3 Eylül 2009 Perşembe

Tabata Beşiktaş'a Ne Katar?


Rodrigo Barbosa Tabata, Gaziantepspor'un geçen sezon Brezilya'dan getirdiği ofansif bir orta saha oyuncusu. İlk maçında Fenerbahçe'ye karşı oynayıp maçı kazandıran golü attığı andan itibaren Türk futbolseverlerin dikkatini çekmeyi başarmıştı. Bilindik bir ''10 numaradan'' beklenen herşey Tabata'da mevcut. İyi pas atabilen, oyunu zekasıyla oynayan, şut ve son vuruş yeteneği olan, ekstra olarakta; kazanma arzusu yüksek yani süslü tabiriyle ''winner'' bir oyuncu. Peki Rodrigo Tabata Beşiktaş forması altında başarılı olur mu?

Beşiktaş'ın Tabata'dan önceki 10 numarası Delgado'ydu ancak Delgado'nun şimdiye kadar olan performansına baktığımızda Beşiktaş'ın bu ihtiyacını karşılayabildiğini söylememiz zor. Ne kadar bileklerine hakim bir oyuncu olursa olsun, bir 10 numaraya yakışacak şekilde pas yeteneği olmayan, mücadele gücü düşük bir oyuncu Delgado. Aynı zamanda sertlik karşısında çabuk yılan ve takımını ateşlemekten çok, ateşlenmeyi bekleyen bir oyuncu. Zaten geçen sezon devre arasında, şu an yerli olarak en iyi 10 numarayı yani Yusuf Şimşek'i getiren Mustafa Denizli akıllı bir hamle yaptığını ispatlamış oldu. Sadece Galatasaray maçını tek başına alması dahi Yusuf transferinin doğruluğunu teyitler çünkü o maç Beşiktaş'ı şampiyon yapmıştı. Yusuf her ne kadar kaliteli bir 10 numara olsa dahi artık yaşı itibariyle de iyice yavaşladı. Oyunu artık tamamen zekasıyla oynuyor ve anlaşılacağı üzere sık sık sakatlanmaya başladı. Delgado ise zaten uzun bir süre sakatlığı yüzünden takımdan ayrı kalacak. Beşiktaş ise ligde oynadığı ilk dört maçta yalnızca 3 gol atabildi. Hem de Bobo, Nobre, Holosko, Nihat ve Tello gibi oyunun hücum yönünü iyi oynayan etkili yıldızlarına rağmen. Tabata bu saydığım oyuncuları yönlendirebilecek, koşu yollarına paslar atabilecek ve onların koşularla boşalttığı alanlara sızabilecek yetenekte bir oyuncu. Gereksiz kartlar görme gibi alışkanlıkları var ancak Beşiktaş forması altında bu huyuna biraz daha fazla gem vurabilir. Şampiyonlar Ligi maçlarını ''piyasası'' doğrultusunda daha da etkili oynayacağını düşünüyorum. Sonuç olarak Tabata yüksek maliyetine ve ödenen bonservise karşılık yaşının otuza merdiven dayamış olmasına rağmen Beşiktaş'a en az 4 sezon yüksek seviyede hizmet edebilecek kalitede.

Tabi Tabata'nın bir de enteresan bir huyu var belirtmeden geçmemek lazım. Şimdiye kadar oynadığı takımların hiçbirisinde 1 yıldan fazla süre geçirmedi tecrübeli oyuncu. Tüm kariyerini Brezilya Ligi takımlarını gezerek geçirdikten sonra ilk yurtdışı deneyimini Gaziantespor ile yaşadı ve tek sezonda sıçrayarak kendisini Beşiktaş'ta buldu. Ben Tabata'nın sadece kendisinin değil, özellikle Holosko ve Nihat'ın performanslarını da arttıracak kapasitede bir futbolcu olduğunu düşünüyorum. Buna bağlı olarakta kendisi yararlı bir transferdir ve yüksek maliyetini birkaç haftada unutturacak yeteneğe sahiptir...

5 yorum:

otelli dedi ki...

Tabata tipik bir brezlyalı bence ama Beşiktaşın yapısı Tabataya uyar mı bilemiyeceğim , zamanında galatasaraya da felipe gelmişti ve iyi bir futbolcuydu , ama doku uyuşamadı işte , umarım tabata da aynı şekilde olmaz da bize güzel futbol izletir , şu da bir gerçek ki delgado dan iyidir bence . Bu kadar para eder mi derseniz Beşiktaş isim olarak büyük futbolcu alamaz , Türkiye de 2 büyük kulüp var , inkar edilemez bir gerçek . Fenerbahçe zaten brezilya kabilesine dönüştü . Zavallı Türkler ve Güyiza ( küçük emrah ) yalnız kalıyorlar .

Alabileceğini aldı dyelim , hayırlısı olsun ;))))

Faruk dedi ki...

Kleberson, Ailton ve John Carew benim bir çırpıda aklıma gelen Beşiktaş'ın ''isimli'' transferleri.

otelli dedi ki...

Bu hırbolar , carew 'i satıp sonra da peşinden koşmuşlardı , şu an Türkiye de transfer işini bilen 2 takım görünüyor , gerçi Gençler , Kocaeli , G.antep , Sakarya gibi keşifçi kulüpler dışında Galatasaray ve Fenerbahçe bu işi yapıyorlar .

Melih Kazdağ dedi ki...

Otelli arkadaş foruma yeni katıldı,kimseleri tanımıyor herhalde. Forumun adı sportif platform ve forumda çok derin ve heyecanlı tartışmalar oldu ama kimse başka takım hakkında ''Hırbolar'' tarzı şeyler söylemedi. Buraya yorum yazılacaksa düzgün dille yazılsın.

Faruk dedi ki...

Evet o yorumdaki ifade gözümden kaçmış, Otelli değerli bir arkadaştır. İfade için özür dileyecektir...