22 Haziran 2010 Salı

2010 Güney Afrika Özel ( Kader Maçları Başlıyor )

Gruplarda ikinci maçlar dün oynanan üç karşılaşmayla sona erdi ve artık ülkelerin kaderlerini belirleyecek olan üçüncü maçlar bugünden itibaren oynanmaya başlayacak. İkinci maçlar, ilk maçların aksine daha heyecanlı ve daha gollü geçti. Portekiz, Kuzey Kore'yi 7-0 yenerek şimdiye kadar alınan en farklı galibiyeti elde ederken, bu karşılaşma ayrıca turnuvanın en gollü maçı olarak kayda geçti. Arjantinli Gonzalo Higuain, Güney Kore maçında ''hat-trick'' yaparak, ikinci maçlar sonunda turnuvanın en golcü oyuncusu konumuna yükseldi. İkinci maçlar sonunda grubundan ''matematiksel'' anlamda ikinci tura yükselen iki takım Hollanda ve Brezilya olurken, Nijerya, Kamerun ve Kuzey Kore ise üçüncü maçlara yalnızca ''prestij'' amaçlı çıkacak takımlar olup, turnuvadan erken elendiler. Gruplardaki genel görünüm ise şu şekilde:

A GRUBU:

1- URUGUAY: 4  (+3)
2- MEKSİKA: 4  (+2)
3- FRANSA: 1  (-2)
4- GÜNEY AFRİKA: 1  (-3)

KALAN MAÇLAR:

MEKSİKA - URUGUAY
FRANSA - GÜNEY AFRİKA

Bu grupta son maçta Meksika ve Uruguay berabere kalırsa, bu iki takım birinci ve ikinci olarak gruptan çıkmayı başaracaklar. Şayet maçı tek farkla Uruguay kazanırsa, Fransa'nın Güney Afrika'yı 4 farkla yenmesi gerekecek. Güney Afrika'nın ise gruptan çıkmak için Fransa'yı 5 farklı yenmesi gerekiyor. Meksika'nın galibiyeti halinde ise az önce bahsettiğim averaj hesaplarından birer gol düşmemiz gerekecek. Dolayısı ile bu gruptan çıkma adına Meksika ve Uruguay'ın büyük bir avantaj yakaladıklarını görebiliyoruz. Bu akşam saat 17:00'de oynanacak olan bu iki maçtan çıkacak sonuca göre, A Grubu'ndan çıkacak iki takımı öğreneceğiz.

B GRUBU:

1- ARJANTİN: 6  (+4)
2- GÜNEY KORE: 3  (-1)
3- YUNANİSTAN: 3  (-1)
4- NİJERYA: 0 (-2)

KALAN MAÇLAR:

ARJANTİN - YUNANİSTAN
GÜNEY KORE - NİJERYA

B Grubu'nda son haftaya girerken, Arjantin grup liderliğini garantilemek için Yunanistan maçına yine mutlak favori olarak çıkacak. Büyük futbol mucizeleri olmassa Arjantin bu grubu lider olarak tamamlamaya son derece yakın gözüküyor. Güney Kore ise Nijerya'yı mağlup ederse (ki bana göre beraberlik bile yeter) bu gruptan çıkacak ikinci takım olacak. Ancak asıl kritik nokta Arjantin'in Yunanistan'ı, Nijerya'nın ise Güney Kore'yi mağlup etmesi. Bu durumda da Afrika temsilcisine, kendi kıtasında ikinci tura yükselme şansı doğacak. Bu akşam saat 21:30'da oynanacak olan maçlardan sonra bu grubun ilk ikisini de öğrenmiş olacağız.

C GRUBU:

1- SLOVENYA: 4  (+1)
2- A.B.D: 2  (0)
3- İNGİLTERE: 2  (0)
4- CEZAYİR: 1  (-1)

KALAN MAÇLAR:

İNGİLTERE - SLOVENYA
A.B.D - CEZAYİR

C Grubu'ndan çıkma adına bana göre en büyük iki aday İngiltere ve A.B.D. Birleşik Devletler'in geriden gelip 2-2 berabere kaldığı Slovenya maçı son derece kritikti. Bu beraberlikle rakiplerini hem İngiltere önünde ateşe attılar hem de kendileri en zayıf halka olarak görünen Cezayir karşısına ''kendi işlerini kendi halledecekleri'' şekilde çıkmayı başardılar. Bu grubun ''komplo teorilerine'' gelince. Normal sonuç, İngiltere ve A.B.D'nin maçlarını kazanarak gruplarından çıkmaları. Özellikle İngiltere eğer Slovenya ile berabere dahi kalırsa gruptan çıkma şansını mucizelere bırakacağından, hem gruptan çıkma, hem de grup liderliği adına ''hayati önem arz eden'' bir maça çıkacaklar. Birleşik Devletler ve Cezayir maçlarında aldıkları skorlar ile oynadıkları futbol tat vermese de, herşeyini sahaya koyacak olan ''ada temsilcisinin'' bir kazaya uğrayacağını sanmıyorum. Birleşik Devletler'de Cezayir'i yenip bu gruptan çıkacaktır diye tahmin ediyorum.

D GRUBU:

1- GANA: 4  (+1)
2- ALMANYA: 3  (+3)
3- SIRBİSTAN: 3  (0)
4- AVUSTRALYA: 1  (-4)

KALAN MAÇLAR:

GANA - ALMANYA
SIRBİSTAN - AVUSTRALYA

D Grubu'nda tabiri caizse ''kan gövdeyi götürüyor''. Almanya'nın ilk oynadığı Avustralya maçından sonra bu grubu domine edeceğini düşünenler, Sırbistan mağlubiyetiyle bir hayli hayal kırıklığına uğramış olmalı. Sırbistan, Gana mağlubiyetinden sonra güçlü Almanları mağlup ederek, ''kanının son damlasına kadar'' savaşacağını gösterdi. Şu anda grup lideri olsa da, son maçını Almanya ile oynayacağından Gana'nın da işi bir hayli zor aslında. Grubun tüm kötü averajını üstüne alan Avustralya eğer gruptan çıkmaya saldırıp, Sırbistan'ı devirirse, bu kez averaj hesapları konuşur. Gana'nın tek farklı Almanya mağlubiyetinde, Avustralya'nın ''kalifiye'' olabilmesi için Sırbistan'ı 4 farkla yenmesi gerekecek. Dolayısı ile bu gruptan kimin çıkacağını kestirmek zor olsa da, yapılacak en doğru tahmin Almanya'nın grup lideri olarak bu grubu bitireceği olabilir. Gerisi atılan yenilen gollere bakar.

E GRUBU:

1- HOLLANDA: 6  (+3)
2- JAPONYA: 3  (0)
3- DANİMARKA: 3  (-1)
4- KAMERUN: 0  (-2)

KALAN MAÇLAR:

HOLLANDA - KAMERUN
JAPONYA - DANİMARKA

E Grubu'nda gruptan çıkmayı garantileyen Hollanda, grup liderliğini de hemen hemen garantilemiş durumda. Japonya ve Danimarka kazanın bir üst tura yükseleceği kritik bir maç oynayacaklar ve berabere kalma opsiyonu da Japonya'nın elinde. Danimarka şayet tek farkla mağlup ettiği Kamerun'u iki farkla geçebilseydi, bu kez beraberlik opsiyonunu kendi elinde bulunduracaktı. Avantajlı olan taraf Japonya olarak gözüksede, Danimarka'nın da Japonya'yı mağlup edecek gücünün bulunduğunu belirtmekte fayda var. Bu grubun görüntüsü biraz biraz belirginleşmiş durumda ve Japonya ile Danimarka arasında oynanacak maçtan sonra bu gruptan çıkacak ikinci takımı da öğrenmiş olacağız.



F GRUBU:

1- PARAGUAY: 4  (+1)
2- İTALYA: 2  (0)
3- YENİ ZELANDA: 2  (0)
4- SLOVAKYA: 1  (-1)

KALAN MAÇLAR:

İTALYA - SLOVAKYA
YENİ ZELANDA - PARAGUAY

F Grubu'nun en büyük sürprizi tabi ki son şampiyon İtalya'nın üst üste hem Paraguay, hem de Yeni Zelanda'yı yenemeyip, işini riske atması oldu. Gerçi klasik İtalya her daim grup maçlarını iyi oynayamasa da, son maçlarında Slovakya'yı mağlup etmeleri normal sonuç olacak. Lippi'nin takımı bu turu geçmek ve ikinci turdan itibaren gerçek gücünde maçlar oynamak istiyor. Bielsa'nın Paraguay'ı ise İtalya beraberliğinin ardından Slovakya'yı tek golle mağlup ederek, oldukça önemli bir avantajın sahibi oldu. Grubun ve turnuvanın belki de en sürpriz takımı olan Yeni Zelanda ise Paraguay'ı yenip tarihi bir başarıya imza atmayı deneyecek. Bu grupta neler olacağını kestirmek güç ancak Paraguay ve İtalya'nın bir üst tura yükselmeleri bu grubun normal sonucu olarak gözüküyor.

G GRUBU:
1- BREZİLYA: 6 (+3)
2- PORTEKİZ: 4 (+7)
3- FİLDİŞİ SAHİLLERİ: 1 (-2)
4- KUZEY KORE: 0 (-8)

KALAN MAÇLAR:
BREZİLYA - PORTEKİZ

FİLDİŞİ SAHİLLERİ - KUZEY KORE
G Grubu'nda yer alan ''takımım'' Fildişi Sahilleri bir kez daha kötü kuranın kurbanı olmak üzere. İlk maçında Portekiz ile berabere kalan ''kara adamlar'' ikinci maçlarında Brezilya'ya iki farklı mağlup oldular ancak asıl kötü haberi Portekiz'in Kuzey Kore'yi tam yedi farklı yenmesiyle aldılar. Brezilya'nın Portekiz karşısına grup liderliğini sağlama almak için çıkacağını düşünürsek, aslında ufak averaj farklarıyla Fildişi Sahili'nin bir şansı olabilirdi ancak aradaki 9 gollük farkı kapatmak hemen hemen imkansız gibi. İlerleyebilselerdi, çok iş yapacaklarından emindim ancak bu grubun ilk ikisini %99 ihtimalle Brezilya ve Portekiz oluşturacak gibi gözüküyor.

H GRUBU:

1- ŞİLİ: 6  (+2)
2- İSPANYA: 3  (+1)
3- İSVİÇRE: 3  (0)
4- HONDURAS: 0  (-3)

KALAN MAÇLAR:

ŞİLİ - İSPANYA
HONDURAS - İSVİÇRE

İsviçre'nin İspanya'yı 1-0 mağlup etmesi bu grubun ve turnuvanın en büyük sürprizi oldu. Hiç kimse İspanya'nın bu grupta tökezleyeceğini düşünmüyordu ancak İsviçre'nin bu ''ekstra'' galibiyeti grubun dengelerini sarstı. Son maçında İspanya ile oynayacak olan Şili'ye bir puan grup liderliği için yetiyor. İsviçre'nin Honduras karşısında alacağı galibiyet ise kendilerini büyük olasılıkla bir üst tura atacak. Şayet İspanya İsviçre'ye kaybetmeseydi şu an bu grubun işi bitmiş olacaktı ancak şimdi durumlar oldukça karışık gözüküyor ve turnuvanın en iyi futbol oynayan takımlarından Şili elenme tehlikesiyle karşı karşıya kalmış durumda. Bu grubun sonucu kuşkusuz en çok merak edilen soruları içinde barındırıyor. Yoksa son Avrupa Şampiyonu İspanya gruptan çıkamayacak mı?

1 yorum:

Unknown dedi ki...

Özellikle c grubu tahminini tebrik ediyorum.