17 Aralık 2009 Perşembe

Ariza Makukula


1981 yılında Zaire'nin Kinşasa şehrinde doğdu. 1994'te ailesiyle birlikte Portekiz'e göç eden oyuncu, profesyonel kariyerine 1999 yılında, 18 yaşındayken Vitoria Guimares takımında başladı. Sonraki her yıl bir takım değiştirerek, sırasıyla, Salamanca, Leganes ve tekrar Salamanca'da oynadı. 2002-03 sezonunda kariyerinin o zamana kadar en kalburüstü takımı olan Nantes forması giyen Zaire asıllı oyuncu, Portekiz vatandaşlığına da geçiş yaptı. Nantes'da bir sezon oynadıktan sonra, İspanya'nın Real Valladolid takımına kiralanan oyuncu burada 18 maçta 8 gol atarak dikkat çekti ve İspanya'nın köklü kulüplerinden Sevilla'ya transfer oldu. Sevilla'da 13 maça çıkabilen ve yalnızca tek gol atabilen oyuncudan istenilen randıman alınamayınca bu kez üstüste iki sezon Sevilla tarafından önce Gimnastic, ardından da Maritimo takımlarına kiralandı. Maritimo'da 13 maçta 10 gol kaydedince tekrar göze giren oyuncunun yeni durağı Portekiz'in dev kulübü Benfica oldu. 2008-09 yılında Benfica'da yalnızca 4 maç forma giyen ve gol atamayan oyuncu devre arasında Bolton Wanderers'a kiralandı. Orada da 6 maça çıkan oyuncu gol kaydedemeyince, sezon başında Benfica O'nu bir kez daha kiraladı ve Makukula'nın yeni takımı Kayserispor oldu. Kayserispor'da şu ana kadar 13 gole imza atarak kariyerinin en verimli sezonunu geçiren 28 yaşındaki oyuncu Turkcell Süper Lig'de gösterdiği dikkat çekici performansla da kendisine güvenenleri mahçup etmemiş oldu.

Makukula'nın kariyerini kısaca özetlemeye çalıştım yukarıda ancak Makukula'nın Kayserispor ile sözleşmesi de enteresan geldi bana. Kayserispor oyuncudan memnun kalırsa (ki bu memnun olma işi had safhada  bu aralar) 2,5 milyon euro bonservis ödeyerek oyuncuyu alma hakkına sahip. Yani transferde ilk opsiyon Kayserispor'da ancak bu transferin gerçekleşmesi için Makukula'nın da bu işe ''evet'' demesi gerekiyor. Yerel basına yansıyan haberlere göre Ariza Makukula Kayseri'de olmaktan ve Kayserispor için oynamaktan son derece memnun ancak dış basına biraz göz attığımızda ortaya çıkan manzara madalyonun öbür yüzü gibi adeta. Makukula Kayserispor için oynarken Portekiz basınına sık sık ''Hayalim Benfica'' tadında röportajlar veriyor. Bu işin aslını ve varacağı sonucu tahminimce sezon sonunda göreceğiz.

Ariza Makukula 1.90 boyunda ve oldukça güçlü bir forvet. Oyun stili bana ilk gördüğüm zaman Antalyaspor'un Fildişi Sahili patentli oyuncusu Sergei Djehoua'yı anımsattı ancak Makukula'nın bilekleri ''kadife'' kadar yumuşak. Tek forvetli sistemlerin ana unsuru olan güçlü ve stoperleri gezdirip, bezdiren oyuncu tarifine tıpatıp uyuyor. Müthiş bir son vuruş yeteneği, harika bir zamanlaması ve inanılmaz bir ''sezgi kabiliyeti'' var. Ceza alanı içinde hep doğru yerlerde oluyor ve ''sallama'' değil, bilinçli gol vuruşları yapıyor. (Burada da Nonda'yı taşlamış olduk!) Özellikle Franco Cangele ile oyun stilleri çok uyuştu ve takımın gol yükünü Makukula, asist yükünü de Cangele çekmeye başladı. Arkalarında da gerçekten kabiliyetli bir oyuncu olan ve sene başında Mehmet Topuz'a karşılık Fenerbahçe'den alınan Gökhan Emreciksin gibi bir güç var. Bu üç oyuncu Kayserispor'un hücum gücünü neredeyse tek başlarına sırtlamış durumdalar. Makukula şu an bu iskeletin en can alıcı noktalarından birinde duruyor ve Kayserispor'un şu an liderlik koltuğunda oturuyor olması bu profilden bakınca kesinlikle tesadüf değil.

Umarım Zaire asıllı Portekizli oyuncu Makukula'yı Turkcell Süper Lig'de yalnızca bu sezon izlemeyiz. Kayserispor'da yeniden doğan ve üst düzey yeteneklere sahip olan oyuncuyu izlemek önümüzdeki haftalarda da gerçekten büyük bir keyif olacak.

2 yorum:

omanim dedi ki...

şu adam bizde olsa varya...kayseri gidip buluyor böyle adamları da bizimkiler bulamıyor ya yazıklar olsun.

Melih Kazdağ dedi ki...

Birşey yok bu adamda yahu sizde amma büyüttünüz. Son maçta gördük neler kaçırdı sonra çaktı bir tane(kendi kalesine)
2. yarıda 5-6 golü geçemez kanımca. Kontrol edilmesi zor bir oyuncu değil. Fizikli ama bir o kadar hantal.Ayrıca (bu çok önemli) çalışkan bir oyuncu değil.

2. yarıda diğer takımlar Kayserispor'a daha da dirençli çıkacaklar. Ariza'yı daha da sıkı tutacaklar. Ariza 13-14 golde kalır.Kayserispor en iyi ihtimalle 5. olur. Son Antalya maçını izledim de genç ve tecrübesiz takım şimdiden strese girmiş ve ne yaptığını bilemez hale gelmiş. Tabi bunda Hocalığını hiç tutmadığım Tolunay'ın da büyük katkısı var. Daha bu haftadan sezon sonu bizi görün gibi bana garip gelen ve futbolcularını strese sokan demeçler vermeye başladı.
Hiç bir zaman iyi bir hoca olamayacak.