15 Temmuz 2008 Salı

Evet Ben de Bir Köleyim!


Bundan bir kaç gün önce FIFA Başkanı Blatter'in uzun süreli mukaveleler hakkında yaptığı ''Bu anlaşmalar modern köleliğe benziyor ve bu duruma bir çözüm bulmaya çalışıyoruz'' açıklamasını hatırlayacaksınızdır.Bu açıklamadan bir gün sonra Cristiano Ronaldo ''Evet ben de bir köleyim'' şeklinde bir açıklamayla FIFA Başkanı'na destek vermiş ve uzun süreli mukaveleleri ''köle ticareti'' ne benzetmişti.
Cristiano Ronaldo Real Madrid'e gitmek istiyor olabilir, Real Madrid'de O'nu çok istiyor olabilir.Buraya kadar herşey normal, ancak Manchester United geçen sezon başında Cristiano Ronaldo'nun mukavelesini 5 yıl uzatırken (hatırı sayılır bir para karşılığı) Ronaldo bu durumdan çok memnun görünüyordu. Geçen sezon Ronaldo'nun sergilediği performans ortada, hakikaten mükemmel bir sezon geçirdi, hele ki rakipleri diyebileceğimiz Ronaldinho, Kaka ve Messi'nin geçen sezon performansları ortadayken. (Bilhassa Ronaldinho tamamiyle dibe vurmuş durumdaydı) Doğaldır ki Ronaldo'nun transferini gerçekleştirebilecek bir iki takımdan birisi olan Real Madrid yöneticilerinin de ağzının suyu akmaya başladı. (Bilhassa transfer dönemlerinde geyik peşinde koşan aslanlara benzer Madridli yöneticiler) Önlerinde ki en büyük engel almak istedikleri futbolcunun uzun kontratı ve onu satmaya yanaşmayan İngiliz yöneticiler. Real Madrid çok büyük paraları Ronaldo ve ManU'nun önüne dökerken, İngilizler neredeyse Kayserili meslektaşlarının yaptığı gibi bilboardlara ''we don't sell'' yazıları afişleyecekti. Ronaldo ise defalarca Madrid ekibinine gitmek istediğini orada oynamanın bir hayali olduğunu ve bunu gerçekleştirmek istediğini deklare etti. Bu tip durumlarda ben gitmek isteyen oyuncunun gönderilmesi kanaatindeyim, eminim çoğu insanda böyle düşünüyor, belki de bu bizim amatörlüğümüz, Avrupalı bu işlere böyle bakmıyor olabilir, burada profesyonel anlamda düşünürsek ortada imzalanmış bir kontrat ve bu kontratta uyulması gereken maddeler yer alıyor. Blatter'in fazla düşünmesine gerek yok aslında benim bu konu için harika bir fikrim var:Kontratlara belli bir sınırla (örn:50 milyon euro) bu parayı getirirse serbest kalır maddesinin eklenmesinin zorunlu hale getirilmesi, hatta bu ederi FIFA bile belirleyebilir, Bosman kanunları son derece doğru ancak küçükle büyük arasındaki farkı (mali olarak) iyice açan bir kanundu. Eğer kontratlara yukarıda bahsettiğim madde eklenirse, hem kulüplerin hem de futbolcuların mağduriyetinin minimum seviyeye indirilmesi mümkün olabilir...

1 yorum:

Murat YILMAZ dedi ki...

5 yıllık sözleşme yaparken oh ne güzel beş yılımı garantiye aldım zihniyetine sahipsen, o kontratı efendi gibi bitireceksin. Real Madrid her zamanki sımarışlığıyla oyuncu kışkırtmaya devam ediyor, FIFA yada UEFA bu tip kışkırtmalara önlem almıyor. Adamın kontratı devam ediyorsa efendi gibi kulübünden isteyeceksin. Olmazsa susup bekleyeceksin. Kontratın anlamı nedir? Sadece futbolcu lehine midir? Elbette değil, kulüplerin de menfaati söz konusudur.
Bu olay R.Madrid nefretimi zirveye ulaştırmıştır.