21 Ocak 2009 Çarşamba

Fortis Türkiye Kupası Çeyrek Final Eşleşmeleri...

Geçen yıl Kayserispor ile Gençlerbirliği'nin finalini oynadığı ve Kayserispor'un normal süresi ile uzatmalarının 0-0 bittiği karşılaşmada Gençlerbirliği'ni penaltı atışları sonunda 10-9 mağlup ederek kupaya uzandığını hepimiz hatırlayacağız. Bu sezon bu iki takımın da çeyrek final göremediği Fortis Kupası'nın kuraları çekildi ve eşleşmeler belli oldu:

Bursaspor - Fenerbahçe: İlk maçı deplasmanda oynamak her zaman bir avantajdır ve Fenerbahçe bu avantaja sahip Bursaspor karşısında. Kupanın en büyük heyecanı Fenerbahçe'nin yıllardır kazanamıyor olması. Hiç kuşkusuz kupa maçları sarı lacivertli camiayı diğer takımlara nazaran biraz daha fazla ilgilendiriyor zira her elendikleri maç sonrası Flintstones'lardan tutun da Fatih Sultan Mehmet dönemine kadar çeşitli taşlamalara maruz kalıyorlar. Bu yüzden Bursaspor ile oynanacak olan iki maça da as takım ile çıkıp kendilerine yetecek skoru alacaklarını tahmin ediyorum. Son dönemde olduğu gibi Fenerbahçe'nin kupayı alamama ihtimali Galatasaray ya da Beşiktaş'a elenmelerinden geçecek gibi duruyor. Turun favorisi Fenerbahçe.

Sivasspor - Galatasaray: Çeyrek finalin en sert eşleşmesinde her geçen yıl daha da büyüyen Sivasspor, ligin ilk yarısını ''tırnağının ucunda'' bitiren Galatasaray'a karşı mücadele edecek. İlk maç Sivas'ın ''Sibirya soğuğunda'' oynanacağından az gollü hatta gol olmadan bitmesi muhtemel bir maç olacak gibi görünüyor, bence bu turun galibini Ali Sami Yen'deki maç belirleyecek ve tabiki favori Galatasaray olacak. Kura çekiminden sonra ''Galatasaray'ı kesinlikle eleyeceğiz'' şeklinde açıklamalar yapan Sivasspor basın sözcüsünün (adını unuttum özür dilerim) Mecnun Odyakmaz ya da Bülent Uygun tarafından (Bülent Uygun'un Mecnun Odyakmaz kadar söz sahibi olduğunu düşünüyorum Sivasspor'da) fırçalandığını tahmin ediyorum çünkü bu açıklamalar Galatasaray kanadında mutlaka artı bir motivasyon yaratacaktır.

Beşiktaş - Antalyaspor: Üç büyüklerden yalnızca Beşiktaş ilk maçı kendi sahasında oynuyor. Türkiye Kupası'nı iki sezondur kazanıyorlardı geçen seneye kadar. Bu sezonda hedefleri şampiyonluk hiç kuşkusuz. Antalyaspor ise daha mütevazi ve ''gidebilecekleri yere kadar'' gitmek istiyorlar. Mehmet Özdilek eski bir Beşiktaşlı hatta efsane bir Beşiktaşlı olarak kendi tuttuğu takıma karşı bir zafer kazanmak isteyecektir. Bana göre sezonun en flaş forvetlerinden olan Fildişi'li Sergei Djeuhoua önderliğinde Antalyaspor Beşiktaş'ı kesinlikle zorlayacaktır ancak tabiki favori Mustafa Denizli yönetiminde bu kupanın tecrübeli takımı Beşiktaş.

Ankaraspor - Denizlispor: Sivasspor ile beraber gruptan yükselen Denizlispor ligin sert takımlarından Ankaraspor ile yarı finale yükselmek için kozlarını paylaşacak. Lig performanslarına baktığımızda Ankaraspor'un Denizlispor'u elemesi son derece normal sonuç olacak ancak Denizlispor'da bana göre gerçek bir turnuva takımı ve bu eşleşme her türlü sonuca açık. Aykut Kocaman kendine Türkiye Kupası'nı hedefledi mi bilmiyorum ama Denizlispor'un hem ligde bulunduğu konum hem de prestij açısından kupaya daha fazla asılacağına eminim ancak her ne olursa olsun turun favorisi bana göre Ankaraspor.

Son olarak kupanın statüsü ve eşleşmelerin şekli hakkında birkaç şey söylemek istiyorum. Öncelikle kupa statüsünün son derece yanlış olduğundan ve Bank Asya Ligi veya daha alt liglerden takımların hemen hemen hiç şansı olmadığından bahsetmek istiyorum. Eğer kupanın adı Türkiye Kupası ise bu kupaya (amatör takımlar için birşey diyemem ama olsalar güzel olur) 3. ligin her kategorisinden her takımın, 2. ligin her kategorisinden her takımın, Bank Asya Ligi ve Süper Lig'den de tüm takımların aynı anda başlaması gerektiğini, tek maçlı eleminasyon sistemiyle oynanması gerektiğinin ve finalin oynanacağı stadın kupa başlamadan belirlenmesi gerektiği kanaatindeyim. Bu sayede Adana Demirspor'un geçen sene yarattığı mucizeyi hemen her sezon bir ya da birkaç alt lig takımından bekleyebiliriz. Yoksa bu kupa bu şekliyle hiç tat ve heyecan vermiyor maalesef.

2 yorum:

Adsız dedi ki...

bu arada fenerbahçe ilk maçı kendi evinde oynayacak.yani 3 büyüklerden yalnızca beşiktaş değil 3 büyüklerden ikisi fenerbahçe ve beşiktaş ilk maçını kendi sahasında oynayacak sayın admin bilgilerinize:)

Faruk dedi ki...

tamamen ntvspor.net'in yalancısı oldum. link burda:

http://www.ntvspor.net/pages/16443.asp