24 Ağustos 2009 Pazartesi

İndir Ellerini!

Maç başlamadan önce, ya da golden sonra, ya da maç sonunda... Dini vecibelerin en önemlilerinden ''dua etmek'' dünyanın her yerinde futbol sahalarının içinde görmeye alıştığımız normal davranışlardan birisi.

FIFA, 2010 yılında Güney Afrika'da düzenlenecek Dünya Kupası'nda futbolcuların dua etmesini yasaklayacak bir tasarının üzerinde çalışmaya başladı. Sepp Blatter'in ''Futbol tanrısal değil, takımla ilgili bir mesele'' açıklaması da bu çalışmanın gerçekten yapıldığına dair önemli işaretlerden birisi.

Rivayete göre Konfederasyon Kupası'nı kazanan Brezilya Milli Takımı oyuncularının her maçtan önce ve sonra sahanın ortasında toplanıp dua etmeleri ''kötü!'' bir görüntü oluşturmuş ve bu Danimarka Futbol Federasyonu başkanını (ismini bilmiyorum) rahatsız etmiş ve iş buradan peydahlanmış. Danimarkalıların Hz. Muhammed karikatürlerini de hatırlayınca bu adamların dinlerle ve inançlarla alakalı sıkıntılarının araştırılması gerektiğini düşünmeye başladım. Bizim bilmediğimiz birşeyler biliyor olmalılar.

Sahaya zıplayarak çıkanda var, önce sağ ayağını atan da, yerden çim alıp orasına burasına sürende... Tam olarak dini yansıtmasa da bu tip hareketlerde bahsedilen kategorinin içine rahatlıkla giriyor. Ha tabi ki Hakan Şükür'ün yaptığı gibi takımın içinde ''tarikat'' kurulsun demiyorum ama insanların duasına niye karışılıyor bunu anlamıyorum. Zaten duanın temel amacı bir yerlere sığınmak, güç ya da feyz almak değil mi? Bunu futbol sahasında yapmak kadar doğal bir şey olmamalı.

Aklıma Alex de Souza ve Mondragon geldi. Bu adamlar sahada dua etmezlerse futbol hayatları biter! Olaya konsante olamazlar! Misal; Dünya Kupası'nda İran ve A.B.D oynasa, İranlı bir futbolcu attığı golden sonra yeşil çimleri kendine secde etmese ülkeye girebilir mi? FIFA'nın bunları da düşünmesi icap ediyor.

Her .oka maydanoz Vatikan'da derhal tepki gösteren bir açıklama yayınlamış zaten konu hakkında... En rahat iş de bunlarınki... Mübarek Ramazan ayında diyanetten açıklama bekliyoruz bizde!..

Hiç yorum yok: