4 Ağustos 2009 Salı

Yeniden Başlıyoruz

1959 yılından beridir Türk halkının en büyük eğlencesi ve ilgi alanı olan eski adıyla Türkiye 1. Futbol Ligi, şimdiki adıyla Turkcell Süper Lig, 2009-10 sezonunu cuma günü oynanacak olan İstanbul Büyükşehir Belediyespor - Beşiktaş maçıyla açacak.

Son şampiyon Beşiktaş sezona Mehmet Topuz'un transferinin mağlubiyetiyle başlasa da önce Gaziantespor'dan İsmail Köybaşı, ardından transferi geçen sezondan belli olan Michael Fink ile sözleşme imzaladı. Nihat Kahveci'yi yuvaya geri getiren siyah beyazlılar Matteo Ferrari transferiyle de adından söz ettirdi. Rıdvan Şimşek ve Erhan Güven transferleriyle kulübeyi zenginleştirmeyi amaçlayan siyah beyazlılar Zapotocny, Cisse, Aydın Karabulut ve Gökhan Zan gibi isimleri ise elinden çıkarmayı tercih etti. Beşiktaş oturmuş kadrosu ve ''sıkı'' teknik direktörüyle bu sezonun da en büyük şampiyonluk favorilerinden olacak hiç kuşkusuz.

Geçen sezonun ikincisi Sivasspor ise perişanları oynuyor. Bilica, Tum, Slylla, Balili gibi temel taşları elinden çıkaran, Ersen Martin, Omotoyossi gibi hucüma yönelik ve Mbemba adında da genç bir Afrikalıyı transfer eden Sivasspor'un hazırlık maçlarında verdiği S.O.S sinyalleri Anderlecht'le oynanan maçta doruğa çıktı. Sezona en kötü moral motivasyonla girecek takımlardan birisi hiç kuşkusuz Yiğidolar. Akıbetlerini herkes gibi ben de merak ediyorum.

Geçen sezonun üçüncüsü Trabzonspor kaptan Hüseyin Cimşir ile yollarını ayırdıktan sonra Engin Baytar, geçen sezonun yılan hikayesi Zafer Yelen, İstanbul Büyükşehir Belediyespor'un göze çarpan adamı Tjikuzu ve Galatasaray altyapısından yetişip 4-0'lık Fenerbahçe mağlubiyetinin ardından ''sürgüne gönderilen'' genç sol bek Ferhat Öztorun takviyelerini yaptı. Bu sezonun yılan hikayesi Gabric gelecek mi bilmiyorum ama geçen sezonun devre arasında takıma katılan Alanzinho'nun üst düzey bir performans göstereceğini tahmin ediyorum. Yeni teknik direktör Hugo Broos'un yarattığı olumlu izlenimlerin yanında, Engin Baytar'ın hazırlık kampında gösterdiği üstün performansta Yattara'nın sakatlığı sırasında sağ açıkta iyi bir futbolcu izleyeceğimizi tahattüt eder gibiydi. Geçen sezondan değişik pek fazla bir şey yok aslında, kendi sahasında oynayacağı maçlardaki performansı biraz daha arttırıp, sert rakiplere karşı birkaç galibiyet alabilen bir Trabzonspor yine şampiyonluk yarışının içinde olabilir ancak sezonun neler getireceğini tabiki hiçbirimiz bilemeyiz. İlk maç güçlü Sivasspor ile Sivas'ta oynanacak. Bir ışık verebilir belki bu maç.

Fenerbahçe yine geç kaldığı transferde önce Bilica arkasından Mehmet Topuz ve Özer Hurmacı ile birlikte Bekir İrtegün'ü de transfer ederek yerli piyasasındaki ''olmuşları'' toplamayı başardı. Brezilya'dan gelen sol açık ve ön libero ile birlikte transferin hemen hemen sonuna geldi sarı lacivertliler. Ya Lugano geri dönecek ya da yeni bir stoper transfer edilip lige girilecek. Aziz Yıldırım'ın kongre de verdiği 3 yıl üstüste şampiyonluk sözünün de takımın üstünde sezon boyunca kambur olacağını düşünüyorum. Artık her puan kaybından sonra temcit pilavı gibi bu söz öne sürülecektir. Güiza ve Alex yeterli performansı gösterirse Fenerbahçe'de şampiyonluk potasının içinde kalır ancak deplasman performanslarını ciddi oranda arttırmaları gerekiyor, ayrıca biraz daha istek biraz daha arzulu bir oyun şart. Yeni sezonda Fenerbahçe'nin Avrupa Ligi'ndeki performansı da Süper Lig'de etkileyici bir faktör olacaktır, kanaatimce Avrupa'da geçilecek turlar lig yarışında da ciddi bir ''doping'' etkisi yapacaktır.

Galatasaray yine flaş transferlere imza atarak, Leo Franco, Keita ve Elano gibi isim yapmış yabancı oyuncuları Türkiye'ye getirmeyi başardı. Milli takımın stoperi olan Gökhan Zan'da ''göz açıp kapayıncaya kadar'' sarı kırmızılı formayı giydi. Sağ kanadın favorisi olan Uğur Uçar yerini sezon başında Sabri'ye kaptırmış gibi duruyor ancak Servet ve Gökhan Zan ikilisi yeni teknik direktör Rijkaard'ın ilk opsiyonu olacak gibi gözüküyor stoperde. Mustafa Sarp hazırlık maçları ve Avrupa Ligi maçlarında formayı kapmış gibi duruyor ancak tabi ki çok daha fazla çalışması lazım. Lincoln kabusundan uyanan Galatasaray'ın ''ürkütücü'' forvet hattı kimyayı tutturabilirse bu sezon hem ligde hem de Avrupa'da ''sert'' bir Galatasaray izleyebiliriz.

Geçen sezonun flaş takımı Bursaspor Ertuğrul Sağlam ile yoluna devam edecek bu sezonda. Kombinelerine en çok ilgi gösterilen kulüplerin başında gelen yeşil beyazlı takım Beşiktaş'tan Zapotocny, Trabzonspor'dan Hüseyin Cimşir'i alarak ''defansif yönünü'' kuvvetlendirme yoluna gitti. Kayserispor'un forveti Turgay Bahadır ile FC Basel'den gelen Ivan Ergic'te sezonun önemli transferlerinden hiç kuşkusuz. Bursaspor'un sezon boyunca ilk beşi zorlayacağı bir gerçek ancak kendilerini ligin gidişatına göre Avrupa Ligi'nde dahi bulabilirler. Belki de daha üst platformlarda...

Kayserispor transfer sezonunun en hareketli takımlarından birisi oldu. Geçen yıl 6 milyon euroya Gökhan Ünal'ı elinden çıkaran sarı kırmızılı ekip, bu sezon da 9 milyon euro karşılığında Mehmet Topuz'un transferine onay verdi. Takımdan Mehmet Topuz ile birlikte bu sezon ayrılan oyuncular ise; Ragıp Başbağ, Koray Çölgeçen, Turgay Bahadır, Fatih Ceylan, Durmuş Bayram, Julius Aghahowa, Milan Purovic, Salomon Olembe, Kemal Okyay, Ali Üçkulak, Tayfun Yanar, Orkun Bali, Ekrem Turhan, Rıdvan Koçer ve Ersoy Yılmaz ile birlikte toplam 16 futbolcudan oluşuyor. Gelenler ise; James Troisi, Semih Aydilek, Emrah Bayram, Merter Yüce, Gökhan Değirmenci, Hakan Aslantaş, Yaser Hacımustafaoğlu, Serdar Kesimal, Ömer Şişmanoğlu ve Mehmet Topuz karşılığından Fenerbahçe'den gelen Gökhan Emreciksin oldu. Bu büyük çaplı revizyondan sonra bu topluluğu bir takıma dönüştürebilmek ise tabi ki genç teknik direktör Tolunay Kafkas'ın işi. Geçen sezonun istikrarsız takımlarından birisi olan Kayserispor yenilenen stadına rağmen bana göre düşen kadro kalitesiyle bu sezon sıkıntılı günler geçirebilir.

Gaziantepspor Serdar Kurtuluş ve Batuhan Karadeniz gibi iki Beşiktaş menşeili oyuncuyu kadrosuna katarak doğru transferler yaptı. Tabata'yı ellerinde tutmayı başarmaları da son derece olumlu. İsmail Köybaşı ve Bekir İrtegün gibi iki direk onbir oyuncularını kaybetselerde kadro kaliteleriyle ilk sekizin içinde olacaklardır.

Son ana kadar kabus dolu günler yaşayan ancak Sivasspor'u deplasmanda devirip hem rakibini şampiyonluktan edip hem de kendisi kümede kalan İstanbul Büyükşehir Belediyespor yoluna Abdullah Avcı ile devam edeceği bu sezona girerken önemli oyuncularından Tjikuzu'nun Trabzonspor'a gitmesine engel olamadı. Sivasspor'dan Kanfory Slylla ve Herve Tum gibi iki önemli ismi transfer eden belediye takımı Taner Gülleri ve Can Arat transferleriyle de rakiplerine gözdağı verdi. Takımın bir başka önemli oyuncusu Erman Kılıç'ı Sivasspor'a yollamasına rağmen İstanbul Büyükşehir Belediyespor bu sezonun önemli takımlarından birisi olacağını daha şimdiden gösterdi.

Geçen sezonun ilk yarısını 3. sırada kapatmasına rağmen ligin ikinci yarısında tepetaklak olan Ankaraspor sıralamada ancak ilk onun içine girebilmişti. Bu sezon öncesi takımın ''ciğeri'' olan Özer Hurmacı'yı Fenerbahçe'ye gönderen Ankaraspor ayrıca teknik direktörünün yine sarı lacivertlilere sportif direktör olmasını engelleyemedi. Beşiktaş'tan Aydın Karabulut'u, Fenerbahçe'den de İlhan Parlak'ı alan belediye ekibi hemen hemen koruduğu kadrosuyla bu sezonda ligde kalma mücadelesi verecektir.

Geçen sezon kümede kalmayı sondan bir önceki hafta garanti altına alan Rıza Çalımbay'ın takımı Eskişehirspor bu sezona Ümit Karan ve Burak Yılmaz gibi flaş transferlerle girdi. Kümede kalmalarında başrol oynayan genç Batuhan'ı bu kez kiralamayı başaramayan ekip, koruduğu ve takviye ettiği kadrosuyla yine ligde kalma savaşının içinde olacaktır muhtemelen. Ayrıca iç sahada oynadıkları maçlardaki etkili seyirci desteği de Eskişehirspor için itici kuvvet olacaktır.

Mehmet Özdilek'in takımı Antalyaspor geçen sezon ancak son haftada tutunabildiği Süper Lig'e bu sezon Balili, Radoslav Batak, Gürhan Gürsoy, Kerim Zengin ve Veysel Cihan transferleriyle girdi. Bir ara milli formaya kadar yükselen Uğur Kavuk, Volkan Arslan, Mustafa Özkan ve Kamber Aslan gibi futbolcularıyla yollarını ayıran güney temsilcisi için bu sezon da ciddi bir ligde kalma savaşı savaşı verecekler diyebiliriz.

Ligin en flaş transferlerinden birisine imza atarak Darius Vassell'i Ankara'ya getiren Ankaragücü Calvin Sosibo ve Kagiso Senamela adlarında iki yabancı futbolcu daha transfer etti. Konyaspor'dan gelen Cihan Haspolatlı ile birlikte transferi hemen hemen noktalayan başkent temsilcisi bu sezon aynı zamanda yüzüncü yılını kutlayan dördüncü takım olacak.

Geçen sezon küme düşmemeyi bitime bir hafta kala garantileyip bana göre büyük bir sürprize imza atan Denizlispor, bu sezona tam on transferle merhaba dedi. Fahri Tatan ve Murat Hacıoğlu gibi iki önemli transfere imza atan Denizlispor ayrıca yabancı futbolcu transferine de ağırlık verdi. Metz'den Damien Koffi Chrysostome, Koblenz'den Branimir Bajic ve Dendereh takımından Norman Sylla'yı transfer eden yeşil beyazlılar için lige tutunmak geçen sezondan daha zor olabilir.

Geçen sezonun son dakikasında ligde kalan Gençlerbirliği Uğur Boral ve Isaac Promise'den sonra bu sezonda önemli oyuncularından James Troisi'yi bonservis bedeli olmadan elinden çıkararak transfer piyasasında eski gücünde olmadığını gösterdi. Geçen sezon küme düşen Hacettepe'nin tam on futbolcusunu renklerine bağlayan(!) kırmızı siyahlılar ayrıca aralarında Serdar Külbilge'nin de bulunduğu tam 17 futbolcu transfer etti. Engin Baytar, Daniel Addo, James Troisi, Hakan Aslantaş, Emre Balak, Lamine Traore, Mehmet Polat, Koray Avcı, Mehmet Nas ve Erkan Özbey gibi onbir de oynayan oyuncularıyla yollarını ayıran Gençlerbirliği hiç kuşkusuz sezonun en çok kapalı kutu görünümünde olan takımı olacak.

Geçen sezon Bank Asya Ligi'nden şampiyon olarak Turkcell Süper Lig'e yükselen Manisaspor ise şimdiye kadar yalnızca 3 yabancı futbolcu transfer ederken, Trabzonspor'a gönderdiği Ferhat Öztorun'a karşılık Trabzonspor'dan Isaac Promise ve Ferhat Çökmüş'ü transfer etti. Gençlerbirliği'nden Mehmet Nas ve Eren Aydın'ı da transfer eden Manisaspor için hiç kuşkusuz bu sezon ''tutunma'' yılı olacak ancak ne kadar başarılı olacaklar bunu hep birlikte göreceğiz.

Bank Asya Ligi'ni sürpriz bir şekilde ikinci sırada bitirip bir sürelik aradan sonra yeniden Süper Lig'e gelen güneydoğu temsilcisi Diyarbakırspor sezon başında teknik direktör olarak Nurullah Sağlam ile anlaştıysa da arada yaşanan anlaşmazlıklar nedeniyle bu transfer bir hafta sonra iptal oldu ve takımın başına Ziya Doğan getirildi. Tam altı yabancı futbolcuyla kontrat yapan Diyarbakırspor ayrıca Ayman Abdelaziz, Erdinç Yavuz, Erdal Güneş, Musa Büyük, Adnan Güngör ve Şener Aşkaroğlı gibi Süper Lig'in tozunu yutmuş transferleriyle de yeni sezona hazır hale geldi. Tabi ki Manisaspor gibi Diyarbakırspor içinde ''tutunma'' yılından öteye geçmeyecek bir sezon olacak gibi gözüküyor 2009-10 sezonu.

Lige en son play-offlardan katılan Kasımpaşa ise yaptığı 13 transferle çetin mücadeleye hazırlanmaya çalıştı. 5 yabancı futbolcuya imza attıran Kasımpaşa en flaş transferini ise Nordin Boukhari'yi getirerek yaptı. Ali Güneş, Sedat Yeşilkaya ve Erkan Ferin gibi oyuncularda sözleşme imzalayan takım bu sezon iki sezon önce olduğu gibi yine ligde kalmak için varını yoğunu ortaya koyacak.

Ligde mücadele edecek onsekiz takımı naçizane tanıtmaya çalıştım. Çetin mücadelenin yanında herşeyden önemlisi tabi ki herşeyin kazasız belasız ve dostane bir şekilde bitmesi. 2009-10 sezonu şimdiden hayırlı olsun...

Hiç yorum yok: