulabileceği en ''lokum gibi'' rakiplerden birisini buldu. Slovakya'nın bu maçta en büyük avantajı kaybedecek hiç bir şeyinin olmaması. Eğer bu rahatlığı sahaya da yansıtırlarsa, ikinci turun en gollü maçı bu eşleşmeden çıkabilir ancak yine de Hollanda'nın tecrübesiz Slovakya'ya pabuç bırakacağını sanmıyorum. Eşleşmenin favorisi Hollanda'dır.
Brezilya - Şili: Turnuvanın en göze hoş gelen futbollarından birisini oynayan Şili, Zamorano ve Salas'lı dönemin ardından ilk kez Dünya Kupası'nda ikinci tur gördü. Brezilya ise zaten turnuvanın favorilerinden ve rahat maçlar sonunda adlarını zor gibi görünen gruptan rahatlıkla ikinci tura yazdırmayı başardılar. Her ne kadar Şili'nin sürpriz yapma şansı varmış gibi dursada, Brezilya Şili'yi ''bir şekilde'' eleyecektir. Bunu ''tüm faktörleri'' göz önünde bulundurarak söylüyorum.
Paraguay - Japonya: En zorlu eşleşmelerden birisi. Danimarka'yı muhteşem oynadıkları bir maçın ardından saf dışı bırakan Japonlar, Paraguay karşısına benim favorim olarak çıkıyorlar. İtalya ve Yeni Zelanda ile berabere kalan ve Slovakya'yı devirip 5 puanla grubundan lider çıkan Paraguay, karşısında istekli ve aç bir takım bulacak. Bana göre bu eşleşmeden daha çok isteyen galip çıkacak ve bugün itibariyle daha çok isteyen takım Japonya'ymış gibi duruyor.
İspanya - Portekiz: Bana göre kadro kalitesine göre iki üç gömlek kötü futbol oynayan Portekiz'in işinin biteceği eşleşme oldu İspanya eşleşmesi. Fikstür avantajını kullanıp grubunda Fildişi Sahilleri'ni geçmeyi başaran Portekiz, son Avrupa Şampiyonu İspanya karşısında zor durumlara düşecektir. İspanya ise ilk maçın şokunu üzerinden çabuk atarak Honduras ve Şili'yi geçmeyi başardı. Turnuva başında hedefledikleri şampiyonluğa ulaşmak için dört maçları kaldı ve bu dört maçtan ilkini Portekiz karşısında oynayacaklar. Mutlak favori İspanya'dır bu eşleşmede.
A.B.D - Gana: Turnuva öncesinde ikinci takımım olan Birleşik Devletler dramatik maçlar sonunda namağlup olarak ikinci tura yükseldi ve karşısında Afrika'nın tek temsilcisi olan Gana'yı buldu. Bana göre ikinci tura yükselen takımlar içerisinde en zayıfı olan ve kiminle eşleşse elenecek pozisyonda bulunan Gana'yı Birleşik Devletler kolayca alt edecektir. Donovan'ın üstün performansıyla birlikte, kollektif ve yardımlaşmalı bir futbol oynayan (çık beynimden Üründül!) Amerika Kıtası temsilcisi, çeyrek finali görecektir.
Almanya - İngiltere: Tahmin edilmesi en zor eşleşme olarak gözüken Almanya - İngiltere eşleşmesinde ben turnuva performansları itibariyle Almanya'nın şansını %51, İngiltere'nin şansını ise %49 olarak görüyorum. İngiltere'nin, Cezayir, Slovenya ve A.B.D maçlarındaki performansı hiç iç açıcı değil. Yalnızca 2 gol atıp, tek gol yiyerek grubundan çıkan İngiltere'ye karşı, 5 gol atıp bir gol yiyen Almanya'nın bir adım önde olduğunu düşünebiliriz. Yaratıcı futbolcu eksikliği de hisseden İngilizler, teknik direktör konusunda bana göre Almanlardan bir kaç adım önde bulunuyorlar. Ferdinand'sız İngiltere savunmasının bir çok hücum alternatifiyle oynayan Alman hücumculara karşı yaşayacağı sıkıntıyı da göz önünde bulundurarak bu maçın favorisini Almanya olarak görüyorum.
Arjantin - Meksika: Turnuvanın en iyi takımı profili çizen Arjantin, karşısına yine kendi kıtasının başarılı ekiplerinden birisini almış durumda. Baskılı ve göze hoş gelen futbolunun yanında kadrosunda bir de ''ilah'' bulunduran Arjantin, Meksika'yı saf dışı bırakıp, çeyrek finale yükselecektir. Maradona'nın rotasyon anlayışına hayran kaldığımı da belirtmeden geçemeyeceğim. İkinci tur maçlarının en diri takımı son maçını idman havasında oynayan Arjantin olduğundan, turları geçtikçe, özgüvenlerinin de tavan yapacağını düşünüyorum. Bu turun favorisi çok net bir şekilde Arjantin.
Hollanda - Slovakya: Kötü İtalya'yı devirip, grubundan çıkan Vittek ve Holosko'nun takımı Slovakya, bu turda sert kayaya çarptı. Hollanda kendi grubunu domine ederek, rahat bir tempoda ikinci tura yükselirken, karşısında bulabileceği en ''lokum gibi'' rakiplerden birisini buldu. Slovakya'nın bu maçta en büyük avantajı kaybedecek hiç bir şeyinin olmaması. Eğer bu rahatlığı sahaya da yansıtırlarsa, ikinci turun en gollü maçı bu eşleşmeden çıkabilir ancak yine de Hollanda'nın tecrübesiz Slovakya'ya pabuç bırakacağını sanmıyorum. Eşleşmenin favorisi Hollanda'dır.
Brezilya - Şili: Turnuvanın en göze hoş gelen futbollarından birisini oynayan Şili, Zamorano ve Salas'lı dönemin ardından ilk kez Dünya Kupası'nda ikinci tur gördü. Brezilya ise zaten turnuvanın favorilerinden ve rahat maçlar sonunda adlarını zor gibi görünen gruptan rahatlıkla ikinci tura yazdırmayı başardılar. Her ne kadar Şili'nin sürpriz yapma şansı varmış gibi dursada, Brezilya Şili'yi ''bir şekilde'' eleyecektir. Bunu ''tüm faktörleri'' göz önünde bulundurarak söylüyorum.
Paraguay - Japonya: En zorlu eşleşmelerden birisi. Danimarka'yı muhteşem oynadıkları bir maçın ardından saf dışı bırakan Japonlar, Paraguay karşısına benim favorim olarak çıkıyorlar. İtalya ve Yeni Zelanda ile berabere kalan ve Slovakya'yı devirip 5 puanla grubundan lider çıkan Paraguay, karşısında istekli ve aç bir takım bulacak. Bana göre bu eşleşmeden daha çok isteyen galip çıkacak ve bugün itibariyle daha çok isteyen takım Japonya'ymış gibi duruyor.
İspanya - Portekiz: Bana göre kadro kalitesine göre iki üç gömlek kötü futbol oynayan Portekiz'in işinin biteceği eşleşme oldu İspanya eşleşmesi. Fikstür avantajını kullanıp grubunda Fildişi Sahilleri'ni geçmeyi başaran Portekiz, son Avrupa Şampiyonu İspanya karşısında zor durumlara düşecektir. İspanya ise ilk maçın şokunu üzerinden çabuk atarak Honduras ve Şili'yi geçmeyi başardı. Turnuva başında hedefledikleri şampiyonluğa ulaşmak için dört maçları kaldı ve bu dört maçtan ilkini Portekiz karşısında oynayacaklar. Mutlak favori İspanya'dır bu eşleşmede.
2010 Güney Afrika Özel ( Grup Analiz )
Yetişiyor, yetişmiyor, oynanacak, oynanmayacak, ertelenecek, ertelenmeyecek derken ''vuvuzela'' eşliğinde başlayan 2010 Dünya Futbol Şampiyonası'nın grup maçları ayağını sağ salim geride bıraktık.
Kıta bazında baktığımızda; 7 tane Amerika, 6 tane Avrupa, 2 tane Asya ve 1 tane de Afrika ülkesinin gruplarından çıkmayı başardığını gördük. İşin ilginci finallere en çok ülke gönderen kıta durumunda olan Avrupa'nın daha ilk turda Amerika'nın, ülke sayısı baz alındığında, gerisinde kalmasıydı. Daha ilginci ise Avrupa takımlarının tamamının birbirleriyle eşleşmeşi oldu. Dolayısıyla 8 ülkenin oynayacağı çeyrek finallere Avrupa sadece 3 ülkeyle iştirak edecek. Buna göre incelediğimizde ise Avrupa ülkelerinin kendi kıtaları dışında şampiyonluk kazanmasının ne denli zor olduğunu bir kez daha anlıyoruz.
Grup maçlarının en büyük sürprizleri tabi ki, son şampiyon İtalya ile, Fransa'nın galibiyet alamadan ülkelerine dönmeleri oldu. Fransa'nın kendi içinde yaşadığı sorunlar ve Domenech ısrarı kendi iplerini çekerken, İtalya ise Lippi'nin kötü tercihlerinin kurbanı oldu. Yeni Zelanda, Slovakya ve Paraguay'ın bulunduğu grupta, belki de en kolay kurayı çeken gök mavililer, bu turu geçemeyerek büyük hayal kırıklığı yarattı. Yeni Zelanda hiç yenilmeden turnuvaya veda edip, turnuva için bir renk olmayı başardı. İyi hazırlandıkları belli olan Güney Kore ve Japonya hiç kuşkusuz bu turnuvaya damga vuran takımlar oldular. Arjantin ve Hollanda gruplarında tüm maçlarını kazanarak ikinci tura yükselen takımlar oldular. Hayal kırıklığı yaratan ekipler içerisine turu geçmesine rağmen İngiltere'de girdi. Kötü performanslarının bedelini daha ikinci turda Almanya ile eşleşerek ödediler. İki gruba ayrılan ikinci tur takımlarından Uruguay, Güney Kore, A.B.D, Gana, Hollanda, Slovakya, Brezilya ve Şili'den birisi finalin bir ayağını oluştururken, Arjantin, Meksika, İngiltere, Almanya, Paraguay, Japonya, Portekiz ve İspanya'dan birisi de diğer ayağını oluşturacak. Şimdiden bir tahmin yürütmek zor ama turnuva performanslarına göre ilk ayaktan favorim Hollanda. Plasede ise Brezilya ile Uruguay var. Bomba tercihim ise A.B.D. Diğer tarafa bakınca ise tabi ki Arjantin büyük favori. Plasede Almanya - İngiltere galibi ve İspanya var. Bombayı ise Japonya'dan bekliyorum.
Grup maçlarından sonra David Villa ve Gonzalo Higuain, üçer golle gol krallığında ilk sırada gidiyorlar. İspanya ve Arjantin gruplarından çıktığı için bu oyuncuların gol sayılarını arttırma şansları devam ediyor. Fernando Torres, Nicolas Anelka gibi oyuncular şu ana kadar hayal kırıklığı yarattılar. Torres'in kalan maçlardaki performansı tabi ki İspanya için belirleyici olacak.
Vuvuzela sesine bir türlü alışamadım. Ne yapsam ne etsem olmadı. Turnuvanın sonuna kadar katlanmak zorunda olmak işin daha beter tarafı. Güney Afrikalıların bu enstrümanı çok sevdikleri belli lakin geri kalan ülke taraftarlarının ağızlarından hiç düşürmemesini anlayamadım. Sesi oldukça kötü bir alet olan vuvuzelayı tamamlayabilecek bir enstrüman dünya üzerinde var mıdır bilmiyorum!
TRT'nin yayıncılık anlayışı her zamanki gibi yine dehşet kötü. Kötü ve bilgisiz spikerler, saçma sapan bir yorumcu ve reklam aralarına sıkıştırdıkları maç yayınlarıyla zaten vuvuzeladan çeken futbolseverleri iyice çileden çıkartıyorlar. Ömer Üründül'ün TRT üzerindeki etkisi ise tez konusu olmaya aday. Ben bu kadar kötü maç yorumlayan bir adam daha görmedim. İlker Yasin, Hayri Hiçler gibi adamları arar olduk. Mert Aydın, Mehmet Özkan, Uğur Meleke hatta Ali Ece ya da ne bileyim Mustafa Sapmaz gibi en azından konuya hakim bir kaç adama maç yorumlatsalar hiç olmazsa ekstra bilgi sahibi olurduk. Bu iş bu kadar zor mu anlamak çok zor? Benim verdiğim parayla bana yayın yapan bir kurumun bu denli ''şaşkın'' halleri ülkemizin kat etmesi gereken yolun ne kadar çetrefilli olduğunu bir kez daha gösteriyor.
İkinci turda bol gollü ve heyecanlı maçlar istiyorum tabi ki bir futbolsever olarak. Vuvuzela, kötü spikerler ve bir de üstüne Ömer Üründül eşliğinde bu kupaya tahammül edip, şampiyonu görmemize 20 günden az bir süre kaldı. Futbol dolu günlerin iyi geçmesi dileğiyle...
Kıta bazında baktığımızda; 7 tane Amerika, 6 tane Avrupa, 2 tane Asya ve 1 tane de Afrika ülkesinin gruplarından çıkmayı başardığını gördük. İşin ilginci finallere en çok ülke gönderen kıta durumunda olan Avrupa'nın daha ilk turda Amerika'nın, ülke sayısı baz alındığında, gerisinde kalmasıydı. Daha ilginci ise Avrupa takımlarının tamamının birbirleriyle eşleşmeşi oldu. Dolayısıyla 8 ülkenin oynayacağı çeyrek finallere Avrupa sadece 3 ülkeyle iştirak edecek. Buna göre incelediğimizde ise Avrupa ülkelerinin kendi kıtaları dışında şampiyonluk kazanmasının ne denli zor olduğunu bir kez daha anlıyoruz.
Grup maçlarının en büyük sürprizleri tabi ki, son şampiyon İtalya ile, Fransa'nın galibiyet alamadan ülkelerine dönmeleri oldu. Fransa'nın kendi içinde yaşadığı sorunlar ve Domenech ısrarı kendi iplerini çekerken, İtalya ise Lippi'nin kötü tercihlerinin kurbanı oldu. Yeni Zelanda, Slovakya ve Paraguay'ın bulunduğu grupta, belki de en kolay kurayı çeken gök mavililer, bu turu geçemeyerek büyük hayal kırıklığı yarattı. Yeni Zelanda hiç yenilmeden turnuvaya veda edip, turnuva için bir renk olmayı başardı. İyi hazırlandıkları belli olan Güney Kore ve Japonya hiç kuşkusuz bu turnuvaya damga vuran takımlar oldular. Arjantin ve Hollanda gruplarında tüm maçlarını kazanarak ikinci tura yükselen takımlar oldular. Hayal kırıklığı yaratan ekipler içerisine turu geçmesine rağmen İngiltere'de girdi. Kötü performanslarının bedelini daha ikinci turda Almanya ile eşleşerek ödediler. İki gruba ayrılan ikinci tur takımlarından Uruguay, Güney Kore, A.B.D, Gana, Hollanda, Slovakya, Brezilya ve Şili'den birisi finalin bir ayağını oluştururken, Arjantin, Meksika, İngiltere, Almanya, Paraguay, Japonya, Portekiz ve İspanya'dan birisi de diğer ayağını oluşturacak. Şimdiden bir tahmin yürütmek zor ama turnuva performanslarına göre ilk ayaktan favorim Hollanda. Plasede ise Brezilya ile Uruguay var. Bomba tercihim ise A.B.D. Diğer tarafa bakınca ise tabi ki Arjantin büyük favori. Plasede Almanya - İngiltere galibi ve İspanya var. Bombayı ise Japonya'dan bekliyorum.
Grup maçlarından sonra David Villa ve Gonzalo Higuain, üçer golle gol krallığında ilk sırada gidiyorlar. İspanya ve Arjantin gruplarından çıktığı için bu oyuncuların gol sayılarını arttırma şansları devam ediyor. Fernando Torres, Nicolas Anelka gibi oyuncular şu ana kadar hayal kırıklığı yarattılar. Torres'in kalan maçlardaki performansı tabi ki İspanya için belirleyici olacak.
Vuvuzela sesine bir türlü alışamadım. Ne yapsam ne etsem olmadı. Turnuvanın sonuna kadar katlanmak zorunda olmak işin daha beter tarafı. Güney Afrikalıların bu enstrümanı çok sevdikleri belli lakin geri kalan ülke taraftarlarının ağızlarından hiç düşürmemesini anlayamadım. Sesi oldukça kötü bir alet olan vuvuzelayı tamamlayabilecek bir enstrüman dünya üzerinde var mıdır bilmiyorum!
TRT'nin yayıncılık anlayışı her zamanki gibi yine dehşet kötü. Kötü ve bilgisiz spikerler, saçma sapan bir yorumcu ve reklam aralarına sıkıştırdıkları maç yayınlarıyla zaten vuvuzeladan çeken futbolseverleri iyice çileden çıkartıyorlar. Ömer Üründül'ün TRT üzerindeki etkisi ise tez konusu olmaya aday. Ben bu kadar kötü maç yorumlayan bir adam daha görmedim. İlker Yasin, Hayri Hiçler gibi adamları arar olduk. Mert Aydın, Mehmet Özkan, Uğur Meleke hatta Ali Ece ya da ne bileyim Mustafa Sapmaz gibi en azından konuya hakim bir kaç adama maç yorumlatsalar hiç olmazsa ekstra bilgi sahibi olurduk. Bu iş bu kadar zor mu anlamak çok zor? Benim verdiğim parayla bana yayın yapan bir kurumun bu denli ''şaşkın'' halleri ülkemizin kat etmesi gereken yolun ne kadar çetrefilli olduğunu bir kez daha gösteriyor.
İkinci turda bol gollü ve heyecanlı maçlar istiyorum tabi ki bir futbolsever olarak. Vuvuzela, kötü spikerler ve bir de üstüne Ömer Üründül eşliğinde bu kupaya tahammül edip, şampiyonu görmemize 20 günden az bir süre kaldı. Futbol dolu günlerin iyi geçmesi dileğiyle...
2010 Güney Afrika Özel ( İkinci Tur Programı )
PROGRAM:
26.06.2010
URUGUAY - GÜNEY KORE
SAAT: 17:00
YER: NELSON MANDELA BAY / PORT ELİZABETH STADYUMU
HAKEM: WOLFGANG STARK (ALMANYA)
A.B.D - GANA
SAAT: 21:30
YER: RUSTENBURG / ROYAL BAFOKENG STADYUMU
HAKEM: VIKTOR KASSAI (MACARİSTAN)
27.06.2010
ALMANYA - İNGİLTERE
SAAT: 17:00
YER: MANGAUNG / BLOEMFONTEIN STADYUMU
HAKEM: JORGE LARRIONDA (URUGUAY)
ARJANTİN - MEKSİKA
SAAT: 21:30
YER: JOHANNESBURG / SOCCER CITY STADYUMU
HAKEM: ROBERTO ROSETTI (İTALYA)
28.06.2010
HOLLANDA - SLOVAKYA
SAAT: 17:00
YER: DURBAN / DURBAN STADYUMU
HAKEM: ?
BREZİLYA - ŞİLİ
SAAT: 21:30
YER: JOHANNESBURG / ELLIS PARK STADYUMU
HAKEM: ?
29.06.2010
PARAGUAY - JAPONYA
SAAT: 17:00
YER: TSHWANE / LOFTUS VERSFELD STADYUMU
HAKEM: ?
İSPANYA - PORTEKİZ
SAAT: 21:30
YER: CAPE TOWN / GREEN POINT STADYUMU
HAKEM: ?
26.06.2010
URUGUAY - GÜNEY KORE
SAAT: 17:00
YER: NELSON MANDELA BAY / PORT ELİZABETH STADYUMU
HAKEM: WOLFGANG STARK (ALMANYA)
A.B.D - GANA
SAAT: 21:30
YER: RUSTENBURG / ROYAL BAFOKENG STADYUMU
HAKEM: VIKTOR KASSAI (MACARİSTAN)
27.06.2010
ALMANYA - İNGİLTERE
SAAT: 17:00
YER: MANGAUNG / BLOEMFONTEIN STADYUMU
HAKEM: JORGE LARRIONDA (URUGUAY)
ARJANTİN - MEKSİKA
SAAT: 21:30
YER: JOHANNESBURG / SOCCER CITY STADYUMU
HAKEM: ROBERTO ROSETTI (İTALYA)
28.06.2010
HOLLANDA - SLOVAKYA
SAAT: 17:00
YER: DURBAN / DURBAN STADYUMU
HAKEM: ?
BREZİLYA - ŞİLİ
SAAT: 21:30
YER: JOHANNESBURG / ELLIS PARK STADYUMU
HAKEM: ?
29.06.2010
PARAGUAY - JAPONYA
SAAT: 17:00
YER: TSHWANE / LOFTUS VERSFELD STADYUMU
HAKEM: ?
İSPANYA - PORTEKİZ
SAAT: 21:30
YER: CAPE TOWN / GREEN POINT STADYUMU
HAKEM: ?
24 Haziran 2010 Perşembe
2010 Güney Afrika Özel ( İkinci Tura Yaklaşırken )
Güney Afrika'da artık grup maçlarının sonuna yaklaşıyoruz ve bir kaç grupta çapraz eşleşmeler belli oldu.
A Grubu'nda ikinci maçlar sonunda beklendiği gibi Uruguay ve Meksika ikinci tura yükselen takımlar oldular. Kendi aralarında oynadıkları ve berabere kalmaları halinde birlikte turlayacakları maçta Uruguay, Meksika'yı ''iki numaralı'' golcüsü Luis Soarez'in kafa golüyle yendi ve A Grubu'nu lider olarak tamamladı. Bu kadar kaliteli bir kadroya sahip olupta bu kadar kötü futbol oynamayı nasıl başardığı tez konusu olabilecek Fransa ise ev sahibi Güney Afrika'ya 2-1 mağlup olarak turnuvayı tek gol ve tek puanla kapadı. Güney Afrika ise herhalde ilk maçın sonlarında Meksika'dan yediği gole bu galibiyetle birlikte daha fazla üzülmüştür.
B Grubu'nda ise Arjantin, Yunanistan karşında da 2-0 galip gelmeyi başararak grubu 3 maçta 9 puanla lider olarak ''domine etmeyi'' başardı. Turnuvanın en zevkli maçlarından birisini oynayan Güney Kore ve Nijerya ise yenişemeyerek 2-2 berabere kaldılar ve bu skor puan avantajına sahip olan Güney Kore'yi bu gruptan ikinci tura attı. Turnuva başlarken bu grubun ''en zayıf halkası'' olarak gözüken Güney Kore, 2002'de kendi evindeki turnuvada yaşadığı yarı final gururunu tekrar yakalamak için önemli bir adım atmış oldu. Nijerya özellikle Güney Kore maçında tüm Afrika takımları gibi son vuruş beceriksizliğini aşamayınca kazanabileceği ve turlayabileceği bir maçı kazanamayarak, ayağına kadar gelen fırsatı kaçırmış oldu. Özellikle Premier League'in iyi forvetlerinden olarak kabul edilen Yakubu'nun kaçırdığı gol öyle her futbolcuya nasip olmaz herhalde.
C Grubu'nda son haftaya iki puan farkla lider giren Slovenya, İngiltere'ye tek golle teslim olunca, arkadan gelen A.B.D, sonuna kadar hakettiği bir üst tura yükselme hakkını ancak 90+1'de Donovan'ın plasesiyle yakaladı. Bu gol sadece ikinci tura yükselmeyi değil, aynı zamanda grubu lider bitirip, Almanya'dan ''kaçmayı da'' beraberinde getirdi. Siyasi anlamda en çok hak yiyen devlet görüntüsünde olan Birleşik Devletler, ironik bir şekilde bu turnuvada en çok hakkı yenilen takımlar sıralamasında herhalde bir numarada bulunuyor olmalı. Özellikle Dempsey ve Altidore'un kaçırdığı gollerden sonra bu gruptan çıkamasalar, benim gibi bir çok futbolsever bu duruma çok üzülecekti. Grubun favorisi İngiltere ise beklenilen futbolunun yanına dahi yaklaşamadı. Cezayir ve Birleşik Devletler beraberlikleri onlara pahalıya patladı ve ikinci turda Almanya ile bir tür erken final oynayacaklar. Görüntü itibariyle de Almanya karşısında işleri hiçte kolay olmayacak.
D Grubu'nda Avustralya bana göre kaliteli olan kadrosunun hakkını nihayet verdi ve Sırbistan'ı 2-1 mağlup etti. Bu sonuç ise Almanya'ya tek golle mağlup olan ancak ilk maçta Sırbistan karşısında kazandığı altın değerindeki 3 puanı iyi savunan Gana'ya yaradı ve ''kara kıtanın'' temsilcileri kendi sahalarında ikinci tura yükselmeyi başardılar. Neredeyse Asamoah Gyan'dan başka ''topu kaleye ittirecek'' oyuncusu olmayan Gana belki turnuvada çok fazla ilerleyemeyecek ancak Sırbistan'ı elemeleri bence gayet güzel oldu. Neticede ezilen kıtalarında ikinci tura yükselmeleri sadece kendi ülkelerini değil eminim kıtanın büyük çoğunluğunu çok sevindirmiştir. Avustralya ise şayet ilk maçta Almanya karşısında o büyük bozgunu yaşamasaydı şimdi ikinci turda olabilirdi. Kewell'ın gördüğü kırmızı kart ve akabinde yedikleri penaltı golü de Gana maçındaki şanssızlıklarıydı. Herhalde şu ana kadar geçen kısmın en şanssız takımı Avustralya olmuştur. Yoksa bu gruptan çıkmaları içten bile değildi.
A, B, C ve D gruplarında bir üst tura yükselen ve birbirleriyle eşleşen takımlar ise şu şekilde oldu:
Uruguay - Güney Kore
Meksika - Arjantin
A.B.D - Gana
Almanya - İngiltere
A Grubu'nda ikinci maçlar sonunda beklendiği gibi Uruguay ve Meksika ikinci tura yükselen takımlar oldular. Kendi aralarında oynadıkları ve berabere kalmaları halinde birlikte turlayacakları maçta Uruguay, Meksika'yı ''iki numaralı'' golcüsü Luis Soarez'in kafa golüyle yendi ve A Grubu'nu lider olarak tamamladı. Bu kadar kaliteli bir kadroya sahip olupta bu kadar kötü futbol oynamayı nasıl başardığı tez konusu olabilecek Fransa ise ev sahibi Güney Afrika'ya 2-1 mağlup olarak turnuvayı tek gol ve tek puanla kapadı. Güney Afrika ise herhalde ilk maçın sonlarında Meksika'dan yediği gole bu galibiyetle birlikte daha fazla üzülmüştür.
B Grubu'nda ise Arjantin, Yunanistan karşında da 2-0 galip gelmeyi başararak grubu 3 maçta 9 puanla lider olarak ''domine etmeyi'' başardı. Turnuvanın en zevkli maçlarından birisini oynayan Güney Kore ve Nijerya ise yenişemeyerek 2-2 berabere kaldılar ve bu skor puan avantajına sahip olan Güney Kore'yi bu gruptan ikinci tura attı. Turnuva başlarken bu grubun ''en zayıf halkası'' olarak gözüken Güney Kore, 2002'de kendi evindeki turnuvada yaşadığı yarı final gururunu tekrar yakalamak için önemli bir adım atmış oldu. Nijerya özellikle Güney Kore maçında tüm Afrika takımları gibi son vuruş beceriksizliğini aşamayınca kazanabileceği ve turlayabileceği bir maçı kazanamayarak, ayağına kadar gelen fırsatı kaçırmış oldu. Özellikle Premier League'in iyi forvetlerinden olarak kabul edilen Yakubu'nun kaçırdığı gol öyle her futbolcuya nasip olmaz herhalde.
C Grubu'nda son haftaya iki puan farkla lider giren Slovenya, İngiltere'ye tek golle teslim olunca, arkadan gelen A.B.D, sonuna kadar hakettiği bir üst tura yükselme hakkını ancak 90+1'de Donovan'ın plasesiyle yakaladı. Bu gol sadece ikinci tura yükselmeyi değil, aynı zamanda grubu lider bitirip, Almanya'dan ''kaçmayı da'' beraberinde getirdi. Siyasi anlamda en çok hak yiyen devlet görüntüsünde olan Birleşik Devletler, ironik bir şekilde bu turnuvada en çok hakkı yenilen takımlar sıralamasında herhalde bir numarada bulunuyor olmalı. Özellikle Dempsey ve Altidore'un kaçırdığı gollerden sonra bu gruptan çıkamasalar, benim gibi bir çok futbolsever bu duruma çok üzülecekti. Grubun favorisi İngiltere ise beklenilen futbolunun yanına dahi yaklaşamadı. Cezayir ve Birleşik Devletler beraberlikleri onlara pahalıya patladı ve ikinci turda Almanya ile bir tür erken final oynayacaklar. Görüntü itibariyle de Almanya karşısında işleri hiçte kolay olmayacak.
D Grubu'nda Avustralya bana göre kaliteli olan kadrosunun hakkını nihayet verdi ve Sırbistan'ı 2-1 mağlup etti. Bu sonuç ise Almanya'ya tek golle mağlup olan ancak ilk maçta Sırbistan karşısında kazandığı altın değerindeki 3 puanı iyi savunan Gana'ya yaradı ve ''kara kıtanın'' temsilcileri kendi sahalarında ikinci tura yükselmeyi başardılar. Neredeyse Asamoah Gyan'dan başka ''topu kaleye ittirecek'' oyuncusu olmayan Gana belki turnuvada çok fazla ilerleyemeyecek ancak Sırbistan'ı elemeleri bence gayet güzel oldu. Neticede ezilen kıtalarında ikinci tura yükselmeleri sadece kendi ülkelerini değil eminim kıtanın büyük çoğunluğunu çok sevindirmiştir. Avustralya ise şayet ilk maçta Almanya karşısında o büyük bozgunu yaşamasaydı şimdi ikinci turda olabilirdi. Kewell'ın gördüğü kırmızı kart ve akabinde yedikleri penaltı golü de Gana maçındaki şanssızlıklarıydı. Herhalde şu ana kadar geçen kısmın en şanssız takımı Avustralya olmuştur. Yoksa bu gruptan çıkmaları içten bile değildi.
A, B, C ve D gruplarında bir üst tura yükselen ve birbirleriyle eşleşen takımlar ise şu şekilde oldu:
Uruguay - Güney Kore
Meksika - Arjantin
A.B.D - Gana
Almanya - İngiltere
22 Haziran 2010 Salı
2010 Güney Afrika Özel ( Kader Maçları Başlıyor )
Gruplarda ikinci maçlar dün oynanan üç karşılaşmayla sona erdi ve artık ülkelerin kaderlerini belirleyecek olan üçüncü maçlar bugünden itibaren oynanmaya başlayacak. İkinci maçlar, ilk maçların aksine daha heyecanlı ve daha gollü geçti. Portekiz, Kuzey Kore'yi 7-0 yenerek şimdiye kadar alınan en farklı galibiyeti elde ederken, bu karşılaşma ayrıca turnuvanın en gollü maçı olarak kayda geçti. Arjantinli Gonzalo Higuain, Güney Kore maçında ''hat-trick'' yaparak, ikinci maçlar sonunda turnuvanın en golcü oyuncusu konumuna yükseldi. İkinci maçlar sonunda grubundan ''matematiksel'' anlamda ikinci tura yükselen iki takım Hollanda ve Brezilya olurken, Nijerya, Kamerun ve Kuzey Kore ise üçüncü maçlara yalnızca ''prestij'' amaçlı çıkacak takımlar olup, turnuvadan erken elendiler. Gruplardaki genel görünüm ise şu şekilde:
A GRUBU:
1- URUGUAY: 4 (+3)
2- MEKSİKA: 4 (+2)
3- FRANSA: 1 (-2)
4- GÜNEY AFRİKA: 1 (-3)
KALAN MAÇLAR:
MEKSİKA - URUGUAY
FRANSA - GÜNEY AFRİKA
Bu grupta son maçta Meksika ve Uruguay berabere kalırsa, bu iki takım birinci ve ikinci olarak gruptan çıkmayı başaracaklar. Şayet maçı tek farkla Uruguay kazanırsa, Fransa'nın Güney Afrika'yı 4 farkla yenmesi gerekecek. Güney Afrika'nın ise gruptan çıkmak için Fransa'yı 5 farklı yenmesi gerekiyor. Meksika'nın galibiyeti halinde ise az önce bahsettiğim averaj hesaplarından birer gol düşmemiz gerekecek. Dolayısı ile bu gruptan çıkma adına Meksika ve Uruguay'ın büyük bir avantaj yakaladıklarını görebiliyoruz. Bu akşam saat 17:00'de oynanacak olan bu iki maçtan çıkacak sonuca göre, A Grubu'ndan çıkacak iki takımı öğreneceğiz.
B GRUBU:
1- ARJANTİN: 6 (+4)
2- GÜNEY KORE: 3 (-1)
3- YUNANİSTAN: 3 (-1)
4- NİJERYA: 0 (-2)
KALAN MAÇLAR:
ARJANTİN - YUNANİSTAN
GÜNEY KORE - NİJERYA
B Grubu'nda son haftaya girerken, Arjantin grup liderliğini garantilemek için Yunanistan maçına yine mutlak favori olarak çıkacak. Büyük futbol mucizeleri olmassa Arjantin bu grubu lider olarak tamamlamaya son derece yakın gözüküyor. Güney Kore ise Nijerya'yı mağlup ederse (ki bana göre beraberlik bile yeter) bu gruptan çıkacak ikinci takım olacak. Ancak asıl kritik nokta Arjantin'in Yunanistan'ı, Nijerya'nın ise Güney Kore'yi mağlup etmesi. Bu durumda da Afrika temsilcisine, kendi kıtasında ikinci tura yükselme şansı doğacak. Bu akşam saat 21:30'da oynanacak olan maçlardan sonra bu grubun ilk ikisini de öğrenmiş olacağız.
C GRUBU:
1- SLOVENYA: 4 (+1)
2- A.B.D: 2 (0)
3- İNGİLTERE: 2 (0)
4- CEZAYİR: 1 (-1)
KALAN MAÇLAR:
İNGİLTERE - SLOVENYA
A.B.D - CEZAYİR
C Grubu'ndan çıkma adına bana göre en büyük iki aday İngiltere ve A.B.D. Birleşik Devletler'in geriden gelip 2-2 berabere kaldığı Slovenya maçı son derece kritikti. Bu beraberlikle rakiplerini hem İngiltere önünde ateşe attılar hem de kendileri en zayıf halka olarak görünen Cezayir karşısına ''kendi işlerini kendi halledecekleri'' şekilde çıkmayı başardılar. Bu grubun ''komplo teorilerine'' gelince. Normal sonuç, İngiltere ve A.B.D'nin maçlarını kazanarak gruplarından çıkmaları. Özellikle İngiltere eğer Slovenya ile berabere dahi kalırsa gruptan çıkma şansını mucizelere bırakacağından, hem gruptan çıkma, hem de grup liderliği adına ''hayati önem arz eden'' bir maça çıkacaklar. Birleşik Devletler ve Cezayir maçlarında aldıkları skorlar ile oynadıkları futbol tat vermese de, herşeyini sahaya koyacak olan ''ada temsilcisinin'' bir kazaya uğrayacağını sanmıyorum. Birleşik Devletler'de Cezayir'i yenip bu gruptan çıkacaktır diye tahmin ediyorum.
D GRUBU:
1- GANA: 4 (+1)
2- ALMANYA: 3 (+3)
3- SIRBİSTAN: 3 (0)
4- AVUSTRALYA: 1 (-4)
KALAN MAÇLAR:
GANA - ALMANYA
SIRBİSTAN - AVUSTRALYA
D Grubu'nda tabiri caizse ''kan gövdeyi götürüyor''. Almanya'nın ilk oynadığı Avustralya maçından sonra bu grubu domine edeceğini düşünenler, Sırbistan mağlubiyetiyle bir hayli hayal kırıklığına uğramış olmalı. Sırbistan, Gana mağlubiyetinden sonra güçlü Almanları mağlup ederek, ''kanının son damlasına kadar'' savaşacağını gösterdi. Şu anda grup lideri olsa da, son maçını Almanya ile oynayacağından Gana'nın da işi bir hayli zor aslında. Grubun tüm kötü averajını üstüne alan Avustralya eğer gruptan çıkmaya saldırıp, Sırbistan'ı devirirse, bu kez averaj hesapları konuşur. Gana'nın tek farklı Almanya mağlubiyetinde, Avustralya'nın ''kalifiye'' olabilmesi için Sırbistan'ı 4 farkla yenmesi gerekecek. Dolayısı ile bu gruptan kimin çıkacağını kestirmek zor olsa da, yapılacak en doğru tahmin Almanya'nın grup lideri olarak bu grubu bitireceği olabilir. Gerisi atılan yenilen gollere bakar.
E GRUBU:
1- HOLLANDA: 6 (+3)
2- JAPONYA: 3 (0)
3- DANİMARKA: 3 (-1)
4- KAMERUN: 0 (-2)
KALAN MAÇLAR:
HOLLANDA - KAMERUN
JAPONYA - DANİMARKA
E Grubu'nda gruptan çıkmayı garantileyen Hollanda, grup liderliğini de hemen hemen garantilemiş durumda. Japonya ve Danimarka kazanın bir üst tura yükseleceği kritik bir maç oynayacaklar ve berabere kalma opsiyonu da Japonya'nın elinde. Danimarka şayet tek farkla mağlup ettiği Kamerun'u iki farkla geçebilseydi, bu kez beraberlik opsiyonunu kendi elinde bulunduracaktı. Avantajlı olan taraf Japonya olarak gözüksede, Danimarka'nın da Japonya'yı mağlup edecek gücünün bulunduğunu belirtmekte fayda var. Bu grubun görüntüsü biraz biraz belirginleşmiş durumda ve Japonya ile Danimarka arasında oynanacak maçtan sonra bu gruptan çıkacak ikinci takımı da öğrenmiş olacağız.
F GRUBU:
1- PARAGUAY: 4 (+1)
2- İTALYA: 2 (0)
3- YENİ ZELANDA: 2 (0)
4- SLOVAKYA: 1 (-1)
KALAN MAÇLAR:
İTALYA - SLOVAKYA
YENİ ZELANDA - PARAGUAY
F Grubu'nun en büyük sürprizi tabi ki son şampiyon İtalya'nın üst üste hem Paraguay, hem de Yeni Zelanda'yı yenemeyip, işini riske atması oldu. Gerçi klasik İtalya her daim grup maçlarını iyi oynayamasa da, son maçlarında Slovakya'yı mağlup etmeleri normal sonuç olacak. Lippi'nin takımı bu turu geçmek ve ikinci turdan itibaren gerçek gücünde maçlar oynamak istiyor. Bielsa'nın Paraguay'ı ise İtalya beraberliğinin ardından Slovakya'yı tek golle mağlup ederek, oldukça önemli bir avantajın sahibi oldu. Grubun ve turnuvanın belki de en sürpriz takımı olan Yeni Zelanda ise Paraguay'ı yenip tarihi bir başarıya imza atmayı deneyecek. Bu grupta neler olacağını kestirmek güç ancak Paraguay ve İtalya'nın bir üst tura yükselmeleri bu grubun normal sonucu olarak gözüküyor.
G GRUBU:
1- BREZİLYA: 6 (+3)
2- PORTEKİZ: 4 (+7)
3- FİLDİŞİ SAHİLLERİ: 1 (-2)
4- KUZEY KORE: 0 (-8)
KALAN MAÇLAR:
BREZİLYA - PORTEKİZ
FİLDİŞİ SAHİLLERİ - KUZEY KORE
G Grubu'nda yer alan ''takımım'' Fildişi Sahilleri bir kez daha kötü kuranın kurbanı olmak üzere. İlk maçında Portekiz ile berabere kalan ''kara adamlar'' ikinci maçlarında Brezilya'ya iki farklı mağlup oldular ancak asıl kötü haberi Portekiz'in Kuzey Kore'yi tam yedi farklı yenmesiyle aldılar. Brezilya'nın Portekiz karşısına grup liderliğini sağlama almak için çıkacağını düşünürsek, aslında ufak averaj farklarıyla Fildişi Sahili'nin bir şansı olabilirdi ancak aradaki 9 gollük farkı kapatmak hemen hemen imkansız gibi. İlerleyebilselerdi, çok iş yapacaklarından emindim ancak bu grubun ilk ikisini %99 ihtimalle Brezilya ve Portekiz oluşturacak gibi gözüküyor.
H GRUBU:
1- ŞİLİ: 6 (+2)
2- İSPANYA: 3 (+1)
3- İSVİÇRE: 3 (0)
4- HONDURAS: 0 (-3)
KALAN MAÇLAR:
ŞİLİ - İSPANYA
HONDURAS - İSVİÇRE
İsviçre'nin İspanya'yı 1-0 mağlup etmesi bu grubun ve turnuvanın en büyük sürprizi oldu. Hiç kimse İspanya'nın bu grupta tökezleyeceğini düşünmüyordu ancak İsviçre'nin bu ''ekstra'' galibiyeti grubun dengelerini sarstı. Son maçında İspanya ile oynayacak olan Şili'ye bir puan grup liderliği için yetiyor. İsviçre'nin Honduras karşısında alacağı galibiyet ise kendilerini büyük olasılıkla bir üst tura atacak. Şayet İspanya İsviçre'ye kaybetmeseydi şu an bu grubun işi bitmiş olacaktı ancak şimdi durumlar oldukça karışık gözüküyor ve turnuvanın en iyi futbol oynayan takımlarından Şili elenme tehlikesiyle karşı karşıya kalmış durumda. Bu grubun sonucu kuşkusuz en çok merak edilen soruları içinde barındırıyor. Yoksa son Avrupa Şampiyonu İspanya gruptan çıkamayacak mı?
A GRUBU:
1- URUGUAY: 4 (+3)
2- MEKSİKA: 4 (+2)
3- FRANSA: 1 (-2)
4- GÜNEY AFRİKA: 1 (-3)
KALAN MAÇLAR:
MEKSİKA - URUGUAY
FRANSA - GÜNEY AFRİKA
Bu grupta son maçta Meksika ve Uruguay berabere kalırsa, bu iki takım birinci ve ikinci olarak gruptan çıkmayı başaracaklar. Şayet maçı tek farkla Uruguay kazanırsa, Fransa'nın Güney Afrika'yı 4 farkla yenmesi gerekecek. Güney Afrika'nın ise gruptan çıkmak için Fransa'yı 5 farklı yenmesi gerekiyor. Meksika'nın galibiyeti halinde ise az önce bahsettiğim averaj hesaplarından birer gol düşmemiz gerekecek. Dolayısı ile bu gruptan çıkma adına Meksika ve Uruguay'ın büyük bir avantaj yakaladıklarını görebiliyoruz. Bu akşam saat 17:00'de oynanacak olan bu iki maçtan çıkacak sonuca göre, A Grubu'ndan çıkacak iki takımı öğreneceğiz.
B GRUBU:
1- ARJANTİN: 6 (+4)
2- GÜNEY KORE: 3 (-1)
3- YUNANİSTAN: 3 (-1)
4- NİJERYA: 0 (-2)
KALAN MAÇLAR:
ARJANTİN - YUNANİSTAN
GÜNEY KORE - NİJERYA
B Grubu'nda son haftaya girerken, Arjantin grup liderliğini garantilemek için Yunanistan maçına yine mutlak favori olarak çıkacak. Büyük futbol mucizeleri olmassa Arjantin bu grubu lider olarak tamamlamaya son derece yakın gözüküyor. Güney Kore ise Nijerya'yı mağlup ederse (ki bana göre beraberlik bile yeter) bu gruptan çıkacak ikinci takım olacak. Ancak asıl kritik nokta Arjantin'in Yunanistan'ı, Nijerya'nın ise Güney Kore'yi mağlup etmesi. Bu durumda da Afrika temsilcisine, kendi kıtasında ikinci tura yükselme şansı doğacak. Bu akşam saat 21:30'da oynanacak olan maçlardan sonra bu grubun ilk ikisini de öğrenmiş olacağız.
C GRUBU:
1- SLOVENYA: 4 (+1)
2- A.B.D: 2 (0)
3- İNGİLTERE: 2 (0)
4- CEZAYİR: 1 (-1)
KALAN MAÇLAR:
İNGİLTERE - SLOVENYA
A.B.D - CEZAYİR
C Grubu'ndan çıkma adına bana göre en büyük iki aday İngiltere ve A.B.D. Birleşik Devletler'in geriden gelip 2-2 berabere kaldığı Slovenya maçı son derece kritikti. Bu beraberlikle rakiplerini hem İngiltere önünde ateşe attılar hem de kendileri en zayıf halka olarak görünen Cezayir karşısına ''kendi işlerini kendi halledecekleri'' şekilde çıkmayı başardılar. Bu grubun ''komplo teorilerine'' gelince. Normal sonuç, İngiltere ve A.B.D'nin maçlarını kazanarak gruplarından çıkmaları. Özellikle İngiltere eğer Slovenya ile berabere dahi kalırsa gruptan çıkma şansını mucizelere bırakacağından, hem gruptan çıkma, hem de grup liderliği adına ''hayati önem arz eden'' bir maça çıkacaklar. Birleşik Devletler ve Cezayir maçlarında aldıkları skorlar ile oynadıkları futbol tat vermese de, herşeyini sahaya koyacak olan ''ada temsilcisinin'' bir kazaya uğrayacağını sanmıyorum. Birleşik Devletler'de Cezayir'i yenip bu gruptan çıkacaktır diye tahmin ediyorum.
D GRUBU:
1- GANA: 4 (+1)
2- ALMANYA: 3 (+3)
3- SIRBİSTAN: 3 (0)
4- AVUSTRALYA: 1 (-4)
KALAN MAÇLAR:
GANA - ALMANYA
SIRBİSTAN - AVUSTRALYA
D Grubu'nda tabiri caizse ''kan gövdeyi götürüyor''. Almanya'nın ilk oynadığı Avustralya maçından sonra bu grubu domine edeceğini düşünenler, Sırbistan mağlubiyetiyle bir hayli hayal kırıklığına uğramış olmalı. Sırbistan, Gana mağlubiyetinden sonra güçlü Almanları mağlup ederek, ''kanının son damlasına kadar'' savaşacağını gösterdi. Şu anda grup lideri olsa da, son maçını Almanya ile oynayacağından Gana'nın da işi bir hayli zor aslında. Grubun tüm kötü averajını üstüne alan Avustralya eğer gruptan çıkmaya saldırıp, Sırbistan'ı devirirse, bu kez averaj hesapları konuşur. Gana'nın tek farklı Almanya mağlubiyetinde, Avustralya'nın ''kalifiye'' olabilmesi için Sırbistan'ı 4 farkla yenmesi gerekecek. Dolayısı ile bu gruptan kimin çıkacağını kestirmek zor olsa da, yapılacak en doğru tahmin Almanya'nın grup lideri olarak bu grubu bitireceği olabilir. Gerisi atılan yenilen gollere bakar.
E GRUBU:
1- HOLLANDA: 6 (+3)
2- JAPONYA: 3 (0)
3- DANİMARKA: 3 (-1)
4- KAMERUN: 0 (-2)
KALAN MAÇLAR:
HOLLANDA - KAMERUN
JAPONYA - DANİMARKA
E Grubu'nda gruptan çıkmayı garantileyen Hollanda, grup liderliğini de hemen hemen garantilemiş durumda. Japonya ve Danimarka kazanın bir üst tura yükseleceği kritik bir maç oynayacaklar ve berabere kalma opsiyonu da Japonya'nın elinde. Danimarka şayet tek farkla mağlup ettiği Kamerun'u iki farkla geçebilseydi, bu kez beraberlik opsiyonunu kendi elinde bulunduracaktı. Avantajlı olan taraf Japonya olarak gözüksede, Danimarka'nın da Japonya'yı mağlup edecek gücünün bulunduğunu belirtmekte fayda var. Bu grubun görüntüsü biraz biraz belirginleşmiş durumda ve Japonya ile Danimarka arasında oynanacak maçtan sonra bu gruptan çıkacak ikinci takımı da öğrenmiş olacağız.
F GRUBU:
1- PARAGUAY: 4 (+1)
2- İTALYA: 2 (0)
3- YENİ ZELANDA: 2 (0)
4- SLOVAKYA: 1 (-1)
KALAN MAÇLAR:
İTALYA - SLOVAKYA
YENİ ZELANDA - PARAGUAY
F Grubu'nun en büyük sürprizi tabi ki son şampiyon İtalya'nın üst üste hem Paraguay, hem de Yeni Zelanda'yı yenemeyip, işini riske atması oldu. Gerçi klasik İtalya her daim grup maçlarını iyi oynayamasa da, son maçlarında Slovakya'yı mağlup etmeleri normal sonuç olacak. Lippi'nin takımı bu turu geçmek ve ikinci turdan itibaren gerçek gücünde maçlar oynamak istiyor. Bielsa'nın Paraguay'ı ise İtalya beraberliğinin ardından Slovakya'yı tek golle mağlup ederek, oldukça önemli bir avantajın sahibi oldu. Grubun ve turnuvanın belki de en sürpriz takımı olan Yeni Zelanda ise Paraguay'ı yenip tarihi bir başarıya imza atmayı deneyecek. Bu grupta neler olacağını kestirmek güç ancak Paraguay ve İtalya'nın bir üst tura yükselmeleri bu grubun normal sonucu olarak gözüküyor.
G GRUBU:
1- BREZİLYA: 6 (+3)
2- PORTEKİZ: 4 (+7)
3- FİLDİŞİ SAHİLLERİ: 1 (-2)
4- KUZEY KORE: 0 (-8)
KALAN MAÇLAR:
BREZİLYA - PORTEKİZ
FİLDİŞİ SAHİLLERİ - KUZEY KORE
G Grubu'nda yer alan ''takımım'' Fildişi Sahilleri bir kez daha kötü kuranın kurbanı olmak üzere. İlk maçında Portekiz ile berabere kalan ''kara adamlar'' ikinci maçlarında Brezilya'ya iki farklı mağlup oldular ancak asıl kötü haberi Portekiz'in Kuzey Kore'yi tam yedi farklı yenmesiyle aldılar. Brezilya'nın Portekiz karşısına grup liderliğini sağlama almak için çıkacağını düşünürsek, aslında ufak averaj farklarıyla Fildişi Sahili'nin bir şansı olabilirdi ancak aradaki 9 gollük farkı kapatmak hemen hemen imkansız gibi. İlerleyebilselerdi, çok iş yapacaklarından emindim ancak bu grubun ilk ikisini %99 ihtimalle Brezilya ve Portekiz oluşturacak gibi gözüküyor.
H GRUBU:
1- ŞİLİ: 6 (+2)
2- İSPANYA: 3 (+1)
3- İSVİÇRE: 3 (0)
4- HONDURAS: 0 (-3)
KALAN MAÇLAR:
ŞİLİ - İSPANYA
HONDURAS - İSVİÇRE
İsviçre'nin İspanya'yı 1-0 mağlup etmesi bu grubun ve turnuvanın en büyük sürprizi oldu. Hiç kimse İspanya'nın bu grupta tökezleyeceğini düşünmüyordu ancak İsviçre'nin bu ''ekstra'' galibiyeti grubun dengelerini sarstı. Son maçında İspanya ile oynayacak olan Şili'ye bir puan grup liderliği için yetiyor. İsviçre'nin Honduras karşısında alacağı galibiyet ise kendilerini büyük olasılıkla bir üst tura atacak. Şayet İspanya İsviçre'ye kaybetmeseydi şu an bu grubun işi bitmiş olacaktı ancak şimdi durumlar oldukça karışık gözüküyor ve turnuvanın en iyi futbol oynayan takımlarından Şili elenme tehlikesiyle karşı karşıya kalmış durumda. Bu grubun sonucu kuşkusuz en çok merak edilen soruları içinde barındırıyor. Yoksa son Avrupa Şampiyonu İspanya gruptan çıkamayacak mı?
17 Haziran 2010 Perşembe
2010 Güney Afrika Özel ( Gruplarda İlk Maçlar Sona Erdi.)
Dün akşam oynanan ve Uruguay'ın Güney Afrika'yı 3-0 yendiği maç ile birlikte turnuvanın 2. maçlarına geçildi.
A Grubu'nda Uruguay, Güney Afrika'yı ''averajlı'' bir skorla mağlup ederek, Meksika maçını beklemeye başladı. Meksika'nın Fransa karşısında alacağı skor tabi ki son derece önemli. Bu maçı Meksika kazanırsa, son hafta maçında Meksika ve Uruguay'a kendi aralarında oynayacakları maçta birer puan yetecek.
B Grubu'nun ilk hafta maçları sonunda Arjantin ve Güney Kore maçlarını kazanarak ilk iki için avantaj sağlayan takımlar oldular. Nijerya belki bir nebze ama Yunanistan'ın bu grupta iş yapma olasılığı pek yok gibi. Henüz Dünya Kupası Finalleri tarihinde gol atma başarısı gösteremeyen ülke için bu turnuvada bir gol bile bulmak önemli olabilir. Bu grubu Arjantin'in lider bitireceğini hesaplarsak, Nijerya ile Güney Kore arasında çetin bir gruptan çıkma mücadelesi yaşanacağını tahmin ediyorum.
C Grubu'nda Slovenya - Cezayir maçı belki de turnuvanın en kötü maçı oldu ancak yine de Slovenya bulduğu tek golle üç puanı kapıp gruptan çıkma şansını son maça kadar taşımayı garantiledi. Bu grubun favorisi İngiltere ise A.B.D'ye puan kaptırıp, ilk maçta beklentileri karşılayamadı. Bu grubun ilk ikisini İngiltere ve A.B.D olarak görüyorum.
D Grubu'nda Almanya ilk maçında Avustralya'yı ezerek turnuvada ne kadar iddialı olduğunu gözler önüne serdi. Gana ise Sırbistan'ı tek golle mağlup edip, önemli bir avantaja sahip oldu. Bu grupta Almanya'nın 9 puan yapması normal sonuç olacağından, toparlanırsa Avustralya'da dahil olmak üzere çetin bir ikincilik mücadelesi olacağını tahmin ediyorum. Yalnızca tek galibiyet dahi bir takımı bu gruptan ikinci tura atabilir.
E Grubu'nda Hollanda ve Japonya ilk maçlarını kazanarak, grupta önemli avantajları elde eden takımlar oldular. Benim sürpriz takım adaylarımdan Danimarka, karşısında kötü bir Hollanda bulmasına rağmen, rakibine 2-0 mağlup olarak istenen form düzeyinde olmadığını gösterdi. Kamerun ise Japonya'ya kaybederek hayal kırıklığı yarattı. Hollanda'nın bu gruptan çıkmasına garanti gözüyle bakarsak, ikincilik için arkada üç adayın birden beklediğini görebiliriz.
F Grubu'nda ilk maçlar berabere sonuçlandı. İtalya, Paraguay ile ve Slovakya, Yeni Zelanda ile puanları paylaşınca, ilk hafta maçları sonunda belirgin bir tablo ortaya çıkmadı. Bu grupta İtalya ve Paraguay'ı gruptan çıkmaya yakın takımlar olarak görüyorum. Hem maç kalitesi açısından hem de kadro kalitesi olarak bu iki takım bir üst tura yükseleceklerdir.
G Grubu'nda ise işler biraz karışık. Portekiz ve Fildişi Sahili'nin golsüz berabere kaldığı maçın akşamında averaj takımı olması beklenen Kuzey Kore karşısında oldukça zorlanan Brezilya 3 puanı pek iyi sinyaller vererek kazanmadı. Kuzey Kore'nin müthiş oyun disiplini kendilerini sürpriz bir iki puan almaya iter mi bilmiyorum ama bu gruptan Brezilya da dahil olmak üzere kimin çıkacağını kestirmek bir hayli zor.
H Grubu'nda turnuvanın en büyük sürprizi yaşandı ve İspanya, İsviçre'ye 1-0 mağlup olarak, grupta kolay görünen işini biraz zorlaştırmış oldu. Şili turnuvanın en iyi futbollarından birisini oynayarak Honduras'ı 1-0 mağlup etti ve ilk hafta maçları sonunda liderliği ele geçirdi. İspanya'nın, İsviçre'den daha zorlu bir rakip görünütüsü veren Şili maçında ne yapacağını kestirmek zor ancak İsviçre'ye çok kritik bir 3 puan kaptırdıkları bir gerçek.
A Grubu'nda Uruguay, Güney Afrika'yı ''averajlı'' bir skorla mağlup ederek, Meksika maçını beklemeye başladı. Meksika'nın Fransa karşısında alacağı skor tabi ki son derece önemli. Bu maçı Meksika kazanırsa, son hafta maçında Meksika ve Uruguay'a kendi aralarında oynayacakları maçta birer puan yetecek.
B Grubu'nun ilk hafta maçları sonunda Arjantin ve Güney Kore maçlarını kazanarak ilk iki için avantaj sağlayan takımlar oldular. Nijerya belki bir nebze ama Yunanistan'ın bu grupta iş yapma olasılığı pek yok gibi. Henüz Dünya Kupası Finalleri tarihinde gol atma başarısı gösteremeyen ülke için bu turnuvada bir gol bile bulmak önemli olabilir. Bu grubu Arjantin'in lider bitireceğini hesaplarsak, Nijerya ile Güney Kore arasında çetin bir gruptan çıkma mücadelesi yaşanacağını tahmin ediyorum.
C Grubu'nda Slovenya - Cezayir maçı belki de turnuvanın en kötü maçı oldu ancak yine de Slovenya bulduğu tek golle üç puanı kapıp gruptan çıkma şansını son maça kadar taşımayı garantiledi. Bu grubun favorisi İngiltere ise A.B.D'ye puan kaptırıp, ilk maçta beklentileri karşılayamadı. Bu grubun ilk ikisini İngiltere ve A.B.D olarak görüyorum.
D Grubu'nda Almanya ilk maçında Avustralya'yı ezerek turnuvada ne kadar iddialı olduğunu gözler önüne serdi. Gana ise Sırbistan'ı tek golle mağlup edip, önemli bir avantaja sahip oldu. Bu grupta Almanya'nın 9 puan yapması normal sonuç olacağından, toparlanırsa Avustralya'da dahil olmak üzere çetin bir ikincilik mücadelesi olacağını tahmin ediyorum. Yalnızca tek galibiyet dahi bir takımı bu gruptan ikinci tura atabilir.
E Grubu'nda Hollanda ve Japonya ilk maçlarını kazanarak, grupta önemli avantajları elde eden takımlar oldular. Benim sürpriz takım adaylarımdan Danimarka, karşısında kötü bir Hollanda bulmasına rağmen, rakibine 2-0 mağlup olarak istenen form düzeyinde olmadığını gösterdi. Kamerun ise Japonya'ya kaybederek hayal kırıklığı yarattı. Hollanda'nın bu gruptan çıkmasına garanti gözüyle bakarsak, ikincilik için arkada üç adayın birden beklediğini görebiliriz.
F Grubu'nda ilk maçlar berabere sonuçlandı. İtalya, Paraguay ile ve Slovakya, Yeni Zelanda ile puanları paylaşınca, ilk hafta maçları sonunda belirgin bir tablo ortaya çıkmadı. Bu grupta İtalya ve Paraguay'ı gruptan çıkmaya yakın takımlar olarak görüyorum. Hem maç kalitesi açısından hem de kadro kalitesi olarak bu iki takım bir üst tura yükseleceklerdir.
G Grubu'nda ise işler biraz karışık. Portekiz ve Fildişi Sahili'nin golsüz berabere kaldığı maçın akşamında averaj takımı olması beklenen Kuzey Kore karşısında oldukça zorlanan Brezilya 3 puanı pek iyi sinyaller vererek kazanmadı. Kuzey Kore'nin müthiş oyun disiplini kendilerini sürpriz bir iki puan almaya iter mi bilmiyorum ama bu gruptan Brezilya da dahil olmak üzere kimin çıkacağını kestirmek bir hayli zor.
H Grubu'nda turnuvanın en büyük sürprizi yaşandı ve İspanya, İsviçre'ye 1-0 mağlup olarak, grupta kolay görünen işini biraz zorlaştırmış oldu. Şili turnuvanın en iyi futbollarından birisini oynayarak Honduras'ı 1-0 mağlup etti ve ilk hafta maçları sonunda liderliği ele geçirdi. İspanya'nın, İsviçre'den daha zorlu bir rakip görünütüsü veren Şili maçında ne yapacağını kestirmek zor ancak İsviçre'ye çok kritik bir 3 puan kaptırdıkları bir gerçek.
14 Haziran 2010 Pazartesi
2010 Güney Afrika Özel ( Günün Programı)
HOLLANDA - DANİMARKA (E GRUBU)
SAAT: 14:30
ŞEHİR: JOHANNESBURG
STADYUM: SOCCER CITY
HAKEM: STEPHANE LANNOY (FRANSA)
YAYIN: TRT-1
JAPONYA - KAMERUN (E GRUBU)
SAAT: 17:00
ŞEHİR: MANGAUNG/BLOEMFONTEIN
STADYUM: FREE STATE
HAKEM: OLEGARIO BENQUERENCA (PORTEKİZ)
YAYIN: TRT-1
İTALYA - PARAGUAY (F GRUBU)
SAAT: 21:30
ŞEHİR: CAPE TOWN
STADYUM: GREEN POINT
HAKEM: BENITO ARCHUNDIA (MEKSİKA)
YAYIN: TRT-1
SAAT: 14:30
ŞEHİR: JOHANNESBURG
STADYUM: SOCCER CITY
HAKEM: STEPHANE LANNOY (FRANSA)
YAYIN: TRT-1
JAPONYA - KAMERUN (E GRUBU)
SAAT: 17:00
ŞEHİR: MANGAUNG/BLOEMFONTEIN
STADYUM: FREE STATE
HAKEM: OLEGARIO BENQUERENCA (PORTEKİZ)
YAYIN: TRT-1
İTALYA - PARAGUAY (F GRUBU)
SAAT: 21:30
ŞEHİR: CAPE TOWN
STADYUM: GREEN POINT
HAKEM: BENITO ARCHUNDIA (MEKSİKA)
YAYIN: TRT-1
2010 Güney Afrika Özel ( Almanya 4 Avustralya 0)
D Grubu'nun ikinci maçı Durban'da, kentle aynı ismi taşıyan Durban Stadyumu'nda Almanya ile Avustralya arasında oynandı. Geride bırakılan tüm maçların gerek pozisyon, gerek gol anlamında son derece kısır geçtiğini göz önünde bulundurunca, Almanya - Avustralya maçında beklentiler de bir derece aşağıya çekilmişti.
Maçın başında Garcia'nın Avustralya adına yakaladığı çok net fırsatı değerlendirememesinin ardından, ilk onbirde görünce ''ne işi var'' dediğim Podolski'nin sol çarprazdan vurduğu sert şutun ağlara gitmesiyle, bu turnuvada hemen hemen her maç gerçekleşen erken gol durumu bu maçta da tekrarlanmış oldu. Kewell'ın yedek beklediği Avustralya Milli Takımı maça konsantre olmakta bir türlü başarılı olamayınca bu kez Philip Lahm'ın sağdan adrese teslim ortasını, Schwarzer'ın hatasıyla pekiştiren Miroslav Klose kafa vuruşuyla farkı ikiye taşıdı ve rahat bir tempoda devreye iki farklı önde girdi. İlk yarıda Mesut Özil'in çekip çevirdiği Almanya, Avustralya'ya güç dengesi bakımından iki üç sıklet fazla gelmiş gibi göründü.
İkinci yarıya Avustralya bir gayret başlamaya çalışsa da, üstün Alman organizasyonu ve disiplini Avustralya'nın yerden kalkmasına izin vermedi. Bir anlık sinirinin kurbanı olan tecrübeli Tim Cahill direkt olarak kırmızı kart görünce zaten Avustralya adına pamuk ipliğine bağlı olan maç tümden gitti. 68'de Bayern'in parlayan yıldızı Mueller'in golüne iki dakika sonra Mesut'un ''al da at'' dediği Cacau'nun plasesi eklenince Almanlar bitime 20 dakika kala 4-0'ı yakaladı. Disiplinden taviz vermeyen ve ''yakaladı mı atan Panzerler'' 20 dakika daha sürklase olan rakibinin üstüne gitse de farkı arttırmayı başaramadı ancak turnuvaya en mükemmel girişi yapmayı beceren takım oldular.
Almanların turnuvaya son derece iyi hazırlandığı daha ilk maçtan belli oldu. Kariyeri düşüşe geçen Podolski ve Klose bile etkili driplingler ve rakip savunmayı dağıtan çarpraz koşularla birlikte, Mesut'a da birbirinden güzel boş alanlar yaratmayı başardı. Tam bir 10 numara görünütüsü çizen Mesut'ta açılış ve kapanış gollerinde hazırlayıcı rolünü üstlenerek, kendisine güvenen Joachim Löw'ü mahçup etmedi.
Avustralya son derece silik ve etkisiz bir maç oynadı. Maçın başında yakaladıkları pozisyon haricinde sahada hemen hemen varlıkları dahi belli olmadı. Bir de üstüne Tim Cahill'i kaybettiler ve turnuvaya en kötü başlangıcı yapan takım oldular.
D Grubu'nun birincisi Almanya olacak gibi duruyor. Bu performanslarını turnuva geneline de yaymayı başarabilirlerse, şampiyonluğun en önemli adaylarından birisi olurlar. Mesut'u Alman Milli Takım forması ile izlemek zor oldu gerçekten. Bizimkilerin aradığı özellikleri barındıran bir oyuncuydu. Fatih Terim, Mesut'u izlerken ne hissetti bilmiyorum ama ben Almanya'daki ''AR-GE'' çalışmalarının bir kademe daha arttırılması gerektiğini düşünenlerden birisi oldum.
Maçın başında Garcia'nın Avustralya adına yakaladığı çok net fırsatı değerlendirememesinin ardından, ilk onbirde görünce ''ne işi var'' dediğim Podolski'nin sol çarprazdan vurduğu sert şutun ağlara gitmesiyle, bu turnuvada hemen hemen her maç gerçekleşen erken gol durumu bu maçta da tekrarlanmış oldu. Kewell'ın yedek beklediği Avustralya Milli Takımı maça konsantre olmakta bir türlü başarılı olamayınca bu kez Philip Lahm'ın sağdan adrese teslim ortasını, Schwarzer'ın hatasıyla pekiştiren Miroslav Klose kafa vuruşuyla farkı ikiye taşıdı ve rahat bir tempoda devreye iki farklı önde girdi. İlk yarıda Mesut Özil'in çekip çevirdiği Almanya, Avustralya'ya güç dengesi bakımından iki üç sıklet fazla gelmiş gibi göründü.
İkinci yarıya Avustralya bir gayret başlamaya çalışsa da, üstün Alman organizasyonu ve disiplini Avustralya'nın yerden kalkmasına izin vermedi. Bir anlık sinirinin kurbanı olan tecrübeli Tim Cahill direkt olarak kırmızı kart görünce zaten Avustralya adına pamuk ipliğine bağlı olan maç tümden gitti. 68'de Bayern'in parlayan yıldızı Mueller'in golüne iki dakika sonra Mesut'un ''al da at'' dediği Cacau'nun plasesi eklenince Almanlar bitime 20 dakika kala 4-0'ı yakaladı. Disiplinden taviz vermeyen ve ''yakaladı mı atan Panzerler'' 20 dakika daha sürklase olan rakibinin üstüne gitse de farkı arttırmayı başaramadı ancak turnuvaya en mükemmel girişi yapmayı beceren takım oldular.
Almanların turnuvaya son derece iyi hazırlandığı daha ilk maçtan belli oldu. Kariyeri düşüşe geçen Podolski ve Klose bile etkili driplingler ve rakip savunmayı dağıtan çarpraz koşularla birlikte, Mesut'a da birbirinden güzel boş alanlar yaratmayı başardı. Tam bir 10 numara görünütüsü çizen Mesut'ta açılış ve kapanış gollerinde hazırlayıcı rolünü üstlenerek, kendisine güvenen Joachim Löw'ü mahçup etmedi.
Avustralya son derece silik ve etkisiz bir maç oynadı. Maçın başında yakaladıkları pozisyon haricinde sahada hemen hemen varlıkları dahi belli olmadı. Bir de üstüne Tim Cahill'i kaybettiler ve turnuvaya en kötü başlangıcı yapan takım oldular.
D Grubu'nun birincisi Almanya olacak gibi duruyor. Bu performanslarını turnuva geneline de yaymayı başarabilirlerse, şampiyonluğun en önemli adaylarından birisi olurlar. Mesut'u Alman Milli Takım forması ile izlemek zor oldu gerçekten. Bizimkilerin aradığı özellikleri barındıran bir oyuncuydu. Fatih Terim, Mesut'u izlerken ne hissetti bilmiyorum ama ben Almanya'daki ''AR-GE'' çalışmalarının bir kademe daha arttırılması gerektiğini düşünenlerden birisi oldum.
2010 Güney Afrika Özel ( Sırbistan 0 Gana 1)
Kupanın üçüncü gününde Tshwane/Pretoria'da Loftus Versfeld Stadyumu'nda karşı karşıya geldi, uzak kültürlerin iki takımı olan Sırbistan ve Gana.
Açıkça söylemeliyim ki, siyasi sebeplerden dolayı Sırpların herhangi bir platformda başarılı olmalarını pek fazla istemem. Hele de karşılarında ''ezilen'' Afrika'nın pek beklenti arz etmeyen ülkelerinden Gana olunca benim de televizyon başında destekleyeceğim takım belli olmuştu zaten. Eski Fenerbahçeli Stephen Appiah'ın yedek oturduğu karşılaşmada Gana, Trabzonspor'un transfer listesine giren ancak Trabzonspor'a gelmeyi düşünmediğini açıklayan Pantelic'in ilk onbirde sahaya çıktığı Sırbistan'ı kendi kıtasında pek bir misafirperver şekilde karşıladı. Maçın başlarında uzun süredir görmeye hasret kaldığımız başarılı bir frikik organizasyonun sonunu getiremeyen Pantelic'le gole yaklaşan Sırpların daha etkili olmalarını beklerken, ''kara çocuklar'' oyuna daha bir hakim olarak, maçı daha heyecanlı seyretmemi sağladı. Aslında bu maçla ilgili düşüncem karşılıklı gollerle Sırbistan'ın kazanacağı, seyir zevki yüksek bir mücadeleydi ancak maçların hemen hemen tümünde olduğu gibi yine kısır bir futbola ve az pozisyona vuvuzela gürültüleri eşliğinde razı oldum. Neredeyse Sırbistan 10 kişi kalana kadar, pozisyonu olmayan maç Aleksandr Lukovic'in çift sarıdan atılmasıyla renk kazandı. Soldan gelen ortayı ıskalayan Pantelic'in arkasında bekleyen Krasic'in çok uygun durumda yaptığı kötü vuruşu Kingston çeldikten hemen sonra, yine soldan gelen ortayı çok müsait pozisyonda değerlendiremeyen Zigic ile Sırbistan çok çok önemli iki pozisyonu heba etmiş oldu. Sahada 11 kişiyken bulamadıkları pozisyonları 10 kişiyle bulan Sırbistan'a karşı son beş dakikaya girilirken biraz daha atak olan Gana istediği golü Kuzmanovic'in amatörce sebep olduğu penaltı ile buldu. Asamoah Gyan, kötü bir vuruş yapmasına rağmen topu ağlara gönderince Sırbistan'ın ipini çekmeyi başaran oyuncu oldu. Golden sonra da maçın son dakikasında sol çarprazdan etkili bir plase yapan oyuncu bu kez direğe takıldı ancak buldukları penaltı golüyle karşılaşmayı 1-0 kazanmayı başardılar.
Ne Gana ne de Sırbistan gelecek adına etkili bir futbol ortaya koyamadılar ancak Almanya'nın domine edeceğini düşündüğüm grupta, Avustralya ile verecekleri ikincilik mücadelesi ancak kötünün iyisini gruptan bir üst tura çıkaracaktır diye tahmin ediyorum. Zaten ikinci turda da C Grubu'nun liderine (kuvvetle muhtemel İngiltere) direnebileceklerini sanmıyorum. Fenerbahçe'nin gündeminde olan Krasic'i ilk defa bu kadar kötü bir gününde seyrettim. Pantelic çalışkan ancak faydasızdı. Kuzmanovic etkili bir futbol oynasa da sebep olduğu penaltı ile tüm artılarını çöpe atmış oldu. Gana'da ise öyle çok fazla öne çıkan bir oyuncu olmadı. Asamoah Gyan attığı penaltı ve mücadeleci futbolu ile biraz biraz göze çarptı diyebiliriz ancak dediğim gibi iki takımında turnuvanın geleceğinde etkili olacağını söylemek zor olur.
Açıkça söylemeliyim ki, siyasi sebeplerden dolayı Sırpların herhangi bir platformda başarılı olmalarını pek fazla istemem. Hele de karşılarında ''ezilen'' Afrika'nın pek beklenti arz etmeyen ülkelerinden Gana olunca benim de televizyon başında destekleyeceğim takım belli olmuştu zaten. Eski Fenerbahçeli Stephen Appiah'ın yedek oturduğu karşılaşmada Gana, Trabzonspor'un transfer listesine giren ancak Trabzonspor'a gelmeyi düşünmediğini açıklayan Pantelic'in ilk onbirde sahaya çıktığı Sırbistan'ı kendi kıtasında pek bir misafirperver şekilde karşıladı. Maçın başlarında uzun süredir görmeye hasret kaldığımız başarılı bir frikik organizasyonun sonunu getiremeyen Pantelic'le gole yaklaşan Sırpların daha etkili olmalarını beklerken, ''kara çocuklar'' oyuna daha bir hakim olarak, maçı daha heyecanlı seyretmemi sağladı. Aslında bu maçla ilgili düşüncem karşılıklı gollerle Sırbistan'ın kazanacağı, seyir zevki yüksek bir mücadeleydi ancak maçların hemen hemen tümünde olduğu gibi yine kısır bir futbola ve az pozisyona vuvuzela gürültüleri eşliğinde razı oldum. Neredeyse Sırbistan 10 kişi kalana kadar, pozisyonu olmayan maç Aleksandr Lukovic'in çift sarıdan atılmasıyla renk kazandı. Soldan gelen ortayı ıskalayan Pantelic'in arkasında bekleyen Krasic'in çok uygun durumda yaptığı kötü vuruşu Kingston çeldikten hemen sonra, yine soldan gelen ortayı çok müsait pozisyonda değerlendiremeyen Zigic ile Sırbistan çok çok önemli iki pozisyonu heba etmiş oldu. Sahada 11 kişiyken bulamadıkları pozisyonları 10 kişiyle bulan Sırbistan'a karşı son beş dakikaya girilirken biraz daha atak olan Gana istediği golü Kuzmanovic'in amatörce sebep olduğu penaltı ile buldu. Asamoah Gyan, kötü bir vuruş yapmasına rağmen topu ağlara gönderince Sırbistan'ın ipini çekmeyi başaran oyuncu oldu. Golden sonra da maçın son dakikasında sol çarprazdan etkili bir plase yapan oyuncu bu kez direğe takıldı ancak buldukları penaltı golüyle karşılaşmayı 1-0 kazanmayı başardılar.
Ne Gana ne de Sırbistan gelecek adına etkili bir futbol ortaya koyamadılar ancak Almanya'nın domine edeceğini düşündüğüm grupta, Avustralya ile verecekleri ikincilik mücadelesi ancak kötünün iyisini gruptan bir üst tura çıkaracaktır diye tahmin ediyorum. Zaten ikinci turda da C Grubu'nun liderine (kuvvetle muhtemel İngiltere) direnebileceklerini sanmıyorum. Fenerbahçe'nin gündeminde olan Krasic'i ilk defa bu kadar kötü bir gününde seyrettim. Pantelic çalışkan ancak faydasızdı. Kuzmanovic etkili bir futbol oynasa da sebep olduğu penaltı ile tüm artılarını çöpe atmış oldu. Gana'da ise öyle çok fazla öne çıkan bir oyuncu olmadı. Asamoah Gyan attığı penaltı ve mücadeleci futbolu ile biraz biraz göze çarptı diyebiliriz ancak dediğim gibi iki takımında turnuvanın geleceğinde etkili olacağını söylemek zor olur.
2010 Güney Afrika Özel ( İngiltere 1 A.B.D 1)
C Grubu'nun ilk maçı cumartesi akşamı Rustenburg'daki Royal Bafokeng Stadyumu'nda İngiltere ve Birleşik Devletler arasında oynandı.
C Grubu'nun 1 numaralı favorisi ve şampiyonluk adaylarından olan İngiltere, son hazırlık maçında Türkiye'yi 2-1 mağlup eden Birleşik Devletler karşısında maça iyi başlayan ve Heskey'nin asistinde Steven Gerrard'ın golüyle öne geçen taraf oldu. Lampard, Gerrard, Rooney, Heskey, Ashley Cole ve Lennon gibi hücumda etkili oyuncularıyla maça fırtına gibi giren İngiltere ilk yirmi dakikanın ardından Birleşik Devletler'in maça ortak olmasına engel olamadı. Kuzey Amerika temsilcisinin saha içindeki beyni olan Donovan'ın kontrolünde, yavaş yavaş İngiltere'ye karşı ''direniş göstermeye'' başlayan Birleşik Devletler, buna rağmen kalelerinde zaman zaman ikinci gol tehlikeleri de yaşadılar. İlk yarının son beş dakikasına girilirken, Clint Dempsey'in ''çaresizce'' attığı şutun Robert Green'in ellerinden kayarak ağlarla buluşması ise Birleşik Devletler için tam bir ''piyango'' oldu. Devreye 1-1 girildi ve ikinci yarının daha bir heyecanlı geçeceği ilk yarıdaki futboldan belli oldu.
İkinci yarıya da iyi başlayan taraf İngiltere olsa da Birleşik Devletler'in ''ısırgan'' ve ne zaman ne yapacağı belli olmayan futbolunun da etkisiyle dakikalar ilerledikçe İngiltere'nin baskısı biraz daha eridi. Heskey'in Tim Howard'a teslim ettiği top ve Jozy Altidore'un önce Green'e sonra direğe takılan topu maçın kırılma anları oldu. Karşılaşmanın sonu ise 1-1'lik skor ve karşılıklı alınan birer puan ile geldi.
İngiltere adına Gerrard takımın en iyi adamıydı bana göre. Oyuna girdikten sonra da Crouch doldur boşaltlarda fena işler yapmadı. Capello'nun öğrencilerinin bu beraberliğe rağmen bu grupta en azından bundan sonraki maçlarda takılma ihtimallerini pek az görüyorum. Birleşik Devletler ile beraber bu gruptan kolkola çıkacaklardır. A.B.D'nin İngiltere'ye karşı oynadığı ''cesaret kokan'' oyunu da çok beğendiğimi söylemeliyim. Donovan gerçekten iyi bir futbolcu. Şayet Altidore'un yanında Findley yerine biraz daha iş bitirici bir forvetleri olsaydı İngiltere'yi mağlup etmeleri içten bile değildi. Bu grupta Birleşik Devletler'in Slovenya ve Cezayir'i mağlup etmesi normal sonuç olacaktır. İki takımın kalecilerini değiştirseydik herhalde İngiltere Birleşik Devletleri ''üst'' bir skorla geçerdi. Tim Howard bana göre Birleşik Devletler'in turnuvanın geri kalan kısmındaki en büyük kozu olacak.
Bu grupta oynana diğer maçı izleyemedim ancak maçtan sonra yapılan yorumlara bakınca Slovenya'nın Cezayir'i 1-0 mağlup ettiği maçı izlemeyerek pek bir şey kaçırmadığımı gördüm. Hem İngiltere'nin, hem de Birleşik Devletler'in bu iki takım karşısında takılmalarını zor ihtimaller olarak görüyorum. Bence ilk hafta maçları sonunda bu gruptan çıkacak iki takım da belli oldu.
C Grubu'nun 1 numaralı favorisi ve şampiyonluk adaylarından olan İngiltere, son hazırlık maçında Türkiye'yi 2-1 mağlup eden Birleşik Devletler karşısında maça iyi başlayan ve Heskey'nin asistinde Steven Gerrard'ın golüyle öne geçen taraf oldu. Lampard, Gerrard, Rooney, Heskey, Ashley Cole ve Lennon gibi hücumda etkili oyuncularıyla maça fırtına gibi giren İngiltere ilk yirmi dakikanın ardından Birleşik Devletler'in maça ortak olmasına engel olamadı. Kuzey Amerika temsilcisinin saha içindeki beyni olan Donovan'ın kontrolünde, yavaş yavaş İngiltere'ye karşı ''direniş göstermeye'' başlayan Birleşik Devletler, buna rağmen kalelerinde zaman zaman ikinci gol tehlikeleri de yaşadılar. İlk yarının son beş dakikasına girilirken, Clint Dempsey'in ''çaresizce'' attığı şutun Robert Green'in ellerinden kayarak ağlarla buluşması ise Birleşik Devletler için tam bir ''piyango'' oldu. Devreye 1-1 girildi ve ikinci yarının daha bir heyecanlı geçeceği ilk yarıdaki futboldan belli oldu.
İkinci yarıya da iyi başlayan taraf İngiltere olsa da Birleşik Devletler'in ''ısırgan'' ve ne zaman ne yapacağı belli olmayan futbolunun da etkisiyle dakikalar ilerledikçe İngiltere'nin baskısı biraz daha eridi. Heskey'in Tim Howard'a teslim ettiği top ve Jozy Altidore'un önce Green'e sonra direğe takılan topu maçın kırılma anları oldu. Karşılaşmanın sonu ise 1-1'lik skor ve karşılıklı alınan birer puan ile geldi.
İngiltere adına Gerrard takımın en iyi adamıydı bana göre. Oyuna girdikten sonra da Crouch doldur boşaltlarda fena işler yapmadı. Capello'nun öğrencilerinin bu beraberliğe rağmen bu grupta en azından bundan sonraki maçlarda takılma ihtimallerini pek az görüyorum. Birleşik Devletler ile beraber bu gruptan kolkola çıkacaklardır. A.B.D'nin İngiltere'ye karşı oynadığı ''cesaret kokan'' oyunu da çok beğendiğimi söylemeliyim. Donovan gerçekten iyi bir futbolcu. Şayet Altidore'un yanında Findley yerine biraz daha iş bitirici bir forvetleri olsaydı İngiltere'yi mağlup etmeleri içten bile değildi. Bu grupta Birleşik Devletler'in Slovenya ve Cezayir'i mağlup etmesi normal sonuç olacaktır. İki takımın kalecilerini değiştirseydik herhalde İngiltere Birleşik Devletleri ''üst'' bir skorla geçerdi. Tim Howard bana göre Birleşik Devletler'in turnuvanın geri kalan kısmındaki en büyük kozu olacak.
Bu grupta oynana diğer maçı izleyemedim ancak maçtan sonra yapılan yorumlara bakınca Slovenya'nın Cezayir'i 1-0 mağlup ettiği maçı izlemeyerek pek bir şey kaçırmadığımı gördüm. Hem İngiltere'nin, hem de Birleşik Devletler'in bu iki takım karşısında takılmalarını zor ihtimaller olarak görüyorum. Bence ilk hafta maçları sonunda bu gruptan çıkacak iki takım da belli oldu.
2010 Güney Afrika Özel ( Arjantin 1 Nijerya 0)
Kupanın ikinci gününde B Grubu'nda Güney Kore'nin, Yunanistan'ı zorlanmadan 2-0 yendiği maçın ardından sahaya çıktı Arjantin ve Nijerya.
Arjantin'in kadrosu zaten başlı başına bir yıldızlar topluluğu durumundaydı. Hücum hattında Messi, Tevez ve Higuain ile rakibini sıkıştırmayı planlayan Maradona, daha ilk dakikalarda bir duran toptan Heinze'nin kafa vuruşuyla üstünlüğü yakalayınca pek bir keyiflendi. Üstünde harika duran takım elbisesi ve ''tarz traşıyla'' son derece karizmatik bir görüntü veren ''dünyanın gelmiş geçmiş en iyi futbolcusunun'' takımı golden sonra da ani baskınlarla rakip kaleyi yoklamaya başladı. Messi'nin organizasyonlarıyla rakibini bir an önce çökertmeye çalışan Arjantin, Tevez'in mükemmel pasında Higuain ile bu şansı yakalasa da, kötü bir gününde olan Higuain daha ilk yarıda maçı bitirebilecek pozisyonu değerlendiremedi ve devreye Arjantin 1-0 önde girdi.
İkinci devrede daha enteresan bir maç izledik. Gol için risk almaya başlayan Nijerya karşısında ''Tangocular'' etkili kontralar geliştirselerde ikinci golü bir türlü bulamadılar. Oyuna sonradan dahil olan Peter Odemwingie'nin sol kanattan üst üste yaptığı etkili bindirmelerle zaman zaman oldukça zorlanan Arjantin yine de maçın sonunu 3 puanla birlikte getirmeyi başardı.
Şahsım adına, Tevez ve Messi'nin uyumunu çok beğendiğimi söyleyebilirim. Veron'un ''yıllanmış şarap'' futbolu ve sahanın içinde üstlendiği ikinci teknik direktör görevide kendisinin üzerinde çok şık durdu. Ayrıca özlemişim Veron'u, oyundan alınırken bile üzüldüm. Messi yine bildiğimiz Messi'ydi. Aldı, verdi, daldı, şut attı, asist olabilecek paslar verdi ve alkış alacak bir oyun ortaya koydu. Tevez'i de çok beğendim. Zaman zaman oyundan kopsa da sıklıkla hep olması gereken yerlerde oldu ve iş bitirici hamlelere imza attı. Higuain heyecandan olsa gerek çok kötüydü. Kaçırdığı gollerin yanı sıra, ezdiği toplarla da Arjantin'in skoru kopartmasına bir türlü yardımcı olamadı. Nijerya'da ise öyle pek parlayan bir futbolcu olmadı. Maç yazısında da bahsettiğim Odemwingie'nin performansı ve Yakubu'nun gayreti göz doldurdu diyebiliriz.
İlk maçlar her zaman zordur. Arjantin diri bir rakibe karşı tek golle de olsa, istediğini aldı ve turnuvaya iyi bir giriş yapmış oldu. Bundan sonra her maç kademe kademe performanslarını arttıracaklarına kuşkum yok. Çok iyi bir kadroları ve renkli bir teknik direktörleri var. Turnuvanın güzel renklerinden birisi olmaya devam edeceklerdir.
Arjantin'in kadrosu zaten başlı başına bir yıldızlar topluluğu durumundaydı. Hücum hattında Messi, Tevez ve Higuain ile rakibini sıkıştırmayı planlayan Maradona, daha ilk dakikalarda bir duran toptan Heinze'nin kafa vuruşuyla üstünlüğü yakalayınca pek bir keyiflendi. Üstünde harika duran takım elbisesi ve ''tarz traşıyla'' son derece karizmatik bir görüntü veren ''dünyanın gelmiş geçmiş en iyi futbolcusunun'' takımı golden sonra da ani baskınlarla rakip kaleyi yoklamaya başladı. Messi'nin organizasyonlarıyla rakibini bir an önce çökertmeye çalışan Arjantin, Tevez'in mükemmel pasında Higuain ile bu şansı yakalasa da, kötü bir gününde olan Higuain daha ilk yarıda maçı bitirebilecek pozisyonu değerlendiremedi ve devreye Arjantin 1-0 önde girdi.
İkinci devrede daha enteresan bir maç izledik. Gol için risk almaya başlayan Nijerya karşısında ''Tangocular'' etkili kontralar geliştirselerde ikinci golü bir türlü bulamadılar. Oyuna sonradan dahil olan Peter Odemwingie'nin sol kanattan üst üste yaptığı etkili bindirmelerle zaman zaman oldukça zorlanan Arjantin yine de maçın sonunu 3 puanla birlikte getirmeyi başardı.
Şahsım adına, Tevez ve Messi'nin uyumunu çok beğendiğimi söyleyebilirim. Veron'un ''yıllanmış şarap'' futbolu ve sahanın içinde üstlendiği ikinci teknik direktör görevide kendisinin üzerinde çok şık durdu. Ayrıca özlemişim Veron'u, oyundan alınırken bile üzüldüm. Messi yine bildiğimiz Messi'ydi. Aldı, verdi, daldı, şut attı, asist olabilecek paslar verdi ve alkış alacak bir oyun ortaya koydu. Tevez'i de çok beğendim. Zaman zaman oyundan kopsa da sıklıkla hep olması gereken yerlerde oldu ve iş bitirici hamlelere imza attı. Higuain heyecandan olsa gerek çok kötüydü. Kaçırdığı gollerin yanı sıra, ezdiği toplarla da Arjantin'in skoru kopartmasına bir türlü yardımcı olamadı. Nijerya'da ise öyle pek parlayan bir futbolcu olmadı. Maç yazısında da bahsettiğim Odemwingie'nin performansı ve Yakubu'nun gayreti göz doldurdu diyebiliriz.
İlk maçlar her zaman zordur. Arjantin diri bir rakibe karşı tek golle de olsa, istediğini aldı ve turnuvaya iyi bir giriş yapmış oldu. Bundan sonra her maç kademe kademe performanslarını arttıracaklarına kuşkum yok. Çok iyi bir kadroları ve renkli bir teknik direktörleri var. Turnuvanın güzel renklerinden birisi olmaya devam edeceklerdir.
2010 Güney Afrika Özel ( Fransa 0 Uruguay 0)
Aralarında oynadıkları son iki maçı golsüz berabere bitiren iki takım, cuma akşamı Güney Afrika ve Meksika'nın 1-1 berabere kaldığı A Grubu'nun ikinci maçına Cape Town'daki Green Point Stadyumu'nda çıktılar.
İki takımda maça birbirini tartarak başladı. Daha ilk günden takımların ''aman gol yemeyeyim'' endişesini yaşadığı belirgin bir şekilde ortadaydı. Fransa, Anelka'yı tek forvet olarak kullanıp Ribery ağırlıklı hücumlarla rakip kaleyi yoklamaya çalışırken, Uruguay ise Forlan'ı sıklıkla ''destek forvet'' olarak kullanıp, Luis Soares'i gol pozisyonlarına sokmaya çalıştı. İlk yarım saat içerisinde Fransa adına Diaby'nin göbekten delme girişimleriyle, Uruguay adına Forlan'ın etkili driplingleriyle kanatlara açtığı topları izleyebildik. Vuvuzela etkisi altında ilk devre biterken, öyle aman aman pozisyonlar izleyemedik. İkinci yarıda da pek bir değişiklik olmadı aslında. Uruguay'ın ''haddini bilen'' futbolu karşısında, Fransa topa daha çok sahipmiş gibi gözükse de, bana göre maçın kader anı oyuna sonradan giren Lodeiro'nun çift sarı karttan oyundan atılmadan hemen önce Forlan'ın penaltı noktasından auta attığı top oldu. 72'de Henry'i, 75'te Malouda'yı oyuna alan Domenech, 10 kişi kalan rakibinin karşısında ancak 85'te Gignac'ı oyuna alarak forvetini çiftlemeyi düşündü. Gerçi Gignac'ta sanki bir sağ açıkmış gibi mücadele etti. Kırmızı karttan sonra oyunu tutup, beraberliği koparmayı hedefleyen Uruguay bu amacına ulaşmayı başarırken, Fransa kendisine çok lazım olabilecek iki puanı Green Point'in çimlerine bıraktı.
Fransa adına maçın en etkili adamı hiç kuşkusuz Toulalan oldu. Hemen hemen sahanın her bölgesinde kendisini gördük. Sağ bekten top çaldığı pozisyonun devamında 25 metreden kaleyi yokladığı pozisyonda çok güzeldi. Bu maçta istediğini alan taraf Uruguay oldu. Tahminimce Güney Afrika'yı yenerek, Meksika'dan alacakları bir puanla bir üst tura yükselme hesabı yaptılar ve şimdilik hesaplarının bir kısmı tutmuş oldu.
İki takımda maça birbirini tartarak başladı. Daha ilk günden takımların ''aman gol yemeyeyim'' endişesini yaşadığı belirgin bir şekilde ortadaydı. Fransa, Anelka'yı tek forvet olarak kullanıp Ribery ağırlıklı hücumlarla rakip kaleyi yoklamaya çalışırken, Uruguay ise Forlan'ı sıklıkla ''destek forvet'' olarak kullanıp, Luis Soares'i gol pozisyonlarına sokmaya çalıştı. İlk yarım saat içerisinde Fransa adına Diaby'nin göbekten delme girişimleriyle, Uruguay adına Forlan'ın etkili driplingleriyle kanatlara açtığı topları izleyebildik. Vuvuzela etkisi altında ilk devre biterken, öyle aman aman pozisyonlar izleyemedik. İkinci yarıda da pek bir değişiklik olmadı aslında. Uruguay'ın ''haddini bilen'' futbolu karşısında, Fransa topa daha çok sahipmiş gibi gözükse de, bana göre maçın kader anı oyuna sonradan giren Lodeiro'nun çift sarı karttan oyundan atılmadan hemen önce Forlan'ın penaltı noktasından auta attığı top oldu. 72'de Henry'i, 75'te Malouda'yı oyuna alan Domenech, 10 kişi kalan rakibinin karşısında ancak 85'te Gignac'ı oyuna alarak forvetini çiftlemeyi düşündü. Gerçi Gignac'ta sanki bir sağ açıkmış gibi mücadele etti. Kırmızı karttan sonra oyunu tutup, beraberliği koparmayı hedefleyen Uruguay bu amacına ulaşmayı başarırken, Fransa kendisine çok lazım olabilecek iki puanı Green Point'in çimlerine bıraktı.
Fransa adına maçın en etkili adamı hiç kuşkusuz Toulalan oldu. Hemen hemen sahanın her bölgesinde kendisini gördük. Sağ bekten top çaldığı pozisyonun devamında 25 metreden kaleyi yokladığı pozisyonda çok güzeldi. Bu maçta istediğini alan taraf Uruguay oldu. Tahminimce Güney Afrika'yı yenerek, Meksika'dan alacakları bir puanla bir üst tura yükselme hesabı yaptılar ve şimdilik hesaplarının bir kısmı tutmuş oldu.
11 Haziran 2010 Cuma
2010 Güney Afrika Özel ( Fransa'nın Fendi...)
2010 Dünya Kupası'nın ikinci maçı bu akşam saat 21:30'da Fransa ile Uruguay arasında Cape Town'da ki Green Point Stadyumu'nda oynanacak. Karşılaşmanın hakemliğini Japonya Futbol Federasyonu'ndan Yuichi Nishimura yapacak.
İki takım daha önce özel ve resmi toplam 4 maç oynadılar. Bu maçların bir tanesini Uruguay ve bir tanesini de Fransa kazanırken, iki maçta da golsüz berabere sonuçlandı. Golsüz berabere biten iki maçta bu iki takımın kendi arasında oynadığı son iki maça tekabül ediyor.
Fransa şu an için tam bir kaynayan kazan. Neticede Dünya Kupası'nın favorileri arasında yer alsalar da, Raymond Domenech yönetimindeki takım, bu aralar aldığı sonuçlar ve Dünya Kupası elemelerindeki meşhur İrlanda maçı yüzünden oldukça zor günler geçiriyor. Dünya Kupası öncesinde de oynadıkları hazırlık maçlarında da iyi sonuçlar çıkaramayınca takım tepeden tırnağa Fransa medyasının ağır eleştirilerine hedef oldu. Hiç bir futbolcu medyayla konuşmuyor ve öngörülen basın toplantılarının tümü iptal edilmiş durumda. Kadrosunda Avrupa'nın çeşitli liglerinde ve önemli kulüplerinde forma giyen onlarca yıldız futbolcuyu barındıran Fransızlar, bu maçta da kağıt üzerinde favori olarak görünsede, kendilerini gerçekten de çok zor bir gece bekliyor. 2010 Dünya Kupası'nın belki de en antipatik takımlarından birisi olarak gözüken Fransa'nın en büyük avantajı, şayet kullanabilirlerse, kendilerine karşı oluşturulan cepheye gereken ''dersi'' vermek için yakalama ihtimalleri olan ''takım ruhu'' olacak. Şayet bir direniş göstermeye kalkarlarsa ve gerçekten mücadele ederlerse Uruguay'ın bu takımın karşısında durma ihtimali pek zayıf olacaktır ancak defalarca bu eşiğe yaklaşmalarına rağmen, bu kenetlenmeyi yakalayamamaları onların en büyük handikapı aynı zamanda. Henry'nin eliyle indirdiği ve Gallas'a asistlediği golü unutturmak istiyorlarsa bu finaller onların en büyük şansı olacak.
Uruguay takımı ise sistemini tamamen Forlan ve Suarez üzerine kurmuş durumda. Forlan'ın Atletico Madrid'de ve Luis Soarez'in Ajax'ta geçirdiği parlak sezonlar sonrasında bu kupaya gelmeleri kendilerine olan güvenlerini bir kat daha arttırıyor. Fenerbahçe'de oynayan takım kaptanı Diego Lugano'da bu takımın önemli kozlarından birisi. Sadece savunmadaki görevini yapmakla kalmayıp aynı zamanda duran toplarda da sürpriz goller arayacak olan oyuncunun Uruguay'ın kaderini belirleyecek yetenekte olduğunun altını çizmek lazım. Monaco'da oynayan Diego Perez ve Valencialı Ignacio Gonzalez'de bu takımın önemli oyuncularından. Avrupa'nın çeşitli liglerinde forma giyen 15 futbolcuya kadrosunda yer veren Uruguay, Fransa için son derece tehlikeli bir takım konumunda olacak.
Fransa ve Uruguay'ın son oynadıkları iki maçın golsüz berabere bitmesi aslında bu maç için öyle çok büyük anlamlar ifade etmiyor. Hem Fransa'nın hem de Uruguay'ın mutlak kazanmak için sahaya çıkacakları maçta ibrenin biraz daha Uruguay'a doğru dönmüş olduğunu söylemek herhalde pek yanlış olmaz. Takım olmayı başaramayan Fransızların karşısına dikilecek olan formda Uruguaylıların bu maçtan 3 puan çıkarmaları pekte sürpriz bir sonuç olmayacaktır.
İki takım daha önce özel ve resmi toplam 4 maç oynadılar. Bu maçların bir tanesini Uruguay ve bir tanesini de Fransa kazanırken, iki maçta da golsüz berabere sonuçlandı. Golsüz berabere biten iki maçta bu iki takımın kendi arasında oynadığı son iki maça tekabül ediyor.
Fransa şu an için tam bir kaynayan kazan. Neticede Dünya Kupası'nın favorileri arasında yer alsalar da, Raymond Domenech yönetimindeki takım, bu aralar aldığı sonuçlar ve Dünya Kupası elemelerindeki meşhur İrlanda maçı yüzünden oldukça zor günler geçiriyor. Dünya Kupası öncesinde de oynadıkları hazırlık maçlarında da iyi sonuçlar çıkaramayınca takım tepeden tırnağa Fransa medyasının ağır eleştirilerine hedef oldu. Hiç bir futbolcu medyayla konuşmuyor ve öngörülen basın toplantılarının tümü iptal edilmiş durumda. Kadrosunda Avrupa'nın çeşitli liglerinde ve önemli kulüplerinde forma giyen onlarca yıldız futbolcuyu barındıran Fransızlar, bu maçta da kağıt üzerinde favori olarak görünsede, kendilerini gerçekten de çok zor bir gece bekliyor. 2010 Dünya Kupası'nın belki de en antipatik takımlarından birisi olarak gözüken Fransa'nın en büyük avantajı, şayet kullanabilirlerse, kendilerine karşı oluşturulan cepheye gereken ''dersi'' vermek için yakalama ihtimalleri olan ''takım ruhu'' olacak. Şayet bir direniş göstermeye kalkarlarsa ve gerçekten mücadele ederlerse Uruguay'ın bu takımın karşısında durma ihtimali pek zayıf olacaktır ancak defalarca bu eşiğe yaklaşmalarına rağmen, bu kenetlenmeyi yakalayamamaları onların en büyük handikapı aynı zamanda. Henry'nin eliyle indirdiği ve Gallas'a asistlediği golü unutturmak istiyorlarsa bu finaller onların en büyük şansı olacak.
Uruguay takımı ise sistemini tamamen Forlan ve Suarez üzerine kurmuş durumda. Forlan'ın Atletico Madrid'de ve Luis Soarez'in Ajax'ta geçirdiği parlak sezonlar sonrasında bu kupaya gelmeleri kendilerine olan güvenlerini bir kat daha arttırıyor. Fenerbahçe'de oynayan takım kaptanı Diego Lugano'da bu takımın önemli kozlarından birisi. Sadece savunmadaki görevini yapmakla kalmayıp aynı zamanda duran toplarda da sürpriz goller arayacak olan oyuncunun Uruguay'ın kaderini belirleyecek yetenekte olduğunun altını çizmek lazım. Monaco'da oynayan Diego Perez ve Valencialı Ignacio Gonzalez'de bu takımın önemli oyuncularından. Avrupa'nın çeşitli liglerinde forma giyen 15 futbolcuya kadrosunda yer veren Uruguay, Fransa için son derece tehlikeli bir takım konumunda olacak.
Fransa ve Uruguay'ın son oynadıkları iki maçın golsüz berabere bitmesi aslında bu maç için öyle çok büyük anlamlar ifade etmiyor. Hem Fransa'nın hem de Uruguay'ın mutlak kazanmak için sahaya çıkacakları maçta ibrenin biraz daha Uruguay'a doğru dönmüş olduğunu söylemek herhalde pek yanlış olmaz. Takım olmayı başaramayan Fransızların karşısına dikilecek olan formda Uruguaylıların bu maçtan 3 puan çıkarmaları pekte sürpriz bir sonuç olmayacaktır.
2010 Güney Afrika Özel ( Güzel Bir Başlangıç)
2010 Dünya Kupası bugün saat 17:00'de oynanacak olan Güney Afrika - Meksika maçıyla başlıyor. Güney Afrika'nın başkenti Johannesburg'taki Soccer City Stadyumu'nda oynanacak olan karşılaşmayı 33 yaşındaki Özbek hakem Ravshan Irmatov yönetecek ve maç tüm karşılaşmalar gibi TRT-1'den naklen yayınlanacak.
Güney Afrika takımının öyle aman aman bir kadrosu yok. En önemli oyuncuları Aaron Mokoena ve Steven Pienaar. Teknik direktörleri dünyaca ünlü Brezilyalı teknik direktör Carlos Alberto Parreira. Teknik direktör Parreira daha önce kendi ülkesi olan Brezilya ile bu turnuvada tam 16 yıl önce boy göstermiş ve kupayı kazanmıştı. Fenerbahçe'nin başında olduğu 95-96 sezonunda da takımı şampiyonluğa taşımayı başarmıştı. Güney Afrika'nın bu maçtaki en büyük avantajı tabi ki kendi sahasında oynayacak olması. Zaten bu etken tüm dengeleri değiştirmek için herhalde tek yol olmalı çünkü Meksika takımı, Güney Afrika'ya göre daha kaliteli oyunculardan kurulu bir ekip. Javier Aguirre yönetiminde, kadrosunda Avrupa'nın çeşitli liglerinde forma giyen 9 futbolcusuyla kupada boy gösterecek olan takımın sağlam bir savunma hattı var. Takım kaptanı, Barcelonalı Rafael Marquez'in yanısıra, PSV Eindhoven'da oynayan Francisco Rodriguez ve Carlos Salcido'nun yanısıra Stuttgart'ta oynayan Ricardo Osorio gibi ''sağlam'' savunma oyuncuları bulunuyor. Orta sahasında West Ham United forması giyen Guillermo Franco ve geçen sezon yarım devre Galatasaray forması giyen Giovanni Dos Santos gibi önemli oyunculara sahip. Depotivo La Coruna'da oynayan Andres Guardado'da bu takımın etkili oyuncularından. Forvet hatlarında Meksika'nın en önemli takımı olan Chivas forması giyen oyuncuları bulunuyor. Bautista, Javier Hernandez ve Alberto Medina'dan hangisi oynarsa oynasın hücum hattında etkili olacaktır. Tabi ki takımın en büyük yıldızı şu an Veracruz forması giyen Blanco. Blanco hem tecrübesi hem de liderlik vasfıyla turnuva boyunca iyi işler yapacaktır.
Genelde açılış maçları kısır ve orta saha mücadeleleri şeklinde geçer. Ben bu maçta da bu geleneğin bozulacağını sanmıyorum. Tek farklı bir Meksika galibiyeti bu maçın normal sonucu olacaktır ancak iki takımında bizim gibi Avrupalı izleyiciler için kapalı kutu görünümünde olacağını düşündüğümden, her türlü sürpriz sonuçta bu karşılaşmadan çıkabilir.
Açılış maçının tempolu, heyecanlı ve bol gollü olması tabi ki en büyük dileğim. Gerçi mesainin sonlarına denk geldiği için belki ilk yarım saatini izleyebileceğim ancak Meksika'nın bu maçın favorisi olarak göründüğünü belirtmem gerekiyor. İklime ve saha şartlarına alışık olması Güney Afrika takımının en büyük şansı bu maç için. Yoksa kadro kalitesi olarak Meksika rakibinin iki üç adım önünde duruyor.
Güney Afrika takımının öyle aman aman bir kadrosu yok. En önemli oyuncuları Aaron Mokoena ve Steven Pienaar. Teknik direktörleri dünyaca ünlü Brezilyalı teknik direktör Carlos Alberto Parreira. Teknik direktör Parreira daha önce kendi ülkesi olan Brezilya ile bu turnuvada tam 16 yıl önce boy göstermiş ve kupayı kazanmıştı. Fenerbahçe'nin başında olduğu 95-96 sezonunda da takımı şampiyonluğa taşımayı başarmıştı. Güney Afrika'nın bu maçtaki en büyük avantajı tabi ki kendi sahasında oynayacak olması. Zaten bu etken tüm dengeleri değiştirmek için herhalde tek yol olmalı çünkü Meksika takımı, Güney Afrika'ya göre daha kaliteli oyunculardan kurulu bir ekip. Javier Aguirre yönetiminde, kadrosunda Avrupa'nın çeşitli liglerinde forma giyen 9 futbolcusuyla kupada boy gösterecek olan takımın sağlam bir savunma hattı var. Takım kaptanı, Barcelonalı Rafael Marquez'in yanısıra, PSV Eindhoven'da oynayan Francisco Rodriguez ve Carlos Salcido'nun yanısıra Stuttgart'ta oynayan Ricardo Osorio gibi ''sağlam'' savunma oyuncuları bulunuyor. Orta sahasında West Ham United forması giyen Guillermo Franco ve geçen sezon yarım devre Galatasaray forması giyen Giovanni Dos Santos gibi önemli oyunculara sahip. Depotivo La Coruna'da oynayan Andres Guardado'da bu takımın etkili oyuncularından. Forvet hatlarında Meksika'nın en önemli takımı olan Chivas forması giyen oyuncuları bulunuyor. Bautista, Javier Hernandez ve Alberto Medina'dan hangisi oynarsa oynasın hücum hattında etkili olacaktır. Tabi ki takımın en büyük yıldızı şu an Veracruz forması giyen Blanco. Blanco hem tecrübesi hem de liderlik vasfıyla turnuva boyunca iyi işler yapacaktır.
Genelde açılış maçları kısır ve orta saha mücadeleleri şeklinde geçer. Ben bu maçta da bu geleneğin bozulacağını sanmıyorum. Tek farklı bir Meksika galibiyeti bu maçın normal sonucu olacaktır ancak iki takımında bizim gibi Avrupalı izleyiciler için kapalı kutu görünümünde olacağını düşündüğümden, her türlü sürpriz sonuçta bu karşılaşmadan çıkabilir.
Açılış maçının tempolu, heyecanlı ve bol gollü olması tabi ki en büyük dileğim. Gerçi mesainin sonlarına denk geldiği için belki ilk yarım saatini izleyebileceğim ancak Meksika'nın bu maçın favorisi olarak göründüğünü belirtmem gerekiyor. İklime ve saha şartlarına alışık olması Güney Afrika takımının en büyük şansı bu maç için. Yoksa kadro kalitesi olarak Meksika rakibinin iki üç adım önünde duruyor.
2010 Güney Afrika Özel (Anket Sonucu)
Dünya Kupası'nı kimin kazanacağını sorduğum minik anketimiz dün sonuçlandı. Kendimce belirlediğim 9 adet favori takımın içerisinde daha önce bu kupayı 5 kez kazanmış olan Brezilya, kazandığı kupa kadar oy toplayarak bloğun şampiyonluk favorisi oldu. İngiltere 3 oyla ikinci sırada yer alırken, Almanya 2 oy, İspanya ve Arjantin'de birer oy aldılar. İtalya, Fransa, Hollanda ve Portekiz'e ise oy çıkmadı.
Yaklaşık bir ay sonra bu organizasyonun şampiyonunu hep birlikte göreceğiz. O zamana kadar oynanacak olan maçları izledikçe ve takımların form durumlarını gördükçe tahmin ediyorum şampiyonluk adayları daha bir belirginleşecektir.
Yaklaşık bir ay sonra bu organizasyonun şampiyonunu hep birlikte göreceğiz. O zamana kadar oynanacak olan maçları izledikçe ve takımların form durumlarını gördükçe tahmin ediyorum şampiyonluk adayları daha bir belirginleşecektir.
2010 Güney Afrika Özel (H Grubu)
PROGRAM:
16.06.2010
HONDURAS - ŞİLİ (14:30)
İSPANYA - İSVİÇRE (17:00)
21.06.2010
ŞİLİ - İSVİÇRE (17:00)
İSPANYA - HONDURAS (21:30)
25.06.2010
ŞİLİ - İSPANYA (21:30)
İSVİÇRE - HONDURAS (21:30)
KADROLAR:
İspanya:
1- Iker Casillas
12- Victor Valdes
23- Pepe Reina
2- Raul Albiol
3- Gerard Pique
4- Carlos Marchena
5- Carles Puyol
11- Joan Capdevilla
15- Sergio Ramos
17- Alvaro Arbeloa
6- Andres Iniesta
8- Xavi Hernandez
10- Cesc Fabregas
14- Xabi Alonso
16- Sergio Busquets
20- Javier Martinez
21- David Silva
7- David Villa
9- Fernando Torres
13- Juan Manuel Mata
18- Pedro
19- Fernando Llorente
22- Jesus Navas
İsviçre:
1- Diego Benaglio
12- Marco Woelfli
21- Johnny Leoni
2- Stephan Lichtsteiner
3- Ludovic Magnin
4- Philippe Senderos
5- Steve Von Bergen
13- Stephane Grichting
17- Reto Ziegler
22- Mario Eggimann
6- Benjamin Huggel
7- Tranquillo Barnetta
8- Gökhan İnler
11- Valon Behrami
14- Marco Padalino
15- Hakan Yakın
16- Gelson Fernandes
20- Pirmin Schwegler
23- Xherdan Shaqiri
9- Alexander Frei
10- Blaise N'Kufo
18- Albert Bunjaku
19- Eren Derdiyok
Şili:
1- Claudio Bravo
12- Miguel Pinto
23- Luis Marin
2- Ismael Fuentes
3- Waldo Ponce
4- Mauricio Isla
5- Pablo Contreras
17- Gary Medel
18- Gonzalo Jara
6- Carlos Carmona
8- Arturo Vidal
10- Jorge Valdivia
13- Marco Estrada
14- Matias Fernandez
19- Gonzalo Fierro
20- Rodrigo Millar
21- Rodrigo Tello
7- Alexis Sanchez
9- Humberto Suazo
11- Mark Gonzalez
15- Jean Beaujesour
16- Fabian Orellana
22- Esteban Paredes
Honduras:
1- Ricardo Canales
18- Noel Valladares
22- Donis Escober
2- Osman Chavez
3- Maynor Figueroa
4- Jhony Palacios
5- Victor Bernardez
14- Oscar Garcia
16- Mauricio Sabillon
21- Emilio Izaguirre
23- Sergio Mendoza
6- Hendry Thomas
7- Ramon Nunez
8- Wilson Palacios
10- Julio Cesar De Leon
17- Edgar Alvarez
19- Danilo Turcios
20- Amado Guevara
9- Carlos Pavon
11- David Suazo
12- George Welcome
13- Roger Espinoza
15- Walter Martinez
16.06.2010
HONDURAS - ŞİLİ (14:30)
İSPANYA - İSVİÇRE (17:00)
21.06.2010
ŞİLİ - İSVİÇRE (17:00)
İSPANYA - HONDURAS (21:30)
25.06.2010
ŞİLİ - İSPANYA (21:30)
İSVİÇRE - HONDURAS (21:30)
KADROLAR:
İspanya:
1- Iker Casillas
12- Victor Valdes
23- Pepe Reina
2- Raul Albiol
3- Gerard Pique
4- Carlos Marchena
5- Carles Puyol
11- Joan Capdevilla
15- Sergio Ramos
17- Alvaro Arbeloa
6- Andres Iniesta
8- Xavi Hernandez
10- Cesc Fabregas
14- Xabi Alonso
16- Sergio Busquets
20- Javier Martinez
21- David Silva
7- David Villa
9- Fernando Torres
13- Juan Manuel Mata
18- Pedro
19- Fernando Llorente
22- Jesus Navas
İsviçre:
1- Diego Benaglio
12- Marco Woelfli
21- Johnny Leoni
2- Stephan Lichtsteiner
3- Ludovic Magnin
4- Philippe Senderos
5- Steve Von Bergen
13- Stephane Grichting
17- Reto Ziegler
22- Mario Eggimann
6- Benjamin Huggel
7- Tranquillo Barnetta
8- Gökhan İnler
11- Valon Behrami
14- Marco Padalino
15- Hakan Yakın
16- Gelson Fernandes
20- Pirmin Schwegler
23- Xherdan Shaqiri
9- Alexander Frei
10- Blaise N'Kufo
18- Albert Bunjaku
19- Eren Derdiyok
Şili:
1- Claudio Bravo
12- Miguel Pinto
23- Luis Marin
2- Ismael Fuentes
3- Waldo Ponce
4- Mauricio Isla
5- Pablo Contreras
17- Gary Medel
18- Gonzalo Jara
6- Carlos Carmona
8- Arturo Vidal
10- Jorge Valdivia
13- Marco Estrada
14- Matias Fernandez
19- Gonzalo Fierro
20- Rodrigo Millar
21- Rodrigo Tello
7- Alexis Sanchez
9- Humberto Suazo
11- Mark Gonzalez
15- Jean Beaujesour
16- Fabian Orellana
22- Esteban Paredes
Honduras:
1- Ricardo Canales
18- Noel Valladares
22- Donis Escober
2- Osman Chavez
3- Maynor Figueroa
4- Jhony Palacios
5- Victor Bernardez
14- Oscar Garcia
16- Mauricio Sabillon
21- Emilio Izaguirre
23- Sergio Mendoza
6- Hendry Thomas
7- Ramon Nunez
8- Wilson Palacios
10- Julio Cesar De Leon
17- Edgar Alvarez
19- Danilo Turcios
20- Amado Guevara
9- Carlos Pavon
11- David Suazo
12- George Welcome
13- Roger Espinoza
15- Walter Martinez
9 Haziran 2010 Çarşamba
2010 Güney Afrika Özel (G Grubu)
PROGRAM:
15.06.2010
FİLDİŞİ SAHİLLERİ - PORTEKİZ (17:00)
BREZİLYA - KUZEY KORE (21:30)
20.06.2010
BREZİLYA - FİLDİŞİ SAHİLLERİ (21:30)
21.06.2010
KUZEY KORE - PORTEKİZ (14:30)
25.06.2010
PORTEKİZ - BREZİLYA (21:30)
KUZEY KORE - FİLDİŞİ SAHİLLERİ (21:30)
KADROLAR:
Brezilya:
1- Julio Cesar
12- Gomes
22- Doni
2- Maicon
3- Lucio
4- Juan
6- Michel Bastos
13- Dani Alves
14- Luisao
15- Thiago Silva
16- Gilberto Melo
5- Felipe Melo
7- Elano Blumer
8- Gilberto Silva
10- Kaka Leite
17- Josue
18- Ramires
19- Julio Baptista
20- Jose Kleberson
9- Luis Fabiano
11- Robinho
21- Nilmar
23- Grafite
Fildişi Sahilleri:
1- Boubacar Barry
16- Aristide Zogbo
23- Daniel Yeboah
2- Brou Angoua
3- Arthur Boka
4- Kolo Toure
6- Steve Gohouri
17- Siaka Tiene
20- Guy Demel
21- Emmanuel Eboue
22- Souleymane Bamba
5- Didier Zokora
9- Ismael Tiote
12- Jean Jacques Gosso
13- Romaric
14- Emmanuel Kone
19- Yaya Toure
7- Seydou Doumbia
8- Salomon Kalou
10- Gervinho
11- Didier Drogba
15- Aruna Dindane
18- Kader Keita
Portekiz:
1- Eduardo
12- Beto
22- Daniel Fernandes
2- Bruno Alves
3- Paulo Ferreira
4- Rolando
5- Duda
6- Ricardo Carvalho
13- Miguel
21- Ricardo Costa
23- Fabio Coentrao
8- Pedro Mendes
14- Miguel Veloso
15- Pepe
16- Raul Meireles
19- Tiago
20- Deco
7- Cristiano Ronaldo
9- Liedson
10- Danny
11- Simao
17- Nani
18- Hugo Almeida
Kuzey Kore:
1- Ri Myong Guk
18- Kim Myong Gil
20- Kim Myong Won
2- Cha Jong Hyok
3- Ri Jun Il
5- Ri Kwang Chon
8- Ji Yun Nam
13- Pak Chol Jin
14- Pak Nam Chol
16- Nam Song Chol
21- Ri Kwang Hyok
4- Pak Nam Chol
6- Kim Kum Il
11- Mun In Guk
15- Kim Yong Jun
17- An Yong Hak
19- Ri Chol Myong
22- Kim Kyong Il
23- Pak Sung Hyok
7- An Chol Hyok
9- Jong Tae Se
10- Hong Yong Jo
12- Choe Kum Chol
8 Haziran 2010 Salı
2010 Güney Afrika Özel (F Grubu)
PROGRAM:
14.06.2010
İTALYA - PARAGUAY (21:30)
15.06.2010
YENİ ZELANDA - SLOVAKYA (14:30)
20.06.2010
SLOVAKYA - PARAGUAY (14:30)
YENİ ZELANDA - İTALYA (17:00)
24.06.2010
SLOVAKYA - İTALYA (17:00)
PARAGUAY - YENİ ZELANDA (17:00)
KADROLAR:
İtalya:
1- Gianluigi Buffon
12- Federico Marchetti
14- Morgan De Santcis
2- Christian Maggio
3- Domenico Cristico
4- Giorgio Chiellini
5- Fabio Cannavaro
13- Salvatore Bocchetti
19- Gianluca Zambrotta
23- Leonardo Bonucci
6- Daniele De Rossi
7- Simone Pepe
8- Gennaro Gattuso
15- Claudio Marschisio
16- Mauro Camonaresi
17- Angelo Palombo
21- Andrea Pirlo
22- Riccardo Montolivo
9- Vincenzo Iaquinta
10- Antonio Di Natale
11- Alberto Gilardino
18- Fabio Quagliarella
20- Giampaolo Pazzini
Paraguay:
1- Justo Villar
12- Diego Barreto
22- Aldo Bobadilla
2- Dario Veron
3- Claudio Morel
4- Denis Caniza
5- Julio Cesar Caceres
14- Paulo Da Silva
17- Aureliano Torres
21- Antolin Alcaraz
6- Carlos Bonet
8- Edgar Barreto
11- Jonathan Santana
13- Enrique Vera
15- Victor Caceres
16- Cristian Riveros
20- Nestor Ortigoza
7- Oscar Cardozo
9- Roque Santa Cruz
10- Edgar Benitez
18- Nelson Valdez
19- Lucas Barrios
23- Rodolfo Gamarra
Slovakya:
1- Jan Mucha
12- Dusan Pernis
23- Dusan Kuciak
2- Peter Pekarik
3- Martin Skrtel
4- Marek Cech
5- Radoslav Zabavnik
16- Jan Durica
21- Kornel Salata
22- Martin Petras
6- Zdenko Strba
7- Vladimir Weiss
8- Jan Kozak
10- Marek Sapara
15- Miroslav Stoch
17- Marek Hamsik
19- Juraj Kucka
20- Kamil Kopunek
9- Stanislav Sestak
11- Robert Vittek
13- Filip Holosko
14- Martin Jakubko
18- Erik Jendrisek
Yeni Zelanda:
1- Mark Paston
12- Glen Moss
23- James Bannatyne
2- Ben Sigmund
3- Tony Lochhead
4-Winston Reid
5- Ivan Vicelich
6- Ryan Nelsen
18- Andy Boyens
19- Tommy Smith
7- Simon Elliott
8- Tim Brown
11- Leo Bertos
13- Andy Barron
15- Michael McGlinchey
16- Aaron Clapham
17- Dave Mulligan
21- Jeremy Christie
9- Shane Smeltz
10- Chris Killen
14- Rory Fallon
20- Chris Wood
22- Jeremy Brockie
2010 Güney Afrika Özel (E Grubu)
PROGRAM:
14.06.2010
HOLLANDA - DANİMARKA (14:30)
JAPONYA - KAMERUN (17:00)
19.06.2010
HOLLANDA - JAPONYA (14:30)
KAMERUN - DANİMARKA (21:30)
24.06.2010
DANİMARKA - JAPONYA (21:30)
KAMERUN - HOLLANDA (21:30)
KADROLAR:
Hollanda:
1- Maarten Stekelenburg
16- Michel Vorm
22- Sander Boschker
2- Gregory Van Der Wiel
3- John Heitinga
4- Joris Mathijsen
5- Giovanni Van Bronckhorst
12- Khalid Boulahrouz
13- Andre Ooijer
15- Edson Braafheid
6- Mark Van Bommel
8- Nigel De Jong
10- Wesley Sneijder
14- Demy De Zeeuw
18- Stijn Schaars
20- Ibrahim Afellay
23- Rafael Van Der Vaart
7- Dirk Kuyt
9- Robin Van Persie
11- Arjen Robben
17- Eljero Elia
19- Ryan Babel
21- Klaas Jan Huntelaar
Kamerun:
1- Idriss Kameni
16- Souleymanou Hamidou
22- Guy Ndy
2- Benoit Assou-Ekotto
3- Nicolas Nkoulou
4- Rigobert Song Bahanang
5- Sebastien Bassong
8- Geremi Nijtap
12- Gaetan Bong
14- Aurelien Chedjou
19- Stephane Mbia
6- Alexandre Song
7- Landry Nguemo
11- Jean Makoun
18- Eyong Enoh
20- Georges Mandjcek
21- Joel Matip
9- Samuel Eto'o
10- Achille Emana
13- Eric Choupo Moting
15- Pierre Webo
17- Mohamadou Idrissou
23- Vincent Aboubakar
Danimarka:
1- Thomas Sorensen
16- Stephan Andersen
22- Jesper Christiansen
3- Simon Kjaer
4- Daniel Agger
6- Lars Jacobsen
13- Per Kroldrup
15- Simon Poulsen
23- Patrick Mtiligia
2- Christian Poulsen
5- William Kvist
7- Daniel Jensen
10- Martin Jorgensen
12- Thomas Kahlenberg
14- Jakob Poulsen
20- Thomas Enevoldsen
21- Christian Eriksen
8- Jesper Gronkjaer
9- Jon Dahl Tomasson
11- Nicklas Bendtner
17- Mikkel Beckmann
18- Soren Larsen
19- Dennis Rommedahl
Japonya:
1- Seigo Narazaki
21- Eiji Kawashima
23- Yoshikatsu Kawaguchi
3- Yuichi Komano
4- Marcus Tulio Tanaka
5- Yuto Nagamoto
6- Atsuto Uchida
13- Daiki Iwamasa
15- Yasuyuki Konno
22- Yuji Nakazawa
2- Yuki Abe
7- Yasuhito Endo
8- Daisuke Matsui
10- Shunsuke Nakamura
14- Kengo Nakamura
17- Makoto Hasebe
18- Keisuke Honda
20- Junichi Inamoto
9- Shinji Okazaki
11- Keiji Tamada
12- Kisho Yano
16- Yoshito Okubo
19- Takayuki Morimoto
7 Haziran 2010 Pazartesi
2010 Güney Afrika Özel (D Grubu)
PROGRAM:
13.06.2010
SIRBİSTAN - GANA (17:00)
ALMANYA - AVUSTRALYA (21:30)
18.06.2010
ALMANYA - SIRBİSTAN (14:30)
19.06.2010
GANA - AVUSTRALYA (17:00)
23.06.2010
GANA - ALMANYA (21:30)
AVUSTRALYA - SIRBİSTAN (21:30)
KADROLAR:
Almanya:
1- Manuel Neuer
12- Tim Wiese
22- Hans Joerg Butt
3- Arne Friedrich
4- Dennis Aogo
5- Serdar Taşçı
14- Holger Badstuber
16- Philipp Lahm
17- Per Mertesacker
20- Jerome Boateng
2- Marcell Jansen
6- Sami Khedira
7- Bastian Schweinsteiger
8- Mesut Özil
13- Thomas Mueller
15- Piotr Trochowski
18- Toni Kroos
21- Marko Marin
9- Stefan Kiessling
10- Lukas Podolski
11- Miroslav Klose
19- Cacau
23- Mario Gomez
Sırbistan:
1- Vladimir Stojkovic
12- Bojan Isailovic
23- Andjelko Djuricic
2- Antonio Rukavina
3- Aleksandar Kolarov
5- Nemanja Vidic
6- Branislav Ivanovic
13- Aleksandar Lukovic
16- Ivan Obradovic
20- Neven Subotic
4- Gojko Kacar
7- Zoran Tosic
10- Dejan Stankovic
11- Nenad Milijas
14- Milan Jovanovic
17- Milos Krasic
18- Milos Ninkovic
19- Radosav Petrovic
22- Zdravko Kuzmanovic
8- Danko Lazovic
9- Marko Pantelic
15- Nikola Zigic
21 Dragan Mrdja
Gana:
1-Daniel Agyei
16-Stephen Ahorlu
22-Richard Kingston
2-Hans Sarpei
4-John Pantsil
5-John Mensah
7-Samuel Inkoom
8-Jonathan Mensah
15-Isaac Vorsah
17-Ibrahim Ayew
19-Lee Addy
6-Anthony Annan
9-Derek Boateng
10-Stephen Appiah
11-Sulley Muntari
13-Andre Ayew
21-Kwadwo Asamoah
3-Asamoah Gyan
12-Prince Tagoe
14-Matthew Amoah
18-Dominic Adiyiah
20-Quincy Owusu-Abeiye
23-Kevin Prince Boateng
Avustralya:
1-Mark Schwarzer
12-Adam Federici
18-Brad Jones
2-Lucas Neill
3-Craig Moore
6-Michael Beauchamp
8-Luke Wilkshire
11-Scott Chipperfield
20-Mark Milligan
21-David Carney
5- Jason Culina
7- Brett Emerton
13- Vince Grella
15- Mile Jedinak
16- Carl Valeri
22- Dario Vidosic
4- Tim Cahill
9- Joshua Kennedy
10- Harry Kewell
14- Brett Holman
17- Nikita Rukavytsya
19- Richard Garcia
23- Marco Bresciano
2010 Güney Afrika Özel (C Grubu)
PROGRAM:
12.06.2010
İNGİLTERE - A.B.D (21:30)
13.06.2010
CEZAYİR - SLOVENYA (14:30)
18.06.2010
SLOVENYA - A.B.D (17:00)
İNGİLTERE - CEZAYİR (21:30)
23.06.2010
SLOVENYA - İNGİLTERE (17:00)
CEZAYİR - A.B.D (17:00)
KADROLAR:
İngiltere:
1- David James
12- Robert Green
23- Joe Hart
2- Glen Johnson
3- Ashley Cole
5- Rio Ferdinand
6- John Terry
13- Stephen Warnock
15- Matt Upson
18- Jamie Carragher
20- Ledley King
4- Steven Gerrard
7- Aaron Lennon
8- Frank Lampard
11- Joe Cole
14- Gareth Barry
16- James Milner
17- Shaun Wright-Phillips
22- Michael Carrick
9- Peter Crouch
10- Wayne Rooney
19- Jermain Defoe
21- Emile Heskey
A.B.D:
1- Tim Howard
18- Brad Guzan
23- Marcus Hahnemann
2- Jonathan Spector
3- Carlos Bocanecra
5- Oguchi Onyewu
6- Steve Cherundolo
12- Jonathan Bornstein
15-Jay DeMerit
21- Clarence Goodson
4- Michael Bradley
7- DaMarcus Beasley
8- Clint Dempsey
10- Landon Donovan
11- Stuart Holden
13- Ricardo Clark
16- Francisco Torres
19- Maurice Edu
22- Benny Feilhaber
9- Herculez Gomez
14- Edson Buddle
17- Jozy Altidore
20- Robbie Findley
SLOVENYA:
1- Samir Handanovic
12- Jasmin Handanovic
16- Aleksander Seliga
2- Miso Brecko
3- Elvedin Dzinic
4- Marko Suler
5- Bostjan Cesar
6- Branko Ilic
13- Bojan Jokic
19- Suad Filekovic
22- Matej Mavric
8- Robert Koren
10- Valter Birsa
15- Rene Krhin
17- Andraz Kirm
18- Aleksandar Radosavljevic
20- Andrej Komac
21- Dalibor Stevanovic
7- Nejc Pecnik
9- Zlatan Ljubijankic
11- Milivoje Novakovic
14- Zlatko Dedic
23- Tim Matavz
CEZAYİR:
1- Lounes Gaouaoui
16- Faouzi Chaouchi
23- Rais M Bolhi
2- Madjid Bougherra
3- Nadir Belhadj
4- Anther Yahia
5- Rafik Halliche
12- Habib Bellaid
14- Abdelkader Laifaoui
18- Carl Medjani
20- Djamel Mesbah
6- Yazid Mansouri
7- Ryad Boudebouz
8- Medhi Lacen
13- Karim Matmour
15- Karim Ziani
17- Adlane Guedioura
19- Hassan Yebda
21- Foued Kadir
22- Djamal Abdoun
9- Abdelkader Ghezzal
10- Rafik Saifi
11- Rafik Djebbour
4 Haziran 2010 Cuma
2010 Güney Afrika Özel (B Grubu)
PROGRAM:
12.06.2010
Güney Kore - Yunanistan (14:30)
Arjantin - Nijerya (17:00)
17.06.2010
Arjantin - Güney Kore (14:30)
Yunanistan - Nijerya (17.00)
22.06.2010
Nijerya - Güney Kore (21:30)
Yunanistan - Arjantin (21:30)
KADROLAR:
Arjantin:
1- Diego Pozo
21- Mariano Andujar
22- Sergio Romero
2- Martin Demichelis
3- Clemente Rodriguez
4- Nicolas Burdisso
6- Gabriel Heinze
12- Ariel Garce
13- Walter Samuel
15- Nicolas Otamendi
5- Mario Bolatti
7- Angel Di Maria
8- Juan Sebastian Veron
14- Javier Mascherano
17- Jonas Gutierrez
20- Maxi Rodriguez
23- Javier Pastore
9- Gonzalo Higuain
10- Lionel Messi
11- Carlos Tevez
16- Sergio ''Kun'' Agüero
18- Martin Palermo
19- Diego Milito
Nijerya:
1- Vincent Enyeama
16- Austin Ejide
23- Dele Aiyenugba
2- Joseph Yobo
3- Taye Taiwo
5- Rabiu Afolabi
6- Danny Shittu
17- Chidi Odiah
21- Uwa Echiejile
22- Dele Adeleye
4- Nwankwo Kanu
10- John Obi Mikel
12- Kalu Uche
13- Yussuf Ayila
14- Sani Kaita
15- Lukman Haruna
20- Dickson Etuhu
7- John Utaka
8- Yakubu Aiyegbeni
9- Obafemi Martins
11- Peter Odemwingie
18- Victor Obinna
19- Chinedu Ogbuke Obasi
Yunanistan:
1- Konstantinos Chalkias
12- Alexandros Tzolvas
13- Michael Sifakis
2- Giourkas Seitaridis
3- Christos Patsazoglou
4- Nikos Spiropoulos
5- Vangelis Moras
8- Avraam Papadopoulos
11- Loukas Vyntra
15- Vasileios Torosidis
16- Sotirios Kyrgiakos
19- Sokratis Papastathopoulos
22- Stelios Malezas
6- Alexandros Tziolis
10- Georgios Karagounis
18- Sotiris Ninis
21- Konstantinos Katsouranis
23- Athanasios Prittas
7- Georgios Samaras
9- Angelos Charisteas
14- Dimitrios Salpingidis
17- Theofanis Gekas
20- Pantelis Kapetanos
Güney Kore:
1- Lee Woon Jae
18- Jung Sung Ryong
21- Kim Young Kwang
2- Oh Beom Seok
3- Kim Hyung Il
4- Cho Yong Hyung
12- Lee Young Pyo
14- Lee Jung Soo
15- Kim Dong Jin
22- Cha Du Ri
23- Kang Min Soo
5- Kim Nam Il
6- Kim Bo Kyung
7- Park Ji Sung
8- Kim Jung Woo
13- Kim Jae Sung
16- Ki Sung Yueng
17- Lee Chung Yong
19 Yeom Ki Hun
9- Ahn Jung Hwan
10- Park Chu Young
11- Lee Seung Yeoul
20- Lee Dong Gook
2010 Güney Afrika Özel (A Grubu)
PROGRAM:
11.06.2010
Güney Afrika - Meksika (17:00)
Uruguay - Fransa (21:30)
16.06.2010
Güney Afrika - Uruguay (21:30)
17.06.2010
Fransa - Meksika (21:30)
22.06.2010
Meksika - Uruguay (17:00)
Güney Afrika - Fransa (17:00)
KADROLAR:
Fransa:
1- Hugo Lloris
16- Steve Mandanda
23- Cedric Carrasso
2- Bakari Sagna
3- Eric Abidal
4- Anthony Reveillere
5- William Gallas
6- Marc Planus
13- Patrice Evra
17- Sebastien Squllaci
22- Gael Clichy
8- Yoann Gourcuff
14- Jeremy Toulalan
15- Florent Malouda
18- Alou Diarra
19- Abou Diaby
7- Franck Riberry
9- Djibril Cisse
10- Sidney Govou
11- Andre Pierre Gignac
12- Thierry Henry
20- Mathieu Valbuena
21- Nicolas Anelka
Güney Afrika:
1- Moneep Josephs
16- Itumeleng Khune
22- Shu-Aib Walters
2- Siboniso Gaxa
3- Tsebo Masilela
4- Aaron Mokoena
5- Anele Ngcongca
14- Matthew Booth
15- Lucas Thwala
20- Bongani Khumalo
21- Siyabonga Sangweni
6- MacBeth Sibaya
7- Lance Davids
8- Siphiwe Tshabalala
10- Steven Pienaar
11- Teko Modise
12- Reneilwe Letsholonyane
13- Kagisho Dikgacoi
19- Surprise Moriri
23- Thanduyise Khuboni
9- Katlego Mphela
17- Bernard Parker
18- Siyabonga Nomvethe
Uruguay:
1- Fernando Muslera
12- Juan Castillo
23- Martin Silva
2- Diego Lugano
3- Diego Godin
4- Jorge Fucile
6- Mauricio Victorino
16- Maximiliano Pereira
19- Andres Scotti
22- Martin Caceres
5- Walter Gargano
8- Sebastian Eguren
11- Alvaro Pereira
14- Nicolas Lodeiro
15- Diego Perez
17- Egidio Arevalo
18- Ignacio Gonzalez
20- Alvaro Fernandez
7- Edinson Cavani
9- Luis Suarez
10- Diego Forlan
13- Sebastian Abreu
21- Sebastian Fernandez
Meksika:
1- Oscar Perez
13- Guillermo Ochoa
23- Luis Michel
2- Francisco Rodriguez
3- Carlos Salcido
4- Rafael Marquez
5- Ricardo Osorio
12- Paul Aguilar
15- Hector Moreno
16- Efrain Juarez
19- Jonny Magallon
6- Gerardo Torrado
8- Israel Castro
18- Andres Guardado
20- Jorge Torres
7- Pablo Barrera
9- Guillermo Franco
10- Cuauhtemoc Blanco
11- Carlos Vela
14- Javier Hernandez
17- Giovani Dos Santos
21- Adolfo Bautista
22- Alberto Medina
2010 Güney Afrika Özel (Gruplar)
A GRUBU:
FRANSA
GÜNEY AFRİKA
MEKSİKA
URUGUAY
B GRUBU:
ARJANTİN
NİJERYA
YUNANİSTAN
GÜNEY KORE
C GRUBU:
İNGİLTERE
AMERİKA BİRLEŞİK DEVLETLERİ
SLOVENYA
CEZAYİR
D GRUBU:
ALMANYA
AVUSTRALYA
SIRBİSTAN
GANA
E GRUBU:
HOLLANDA
JAPONYA
DANİMARKA
KAMERUN
F GRUBU:
İTALYA
PARAGUAY
SLOVAKYA
YENİ ZELANDA
G GRUBU:
BREZİLYA
FİLDİŞİ SAHİLLERİ
KUZEY KORE
PORTEKİZ
H GRUBU:
İSPANYA
İSVİÇRE
HONDURAS
ŞİLİ
FRANSA
GÜNEY AFRİKA
MEKSİKA
URUGUAY
B GRUBU:
ARJANTİN
NİJERYA
YUNANİSTAN
GÜNEY KORE
C GRUBU:
İNGİLTERE
AMERİKA BİRLEŞİK DEVLETLERİ
SLOVENYA
CEZAYİR
D GRUBU:
ALMANYA
AVUSTRALYA
SIRBİSTAN
GANA
E GRUBU:
HOLLANDA
JAPONYA
DANİMARKA
KAMERUN
F GRUBU:
İTALYA
PARAGUAY
SLOVAKYA
YENİ ZELANDA
G GRUBU:
BREZİLYA
FİLDİŞİ SAHİLLERİ
KUZEY KORE
PORTEKİZ
H GRUBU:
İSPANYA
İSVİÇRE
HONDURAS
ŞİLİ
Kaydol:
Kayıtlar (Atom)