14 Haziran 2010 Pazartesi

2010 Güney Afrika Özel ( Sırbistan 0 Gana 1)

Kupanın üçüncü gününde Tshwane/Pretoria'da Loftus Versfeld Stadyumu'nda karşı karşıya geldi, uzak kültürlerin iki takımı olan Sırbistan ve Gana.

Açıkça söylemeliyim ki, siyasi sebeplerden dolayı Sırpların herhangi bir platformda başarılı olmalarını pek fazla istemem. Hele de karşılarında ''ezilen'' Afrika'nın pek beklenti arz etmeyen ülkelerinden Gana olunca benim de televizyon başında destekleyeceğim takım belli olmuştu zaten. Eski Fenerbahçeli Stephen Appiah'ın yedek oturduğu karşılaşmada Gana, Trabzonspor'un transfer listesine giren ancak Trabzonspor'a gelmeyi düşünmediğini açıklayan Pantelic'in ilk onbirde sahaya çıktığı Sırbistan'ı kendi kıtasında pek bir misafirperver şekilde karşıladı. Maçın başlarında uzun süredir görmeye hasret kaldığımız başarılı bir frikik organizasyonun sonunu getiremeyen Pantelic'le gole yaklaşan Sırpların daha etkili olmalarını beklerken, ''kara çocuklar'' oyuna daha bir hakim olarak, maçı daha heyecanlı seyretmemi sağladı. Aslında bu maçla ilgili düşüncem karşılıklı gollerle Sırbistan'ın kazanacağı, seyir zevki yüksek bir mücadeleydi ancak maçların hemen hemen tümünde olduğu gibi yine kısır bir futbola ve az pozisyona vuvuzela gürültüleri eşliğinde razı oldum. Neredeyse Sırbistan 10 kişi kalana kadar, pozisyonu olmayan maç Aleksandr Lukovic'in çift sarıdan atılmasıyla renk kazandı. Soldan gelen ortayı ıskalayan Pantelic'in arkasında bekleyen Krasic'in çok uygun durumda yaptığı kötü vuruşu Kingston çeldikten hemen sonra, yine soldan gelen ortayı çok müsait pozisyonda değerlendiremeyen Zigic ile Sırbistan çok çok önemli iki pozisyonu heba etmiş oldu. Sahada 11 kişiyken bulamadıkları pozisyonları 10 kişiyle bulan Sırbistan'a karşı son beş dakikaya girilirken biraz daha atak olan Gana istediği golü Kuzmanovic'in amatörce sebep olduğu penaltı ile buldu. Asamoah Gyan, kötü bir vuruş yapmasına rağmen topu ağlara gönderince Sırbistan'ın ipini çekmeyi başaran oyuncu oldu. Golden sonra da maçın son dakikasında sol çarprazdan etkili bir plase yapan oyuncu bu kez direğe takıldı ancak buldukları penaltı golüyle karşılaşmayı 1-0 kazanmayı başardılar.

Ne Gana ne de Sırbistan gelecek adına etkili bir futbol ortaya koyamadılar ancak Almanya'nın domine edeceğini düşündüğüm grupta, Avustralya ile verecekleri ikincilik mücadelesi ancak kötünün iyisini gruptan bir üst tura çıkaracaktır diye tahmin ediyorum. Zaten ikinci turda da C Grubu'nun liderine (kuvvetle muhtemel İngiltere) direnebileceklerini sanmıyorum. Fenerbahçe'nin gündeminde olan Krasic'i ilk defa bu kadar kötü bir gününde seyrettim. Pantelic çalışkan ancak faydasızdı. Kuzmanovic etkili bir futbol oynasa da sebep olduğu penaltı ile tüm artılarını çöpe atmış oldu. Gana'da ise öyle çok fazla öne çıkan bir oyuncu olmadı. Asamoah Gyan attığı penaltı ve mücadeleci futbolu ile biraz biraz göze çarptı diyebiliriz ancak dediğim gibi iki takımında turnuvanın geleceğinde etkili olacağını söylemek zor olur.

Hiç yorum yok: