17 Eylül 2008 Çarşamba

İnsanoğlu Kanseri Yendi mi?

Bir süredir takip ediyorum ve anlayabildiğim kadarıyla izah etmeye çalışacağım. Tıp çok zor bir iş ve çetrefilli bir bilim dalı aynı zamanda.

Şimdiye kadar bilinen kanser hücrelerinin hep doku hücrelerinden çoğaldığına ve akciğer, karaciğer, pankreas ya da vücudun herhangi bir organında çoğaldıktan sonra doku hücreleri vasıtasıyla yayıldığına inanılıyordu. Kemoterapi tedaviside işte bu doku hücrelerinin öldürülmesi ya da tahrip edilmesi için uygulanan bir yöntemdi. Her geçen gün gelişen teknolojiyle birlikte kanserli hücrelerin incelenmesi daha çok detaya indirilebildi ve bundan birkaç gün önce Michigan Üniversitesi'nde yapılan incelemede kanserli hücrelerin yalnızca doku hücrelerinden oluşmadığı aynı zamanda kök hücrelerde de oluşum gösterdiği belirlendi.

Bundan sonrası beni aşan bir takım gelişmeler. Zira bu gerçek ortaya çıkarıldıktan sonra bu doğrultuda üretilen ilk aşı meme kanserine yönelikti ve uygulanan farelerin üstünde tam sonuç verdi. Meme kanserinin en tehlikelisi fareler üzerinde tamamen yok edildi ve hiçbir yan etki göstermedi. Muhtemelen bu aşıların devamı diğer organlar içinde gelecek. Yıllardır her zaman duyarız bu tip haberleri ama bu seferki bana çok inandırıcı geldi, paylaşmak istedim.

Ha kanser hastalığı yenilince insanlık rahat bir nefes alacak mı? Belki bir kaç yıl. Sonra mutlaka yeni bir hastalık türeyecektir ve insanoğlu bu hastalığı yenmeye çalışacaktır. Tarihten günümüze hep böyle olmadı mı zaten?

4 yorum:

Murat YILMAZ dedi ki...

Kanseri yenmek o kadar kolay değil sevgili Faruk. Bu tür çalışmalar elli yıldır yapılıyor ve müspet çözümler hala yok. İnsan DNA'sının çözümlenmesi 2000 yılında bitirilmişti. En az bir 10-15 yıla ihtiyaç var. Er geç çözüm gelecek

Unknown dedi ki...

İnsanoğlu elbet kanseride yener aidside yener ama senin fener düşmanlığını kimse yenemez antifenertifplatformun değerli admini. Ya tarasız olacaksın, ya da bu sitenin ismi değişecek!!!

Adsız dedi ki...

neyse konu benimle ilgili, bir yorum daha yapayım. Kanserin önündeki çare stem cell (kök hücre) olarak görünüyor. Siz siz olun çocuğunuz doğarken 2000 usd verip kordondan kök hücre saklatın (İstanbulda birçok büyük hastanede bu imkan var). Gelecek nesillerde kanser daha fazla görülecek.

Faruk dedi ki...

sayın admin tekrar araştırdım internetten bu konuyu ve lütfen ukalalık olarak algılamayın sanki bana bu kez ''yaptı golü'' bilim adamları gibi geliyor, sizden kök hücrenin kanser tedavisindeki rolü hakkında bir araştırma postu rica edebilir miyim across the universe'de. dilerseniz kendi araştırdığım yazılarıda size gönderebilirim böylece bir harmanlama yapma şansı yakalarsınız...