1 Nisan 2009 Çarşamba

Efsane Oyunlar Serisi #3 (Emilyn Hughes International Soccer)

Commodore64 denen mucizevi bir makine vardı eskiden. Şu an kullanmakta olduğumuz klavyelerden pek bir farkı olmayan bir klavyesi. Kocaman bir adaptörü, televizyon bağlantı kablosu ve bir de teyp!... Evet bildiğimiz teyp. Commodore64'te oyun oynamaya başlamadan önce ''Press play on tape'' yazısını görürdük her seferinde.



İşte seksenlerin sonu ve doksanların başlarında o nesli avucuna alan Commodore64'ün içinden çıkan en ihtişamlı ve güzel oyun bana göre Emilyn Hughes International Soccer'dı. 8 farklı ülke takımı ve ''uydurma'' takım kadrolarının bulunduğu oyunda ürettiğimiz çeşitli gol taktikleri ve çalım hareketleri hala daha aklımızdan çıkmıyor. Audiogenic firmasının Commodore 64 için ürettiği oyunun bir ikincisi ya da gelişmiş makinelerde bir devamı gelmedi. Üretilmiş olduğu 64k'lık makinenin içinde Commodore64 ile zamana yenik düştü ve nostaljiseverlerin internetin içinde harıl harıl arayıp kısa bir süre de oynamak için can attığı bir ''efsane'' oldu.



Balthazar nickini kullanan Melih kardeşimin evsahipliğinde, Tolga'nın da katılımıyla düzenlediğimiz turnuvalar, kurduğumuz birbirinden bağımsız dünya karmaları ile katıldığımız turnuvalar ömür boyu hafızalarımızda kalmaya devam edecek. Sensible Soccer ile Amiga 500'e yaptığımız geçiş ile birlikte Emilyn Hughes International Soccer'da mazideki yerini almıştı yanlış hatırlamıyorsam, 1995 yılında bizler adına.



Oyun tanıtımından çok ''Nerde o günler!'' yazısı gibi oldu ama gerçektende dönüp geriye bakınca 30'a merdiven dayamış yaşımla ''Nerde o günler!'' dememekte pek mümkün olmuyor.



Emilyn Hughes Soccer için blogta başka bir post daha bulunuyor. Birazcık eğlenmek için yazılmış o posta buradan ulaşabilirsiniz...

Efsane oyunlar serisinin ikinci bölümü için tıklayın

3 yorum:

Unknown dedi ki...

Bu efsanevi, hayatımın en çok zevk alarak ve süre bazında da hayatımın en çok oynadığım oyunu hakkında önce 1-2 düzeltme yaparak söze başlıyım. Birincisi oyunun adı Emlyn Hughes, emilyn değil. İkincisi oyun amiga 500 k içinde üretildi ve amigada da Tolgayla çok kapışmışlığımız vardır. Ama emin olun ki, amiga versiyonu commodore 64'ün çok gerisinde kalmıştı. Belki o yüzden adminin dimağından silinmiştir.
Veee iddia ediyorum ki bu oyunda kimse benim bileğimi bükemez. Fifa, Pes türü yeni jenerasyon oyunlarda çok iyi performans gösteremem ve hiç iddialı değilimdir ama bu oyunda yaşadığım tarih boyunca asla bir rakip bulamadım. Ortaokuldan, liseden, dersaneden, aile yakınlarımdan, eş dost çevresinden bir kişi bile çıkıp bileğimi bükemedi. En çok kuzenim Tolga meydan okudu, hep bir gün beni yenebileceğini düşündü ama 17 yıldır bunu başaramadı. Aramızda yaptığımız turnuvalarda hep maymuna döndü, sonu hüsran oldu. Bir önce ki Emlyn Hughes entrysinde aramızda yaptığımız turnuva sonuçları ortadadır. Bu oyunu hala pc de oynuyorum. Varsa kendine güvenen baba yiğit çıksın karşıma. Beni minimum 5 maçı kapsayan bir turnuvada yenebilecek biri olursa makul ölçüler çerçevesinde istediği herşeyi vermeye hazırım :) Ama unutmayınız ki, benimle oynayanlarda kalıcı sinir bozuklukları ve depresyon tanıları görüldü. Kuzenim Tolga'nın başında saç kalmadı, erken yaşta kelaynak kuşuna döndü. Ona göre hazırlıklı gelin :)

Faruk dedi ki...

google'dan tekrar tekrar araştırdım ancak oyunun isminin %70 emilyn %30'da emlyn olarak yazıldığını oranladım :) ama tabi ki üstadın söylediğine hak vermek durumundayız.

diğer konu ise, eğer karşılıklı olarak maç yapma şansı bulabilirsek üstada meydan okuyabileceğimi düşünüyorum, belki fazlaca cesur bir hareket gibi görünebilir ama computere karşı oynamaktansa direk maç yapmak tercihim olur. bu sayede belki üstadı dize getirebilirm. Tolga'yı zaten her oyunda olduğu gibi rakip olarak görmüyorum kendime :))))

Unknown dedi ki...

Sevgili administrator;
Kazmamısın sen kardeşim, google'a emlyn hughes international soccer yazıp görsellerde tarama yaptırırsan oyunun orjinal afişini görüp referandum yapmana gerek kalmazdı. Emilyn ne ya, yok emine! :)
Bu arada ilk mesajımı gören sevgili kuzenim Tolga bir anda amansız hırsına yenik düşüp histerik bir hırsla hemen yeni bir 10'lu turnuvaya başlamayı talep etmiş, ancak ne yazık ki seri bir şekilde 3-0 geriye düştükten sonra boyunun ölçüsünü alıp turnuvadan çekilmeyi uygun görmüştür :)