3 Ağustos 2010 Salı

Futbolun Ev Adresi

Türkiye'de futbolumuzun kalitesi büyüyor mu, yoksa geriliyor mu tartışıla dursun, naklen yayınlarını kimselere beğendiremeyen Digiturk ve Lig TV, önümüzdeki 5 yılında yayın haklarını rekor bir ücretle alıp, bu büyük pastadan pay koparmaya devam etti. Kendi adıma, Digiturk'ün yayınlarını genel hatlarıyla beğendiğimi söylemeden geçemem. Tabi ki çok daha iyi olabilir ama en azından Lig TV ekibi, ligi yayınladıkça her yıl üstüne bir şeyler koymaya çalışan dinamik bir ekip görüntüsü veriyor.

Lig TV spikerlerini pek beğendiğimi söyleyemem. Melih Gümüşbıçak'ta, Melih Şendil'de izleyiciyi maçın havasına sokmaktan uzak anlatımlar sergiliyorlar sıklıkla. İki Melih'i Lig TV'nin en bilindik spikerleri olduğu için örnek olarak gösteriyorum. Ha bu işte uzman kim var derseniz, Ercan Taner'in üstüne tanımadığımı belirtmek isterim. Bana göre Türkiye'nin gelmiş geçmiş en iyi futbol spikeridir. Ercan Taner'li, Murat Kosova'lı, Mert Aydın'lı, Uğur Meleke'li, Mehmet Özkan'lı, hatta Mehmet Demirkol'lu ve Rıdvan Dilmen'li bir kadro gerek maç anlatımında ve yorumlamada, maç önü ve arkası programlarda, genel olarakta hafta içinde yayınlanacak olan programlarda kanaatimce çok sağlıklı bilgileri izleyiciyle, tartışma ortamına girmeden ve reyting kaygısı gütmeden paylaşabilir. Yoksa işşiz teknik direktörlerle yapılan programların kimseye ''aman izleyelim'' duygusu verdiği yok. Ömer Güvenç, Bahri Havadır gibi ''dinozor muhabirlerin'' yerini, Emek Ege gibi genç jenerasyonun başarılı temsilcileri alabilir. Tabi yılların ustası ''Sefkili Şansal'' başlarında olmak kaydıyla.

Bir de Digiturk'ün bu sezon müthiş ve takdir edilesi bir hamlesi var. Bundan böyle dokuz maçın tamamı her hafta ekranlarda olacak. ''Yok senin maçını verdi, yok benim maçımı vermedi'' gibi polemiklere artık gerek kalmadan ve lig cumadan, pazartesiye dört güne yayılıp, her an yaşanası bir hale getirilmiş durumda. Benim hiç beklediğim kadar da uygun fiyatları var aslında. Kısaca inceleyecek olursak:

Ayda 2,99 TL'ye ''yalnızca geniş maç özetlerinin'' bulunduğu paketle başlıyor, Digiturk alternatifleri. Bu paketle birlikte canlı maç izleme şansı olmayacak ancak oynanan maçlar biter bitmez, geniş özetlerini izleyebileceğiz.

Ayda 12,99 TL'ye ise tek bir takımın maçlarına abone olabiliyorsunuz. Misal ben Trabzonsporluyum ve yalnızca Trabzonspor'un maçlarını izlemek istersem bu pakete abone oluyorum ve ayda dört tane maç izliyorum.

Ayda 39,99 TL fiyatla ''şampiyonlar paketine'' abone olmak mümkün. Bu pakette şimdiye kadar şampiyon olmuş beş takımın maçlarını izleyebiliyoruz. Bu pakette haftada 5 maçtan ayda tam 20 maça tekabül ediyor. Gerçi takımların birbirleriyle oynayacakları haftalarda bu sayı biraz daha inecektir ancak ortalama 19 maç bu paketle birlikte eve geliyor.

Tüm ligi izlemek için ise ayda 43,99 TL'lik bir fiyat çıkıyor karşımıza. Bu pakette haftada 9 maç ile birlikte ayda toplam 36 maç ayağımıza gelecek ve ''şampiyonlar paketinden'' yalnızca 4 TL fazla ödeyerek bu şansa sahip olabileceğiz.

Bana kalırsa, Digiturk yapılabilecek en iyi organizasyonu bu sezon yapmayı başarmış. Teknik olarak zaten bunun altyapısını uzun bir süredir oluşturmaya çalışıyorlardı ve ödedikleri müthiş bedelin hakkını verecek bir organizasyona bu sezon imza atmaya hazırlanıyorlar. Tabi ki zaman zaman aksaklıklar olacaktır ancak önümüzdeki 5 yıl içinde bu aksaklıkları da gidereceklerini ve ''daha izlenebilir'' bir televizyonculuk anlayışıyla karşımızda olacaklarını düşünüyorum. TRT'nin Dünya Kupası'nda ki yayıncılığını gördükten sonra lig maçlarının Lig TV'de kalmasının bizim için büyük bir şans olduğu kanaatindeyim. Ligler başlayınca Lig TV'nin bu anlamdaki yatırımını hep birlikte görüyor olacağız. Kendilerine şimdiden kolay gelsin diyorum. Zor bir yükün altına giriyorlar.

1 yorum:

Melih Kazdağ dedi ki...

Bu arada 12.99 fiyatlı sadece tek takımın maçlarını izleyebileceğimiz paket 3 büyükler dışındaki takımları içeriyor. BJK-GS ve FB taraftarları sadecekendi takımlarının maçlarını izlemek istediklerinde paket fiyatı 34.99 oluyor. Yine de kampanyalar başarılı. Ben de sadece kendi takımımın maçlarını izleyeceğim pakete geçeceğim.