29 Nisan 2009 Çarşamba

Sivasspor vs Beşiktaş

Ligin bitimine 5 hafta kala, şampiyonluk yarışı şekillendi. Dökülenlerle birlikte bitime 2 takım iddialı giriyor. Bir adım önde olan Sivasspor ve Beşiktaş.

Sivasspor birkaç haftalık dalgalanmanın ardından, Hayrettin ve Musa Aydın'da takıma katılınca, Trabzonspor karşısında oyunu domine edip rahat bir galibiyet almayı başardı. Kalan 5 haftalık programları ise şu şekilde:

Gaziantepspor (D)
İstanbul Büyükşehir Belediyespor
Hacettepe (D)
Gençlerbirliği
Galatasaray (D)

3 maç deplasmanda, 2 maç ise içerde. Gaziantespor ununu elemiş eleğini asmış bir takım hüviyetinde. Sivasspor'un bu deplasmanı ''Anadolu işbirliği'' sayesinde kolay geçeceğini düşünüyorum. Fikstürün en zorlu maçlarından birini kendi sahasında İstanbul Büyükşehir Belediyespor ile oynayacak Sivasspor. Abdullah Avcı'nın takımının hem ligde bulunduğu pozisyon hem de bu tip maçlara bayılıyor olması Sivasspor'un işini zorlaştıran unsurlar. Bu tip maçlarda Sivasspor'un özellikle son dönemde erken gol bulma konusunda sıkıntılar yaşadığını biliyoruz. Geçen her dakika gerilimi ve stresi arttırırken, savunmada daha fazla zaaf yaşanmasına yol açabilir. Sivasspor'un Trabzonspor'u yendiği maç kimseleri aldatmasın çünkü Trabzonspor açık bir futbol oynamış ve Sivasspor rahat pozisyonlar bulmuştu. Aynı şey bu karşılaşma için geçerli olmayacaktır. Deplasmandaki Hacettepe maçı ise kolay geçmesini beklediğim bir maç. Prestij mücadelesi yapan Hacettepe'nin Sivasspor'a çok fazla zorluk çıkaracağını düşünmüyorum açıkçası. Gençlerbirliği ise ligdeki konumunu rahatlatırsa Sivasspor'a engel teşkil etmez ancak kümede kalma mücadelesi içinde olursa Sivasspor kalan haftaların en zorlu maçını Gençlerbirliği ile oynayacaktır ki bana göre hele ki bu ortamda kazanması çok zor bir maça çıkacak Sivasspor Gençlerbirliği karşısında. Ligin son maçını Galatasaray ile deplasmanda oynayacaklar ve lider girmeyi başarabilirlerse Galatasaray'ı da yenebileceklerini düşünüyorum açıkçası. Sivasspor için bir başka dezavantaj özellikle orta sahasında kısıtlı alternatifleri olduğu için sakatlık ve ceza gibi işlere dikkat etmeleri. Mesela bu hafta Gaziantespor karşısında İbrahim Dağaşan oynamayacak ancak rakip pek bir tehlike arz etmediğinden çok büyük bir sıkıntı yaşamayacaktır Sivasspor. Özellikle Mehmet Yıldız, Musa Aydın, Hayrettin Yerlikaya, Sezer Badur, Abdurrahman Dereli ve Bilica'ya çok iyi bakmaları gerekiyor. Kadro rotasyonu konusunda Beşiktaş ile yarışamayacak kadar gerideler.

Beşiktaş ise Eskişehirspor gibi zor bir deplasmanı hasarsız atlatmayı başararak puan farkının açılmasına izin vermedi. Kalan 5 hafta da oynayacakları karşılaşmalar:

Fenerbahçe
Ankaraspor (D)
Ankaragücü (D)
Galatasaray
Denizlispor (D)

Fikstür kesinlikle Sivasspor'a karşı daha zorlu bir fikstür. Fenerbahçe'nin eksik bir kadroyla İnönü'ye gelecek olması Beşiktaş için büyük bir şans. İçinde bulunduğu durum ne olursa olsun, Fenerbahçe ligdeki her takıma karşı hala zor bir rakip ve maç oynanmadan karşısına 3 puan yazılamaz ama şahsi fikrim olarak söylüyorum Beşiktaş Fenerbahçe'yi yenmekte zorlanmayacaktır. Aynı şeyi Ankaraspor maçı içinde söyleyebilirim aslında. Ununu elemiş eleğini asmış Ankaraspor karşısında Beşiktaş galibiyete çok yakın. Bakmayın Ankaraspor'un kupa rövanşında Beşiktaş'ı mağlup etmeyi başardığına. O maçın motivasyonu ile bu maçın motivasynu arasında dağlar kadar fark olur. Ankaragücü maçı Beşiktaş için fikstürün en zorlu üçüncü maçı bana göre. Küme düşme sıkıntısını derinden hisseden Ankaragücü Beşiktaş için asla kolay lokma olmayacaktır. Fikstürün en zorlu ikinci maçı ise Galatasaray ile kendi sahasında oynayacağı maç Beşiktaş için. Netice itibariyle bir derbi ve Galatasaray Beşiktaş'ı yenmek için herşeyi yapacaktır ki o maça Servet'in yetişiyor oluşu da Beşiktaşlıların korkması gereken bir başka etken bence. Bana göre fikstürün en zorlu maçı son hafta oynayacakları Denizlispor maçı. Küme düşme korkusu yaşayan Denizlispor işi son haftaya kadar bitiremezse 'can havliyle'' çıkacağı maçta Beşiktaş'ı sarsacak bir skor elde edebilir. Fenerbahçe ile oynadıkları maçı hiç kimse unutmamıştır herhalde.

Sivasspor kadrosu dar ancak inançlı ve sistemli bir takım. Beşiktaş ise kadrosu ve alternatifi geniş ve ''inanmaya başlamış'' bir takım hüviyetinde. Bobo'nun Eskişehirspor'a attığı golden sonra, kendisinin, Toraman'ın ve Rüştü'nün yüz ifadelerinden bu çok daha net anlaşılabilir. Nobre sakat olsa bile Bobo ve Holosko gibi iyi golcülere, aynı zamanda Tello, Yusuf ve Delgado gibi ''işbitiricilere'' sahipler. Ernst faktörünü hatırlatmama gerek yok herhalde. Sivasspor Beşiktaş'a göre daha fazla baskı yaşıyor ve kent ayaklanmış durumda. Sessiz ve derinden gidiş bitti artık herşey ayyuka çıktı ve şampiyonluğun ''bir numaralı seribaşı'' olmaları onları her hafta gerebilir. Beşiktaş ise nispeten biraz daha az baskı yaşıyor özellikle deplasman maçlarında. Takımda tecrübeli oyuncu sayısı bir hayli fazla ve zor anlarda sorumluluk alabilecek ayaklara sahipler. Bu stresin katbekat büyüklerini yaşamış, Rüştü, Yusuf, Ernst gibi ''abiler'' var takımda ve Tello gibi ''korkusuz' bir süperstara sahipler. Kamuoyu desteği hiç kuşkusuz Sivasspor'un arkasında. Zaten Beşiktaş'ın ''antipatik bir şampiyon adayı'' olduğunu belirtmiştim önceki postların birinde. Kamuoyu desteği de önemli bir faktördür bu tip yarışlarda. İkili averaj iki takım içinde geçerli değil. İki maçta 1-1 sona erdiği için puan eşitliği durumunda genel averaja bakılacak. Bu konuda da Sivasspor'un 3 gollük bir avantajı var. (Trabzonspor'a teşekkür etsinler!) Kalan 5 haftadaki fikstür gözönüne alındığında Sivasspor'un bu farkı koruyacağını hatta daha da açabileceğini düşünüyorum.

Sonuç itibariyle Sivasspor avantajlı gibi dursa da ben kendi fikrim olarak Beşiktaş'ın şampiyonluğa hem camia hem de tecrübe olarak daha yakın olduğunu düşünüyorum. Sivasspor zaten büyük bir işi şimdiden başarmış durumda. Daha büyük bir işi başarmak için çalışıyorlar ve ne kadar yakın olduklarını herkes gibi onlarda biliyor.

Unutmadan anket sonuçlarını da ekleştireyim de arada kaynamasın:

Sivasspor: 11 oy
Galatasaray: 10 oy
Beşiktaş: 9 oy
Fenerbahçe: 8 oy
Trabzonspor: 0 oy

Hiç yorum yok: