20 Şubat 2009 Cuma

Metalist Kharkiv

UEFA Kupası'nın hiç kuşkusuz en spektaküler ve renkli takımı Ukrayna temsilcisi Metalist Kharkiv oldu bu sezon. Teknik direktör Myron Markevych yönetiminde birbirinden başarılı skorlarla ''Round of 32'' de mücadele eden takım, İtalya Ligi'nin köklü kulüplerinden Sampdoria'yı deplasmanda mağlup etme başarısı göstererek bu turda da adından söz ettirmeyi başardı. UEFA Kupası'na 1. turda Beşiktaş ile eşleşerek başlayan Ukrayna temsilcisi ilk maçı deplasmada 1-0 kaybettikten sonra kendi sahasında rakibini Jaja'nın iki, Devic ve Gancarzynk'in golleriyle 4-1 geçip adını UEFA Kupası gruplarına yazdırmayı başardı. 5 takımlı gruplara son torbadan giren Metalist Kharkiv bu turda Türkiye'den Galatasaray, Almanya'dan Hertha Berlin, Portekiz'den Benfica ve Yunanistan'dan Olympiakos gibi özellikle isim olarak kendisinden güçlü dört takımla eşleşti. İlk grup maçında kendi sahasında Hertha Berlin ile 0-0 berabere kalan takım, ikinci maçında Edmar'ın 81. dakikada attığı golle deplasmanda Galatasaray'ı 1-0 mağlup etmeyi başardı. Üçüncü maçını kendi sahasında Olympiakos ile oynayan Ukrayna takımı bu maçı da Edmar'ın 88. dakikada attığı golle 1-0 kazanarak üç maçta 7 puana ulaşıp bu zor gruptan çıkmayı garantiledi. Dördüncü ve son maçını grup liderliği için deplasmanda Benfica ile oynayan Metalist sahadan 84. dakikada Rykun'un golüyle 1-0 galip ayrılıp grubunu dört maçta üç gol atıp, hiç gol yemeden lider olarak tamamlamayı başardı.

Round of 32 kurasında İtalyan ekibi Sampdoria ile eşleşen ekip ilk maçta deplasmanda Sampdoria'yı Oliynyk'in 45+3'te attığı golle 1-0 geçip üstüste dördüncü maçından da 1-0'lık galibiyetle ayrılmayı başardı. Eğer bu turu geçmeyi başarabilirlerse bir sonraki turda Dynamo Kyiv - Valencia eşleşmesinin galibiyle çeyrek final oynamak için mücadele edecekler.

Metalist Kharkiv'in bizim için bir başka özelliği de tabi ki Beşiktaş'ı elemiş ve Galatasaray'ı grup maçında yenmiş olmaları. Ertuğrul Sağlam'ın da Beşiktaş kariyerini sonra erdiren takımın bu kadar çetin ceviz olduğunu herhalde Yıldırım Demirören başta olmak üzere yönetim kurulunun tamamı tahmin etmemişti. Ligde namağlup durumda ikinci sırada bulunan takımları şu anda ligin zirvesindeki iki takımın altışar puan gerisinde yer alıyor. Ertuğrul Sağlam'dan sonra Mustafa Denizli döneminde işlerin daha kötüye gittiği bir gerçek, Bursaspor'u çalıştıran genç teknik adamın şu anki başarısı da başka bir gerçek. Ah Metalist demek geliyor içimden, sen nelere kadirsin! Unutmadan eklemek isterim, Metalist Kharkiv'i bu sezon UEFA Kupası'nda yenen, yenmeyi bırakın gol atma başarısı gösterebilen tek takım Ertuğrul Sağlam'ın çalıştırdığı Beşiktaş olmuştu, tabi bu cümlenin karizması ''En farklı mağlubiyeti alan ya da bir maçta Metalist'ten birden fazla gol yiyen tek takım da olmuştu'' diye çizilebilir. Buna da kimsenin itirazı olmaz herhalde...

Hiç yorum yok: