8 Mayıs 2009 Cuma

31. Haftaya Bakış...

Yalnızca 4 hafta kaldı kocaman sezonun bitmesine. Şampiyonluk yarışında burun buruna giden iki takımla, arkalarında takibi sürdürmeye çalışan bir takım var. Küme düşme potasında ise Hacettepe ve Kocaelispor'u saymazsak 7 takımın düşen son takım olmamak adına amansız mücadeleleri devam ediyor. Haftanın maçlarına genel bir bakış yapalım:

Sivasspor - İstanbul Büyükşehir Belediyespor: Teknik direktörleri Bülent Uygun'un söylediği gibi bir devrimi gerçekleştirmeleri için yalnızca 4 maçları kaldı Sivassporluların, zaten buraya kadar gelmeleri çok büyük bir başarıydı, bundan sonrası için de biraz sakinliğe, biraz da şansa ihtiyaçları olacak iyi futbolun yanında. Abdullah Avcı haftalar önce ''Oyuncularım kendilerine hedef olarak küme düşmemeye oynamayı seçtiler'' açıklamasını yapmıştı. Birkaç haftadır Belediye takımında işler iyi gitmiyordu ancak geçen hafta potadaki rakiplerinden Gençlerbirliği'ni 3-1 ile geçip yukarıyla olan farkın açılmasına izin vermediler. Abdullah Avcı Sivasspor maçı ile ilgili sorulan soruya ''Nasıl ki Hacettepe karşısında kazanmamızın garantisi yoksa, Sivasspor'u yenemeyeceğimizin de garantisi yok'' açıklamasını yapmıştı ki son derece doğru bir söz bu, geçmiş istatistiklere bakarak. Bu sezon İstanbul Büyükşehir Belediyespor; Fenerbahçe'yi bir kez yenmiş, Trabzonspor'dan Trabzon'da beraberlik koparmış, Beşiktaş'tan da puan almayı başarmış. Bu tip zirveyi ilgilendiren maçlardaki performansları oldukça tatmin edici hatta bu tip maçları çok sevdiklerini bile söyleyebiliriz. Sivasspor'un kazanma zorunluluğunda olması onları ne kadar etkiler şu an bilmek çok güç ama İstanbul Büyükşehir Belediyespor'un da kazanmak zorunda oluşu bu ekibi de gerginliğe itebilir, şahsi görüşüm İstanbul Büyükşehir Belediyespor'un Sivas'tan puan çıkarma ihtimalinin çok uzak olmadığı yönünde. Gol yemedikleri her dakika maçı kazanmaları yolunda önemli bir adım olacaktır, o yüzden özellikle ilk yarıda gol yememek için herşeyi yapmak zorundalar. Sivasspor bu maçı kazanırsa büyük bir engeli hasarsız geçmiş olacak ve hiç kuşkusuz geçen hafta kaybettikleri Gaziantepspor maçından daha zorlu bir müsabakaya çıkacaklar bu hafta.

Ankaraspor - Beşiktaş: Gerginliği en fazla hisseden ekip görünümündeki Beşiktaş geçen haftaki sarsıcı Fenerbahçe mağlubiyetinden sonra iki maçlık Ankara turunun ilk etabına çıkıyor. Bu maç Aykut Kocaman'ın takımı Ankaraspor ile olacak. İki takım arasındaki maçlara baktığımızda bu sezon Ankaraspor'un İnönü'de oynadığı iki maçı da kazandığını, Beşiktaş'ın da Ankara'da oynadığı maçı kazandığını görüyoruz. Üç maçta Beşiktaş Ankaraspor'a 5 gol atmış, Ankaraspor rakibine 6 gol ile cevap vermiş. Maç İnönü'de olsa belki gerginlik faktörü çok daha fazla kendini belli ederdi ama maçın Ankara'da oynanacak olması Beşiktaş için en büyük avantaj bana göre. Mustafa Denizli bu maça Delgado ile değil Yusuf ile başlayacaktır muhtemelen ve Yusuf'un organizasyonunun, dökülen Delgado'dan daha iyi olacağını düşünüyorum. Holosko bu aralar Beşiktaş'ın en formda futbolcusu ve yine O'na çok iş düşecek. Özer Hurmacı'nın sakatlığında, Mehmet Çakır'ın ön plana çıktığı Ankaraspor için prestijden öte anlam taşımayan maçı Beşiktaş'ın bir şekilde kazanacağını düşünüyorum ancak tabi ki en büyük tehlike golü erken bulamamak olur Beşiktaş için zira savunmasında vereceği açıkları değerlendirebilecek pek çok etkili ayağı var Ankaraspor'un.

Kocaelispor - Trabzonspor: Kocaelispor'un tamamen ''Haydi beyler son bir gayret'' şeklinde motive olacağı karşılaşma. Ligin ikinci yarısındaki performanslarını ilk yarıya da yansıtabilseler şimdi ya prestij ya da UEFA Avrupa Ligi'ne katılma mücadelesi veriyor olacaklardı Trabzonspor karşısında. (tabi şu son söylediğim fazla abartılmış bir söz öbeği olabilir) Taner Gülleri'nin zamansız sakatlığı Kocaelispor'un en büyük handikapı oldu son haftalarda ve Trabzonspor karşısında da Taner olmadan mücadele edecekler. Hızlı forvetleri Agbetu ile kontra yakalamak ilk hedefleri olacaktır. Trabzonspor ise geçen haftayı farklı galibiyetle kapatıp, Sivasspor ve Beşiktaş'ın mağlubiyetleriyle iştahlandı ilk iki sıra için, onlara gereken ekstra motivasyon için geçen haftaki sonuçlardan daha iyisi olamazdı. Trabzonspor'un saha içi performansı lig başından beri çok büyük iniş çıkışlar göstermediği için yine aynı şeyi söyleyip Gökhan Ünal ve Umut Bulut'un performansının bu maçın Trabzonspor için ne zorlukta geçeceğini göstereceğini tahmin ediyorum. Sonuç olarak Trabzonspor bu maçı kaybetmez ancak kazanması için de gol atması gerektiğini biliyor olmalılar.

Galatasaray - Ankaragücü: Üstüste iki hafta önce Fenerbahçe'yi arkasından da Ankaraspor'u yenen Ankaragücü dipten sıyrılmayı başarsa da, puan olarak minimum 2 galibiyete ihtiyaç duyan 7 takımdan birisi. Maçı daha çok isteyecekleri ve daha iyi motive olacakları kesin ancak bu galibiyet için yeterli olacak mı işte bu tamamen Galatasaraylı oyuncuların performansıyla alakalı olacak. Galatasaray şampiyonluk için son şansını önce Ankaraspor'la berabere kalıp ardından Hacettepe'ye yenilerek hunharca katletmiş bir takım ancak şimdi başka bir sorunları meydana geldi: Önümüzdeki sezon Avrupa Kupalarına katılamama tehlikesi. Bülent Korkmaz'ı geçtim, Adnan Polat ve Adnan Sezgin'i dahi yerlerinden edecek bir gelişme olur bu Galatasaray için ve haftaiçinde gerekli ayar(!) takıma verilmiştir diye tahmin ediyorum. Galatasaray'ın kaybetmeyeceğini tahmin ettiğim karşılaşmayı Ankaragücü kazanırsa da şaşırmamak lazım zira her ne Hikmet'se(!) Hikmet Karaman ile Ankaraspor'un kanları %100 uyuşuyor. Her sezon Ankaragücü düşmek üzereyken peleriniyle gelen Hikmet Karaman, Ankaragücü'nü ligde tutup tekrar gezegenine geri dönüyor olmalı!..

Fenerbahçe - Denizlispor: Geçen hafta ezeli rakibi Beşiktaş'a sert bir aparkat vuran Fenerbahçe bu hafta ''takıntısı'' Denizlispor ile karşılaşıyor. Yine intikam çığlıklarının atıldığı maçta Fenerbahçe bir adım önde gibi dursa da, bu tip maçları ''halı saha maçı ciddiyetinde'' oynayan Fenerbahçeli futbolcuların performansının maç sonucunda belirleyici olacağını düşünüyorum. Denizlispor'un ''Yattara klonlaması'' oyuncusu İbrahima Bangoura Fenerbahçe için en büyük tehlike olacak yarın akşam. Bilekleri yumuşak futbolcunun asistlerini değerlendirebilecek bir de son vuruş ustası Emil Angelov'u düşününce Denizlispor'u maçı kazanma konusunda bir adım öne çıkartıyorum kendimce. Fenerbahçe'nin bu sezon bir maçı kaldı o maçta Beşiktaş ile oynayacağı kupa finali. Bu yüzden özellikle İddaa oynayan arkadaşların kuponlarında 2 seçeneğini işaretlemesi güzel bir kazanç olabilir hatta bu maça ilk yarı ikinci yarı 2/2 bile oynanabilir. En azından ben öyle yapacağım.

Bursaspor - Konyaspor: UEFA Avrupa Ligi'ne katılmak için tamamen ''buldozer'' rolüne soyunan Bursaspor üç beş sezonluk aradan sonra yine o ''eski kıvamını'' yakalamayı başardı. Ertuğrul Sağlam gibi bir yeteneğin elinde şekillenen Bursaspor, Konyaspor'u %90 yenecektir. %10'luk ihtimal ise futbolun tabiatında olan sürpriz faktörü tabi ki. Bence Bursaspor Sercan, Mustafa Sarp, Volkan Şen, Veli Acar gibi demirbaşları korur ve iki üç tane ''sıkı'' takviye yaparsa, bu sezon Sivasspor'un yaptığının gelecek sezon en büyük adayı olur.

Eskişehirspor - Antalyaspor: Çok çok çok kritik bir maç ve kimin kazanacağını kestirmek hemen hemen imkansız gibi. Son haftalarda düşüşe geçen ve kendini 15. sırada bulan Eskişehirspor'un Antalyaspor'u mutlaka yenmesi gereken bir karşılaşma ama Antalyaspor'da Eskişehirspor'a göre gerçekten ''çetinceviz'' bir takım. Batuhan ve Youla ikilisiyle birlikte etkili bir hücum gücüne sahip olan Eskişehirspor'un en zayıf halkası ise orta sahası tabi ki. Oyundan çok çabuk düşen bir yapıları var. Mutlaka kazanacağız diyip yüklenmeye çalışırlarsa, Tita'nın en çok sevdiği oyun tarzı yerleşir sahaya ve Antalyaspor'un kazanma şansı o derece artar. Çok klasik ama: Daha sakin olan, sahaya daha iyi yayılan ve hocasının taktiğini daha iyi uygulayan takım maçı kazanır, yoksa takımlar sahadan birer puanla ayrılır.

Gençlerbirliği - Hacettepe: Bu maçla ilgili dün birşeyler yazmıştım zaten. Gençlerbirliği İddaa'da 1.05 veriyor, herşeyinizi güven içerisinde yatırabilirsiniz. İlhan Cavcav bu maçı kesin kazanacaktır(!)

Kayserispor - Gaziantepspor: Bu maç neden oynanıyor bunu dahi bilmiyorum!..

Hiç yorum yok: