3 Mart 2009 Salı

Mayınlı Arazideki Futbolcu!

Pini Felix Balili İstanbulspor formasıyla adımını atmıştı Süper Lig'e. Hapoel Tel-Aviv formasıyla 115 maçta 35 gole imza atan oyuncu, 2003-04 sezonunda İstanbulspor'a transfer olmuş ve Tomas Enke'nin ipini çeken o meşhur Fenerbahçe karşılaşmasında iki gole imza atarak lige fırtına gibi bir giriş yapmıştı. Ertesi sezon Kayserispor'a transfer olan oyuncu, 2005 yılından beridir Sivasspor forması giyiyor. Kendine has karakteri ve oyun stilinin yanında, saha içinde ''çirkef'' olarak adlandırdığımız hareketleri de sıklıkla icra eden İsrailli oyuncuya antipatik gözlerle bakan birçok futbolsever ülkemizde. Ayman Abdelaziz ile yaşadığı tartışma sonrası büyüyen olaylarla Trabzonspor'un son 30 saniyesine 1-0 önde girdiği karşılaşmayı hükmen 3-0 kaybetmesine varıncaya kadar birçok olayda ismini duyduk Balili'nin. İsrailli olması yüzünden zaman zaman ırkçı tezahüratlara ya da küfürlere maruz kalan oyuncu Fransız Le Monde Gazetesi'nin konu başlığı olmuş geçen gün. Gazete Balili'ye tam sayfa ayırarak yayınladığı röportajda kendisinden ''Mayınlı Arazideki Futbolcu'' diye bahsetmiş.

Herkes hatırlayacaktır, Sivasspor'un penaltı vuruşlarıyla Galatasaray'ı elediği Fortis Türkiye Kupası çeyrek final ikinci maçından sonra Sivasspor'un sezon başında Bursaspor'dan transfer ettiği genç oyuncu İbrahim Dağaşan sahanın ortasına Filistin bayrağı dikmişti. Olayı görünce ''Acaba Balili daha sonra İbrahim ile konuşmuş mudur?'' diye düşünmedim değil. Gazete Balili'ye o anda ne hissettiğini sormuş, Balili'de ''O bayrak kalbime bir ok gibi saplandı, İbrahim'i sorguladım ve aramızda tartışarak konuyu hallettik'' demiş.

Pini Felix Balili yakında Türk vatandaşlığına geçecek. İsrail milli takımının formasını 29 kez giymemiş olsaydı belki de adı Türk Milli takımı için anılıp ''Bir İsrailli Türk Milli takımının formasını giyebilir mi?'' şeklinde yepyeni bir polemiğin baş aktörü olacaktı. Samimi olarak söylemek gerekirse ben Balili'yi pek sevmem. Her daim antipatik gelmiştir bana, bunun memleketiyle herhangi bir alakası yok. Hatta bayrağın kalbine bir ok gibi saplanmasını dahi anlayabilirim ancak İsrailli ve Yahudi olmasının Türkiye'de yeterince fazla gündem işgal ettiği yetmezmiş gibi şimdi de Fransa'lara uzanması gerçekten rahatsız ediyor beni. Belki abartıyor olabilirim ama zaman zaman Yahudi futbolcunun hayatından endişe etmiyor değilim, çok fazla ''radikal'' barındıran yurdum topraklarında...

Hiç yorum yok: