2 Kasım 2008 Pazar

Devir Teslim...

Dün Ankara 100. Yıl Hipodromu'nda ''yılın buluşması'' gerçekleşti. Dönemin en iyi arap atı olarak kabul edilen Kafkaslı, genç jenerasyonun en iyi arap atı olarak kabul edilen Ayabakan ile Cumhuriyet Kupası Koşusu'nda buluştu. Ayabakan Kafkaslı'yı daha önce bir kez Enternasyonel yarışta geçmiş ancak Kafkaslı o yarışı son derece kötü koşup çok gerilerde kalınca, bu yarıştan önce ölçü olarak kabul edilmemişti.

Dünkü yarış öncesi her ne kadar Kafkaslı Ali Kayakıt'ın da söylediği gibi ''Türk arap atçılığı tarihine adını altın harflerle yazdırmış'' olsa da yarışın favorisi Ayabakan'dı. Genç jenerasyonu temsil eden Ayabakan'ın karşısında sadece Kafkaslı değil, bir diğer şampiyon olarak kabul edilen safkan İzbatur'da vardı.

Yarışın başlangıcıyla birlikte Ayabakan ön grubun içine düşüp önde kaçan Saltukhan'ı takip etmeye başladı. Bilinen stilinin tersine grubu en arkada değil, Ayabakan'ın hemen dışında takip eden Kafkaslı'nın jokeyi Selim Kaya ise Ayabakan'a fazlaca avans vermek istemiyordu. Bu şekilde son viraj dönülürken Ayabakan kolay bir şekilde Saltukhan'dan liderliği alıp virajı en ön sırada dönmeyi başardı. Son 400 metreden sonra arka gruptan sıyrılan Kafkaslı'da önde kaçan Ayabakan'ı takibe aldı. Bu metrelerden sonra bu iki safkan diğer gruptan ayrılıp aralarında mücadele etmeye çalıştı gibi görünsede Kafkaslı'nın tüm çabaları farkı 2 boya indirmekten öteye gidemedi ve 4 yaşındaki Ayabakan 6 yaşındaki Kafkaslı'yı ''kolay'' bir biçimde geride bırakarak adeta ''şampiyonluğunu'' ilan etti. Yarışın üçüncüsü ise İzbatur oldu.

1600 metre çim pistte koşulan bu yarıştan sonra akıllarda kalan tek soru ise, 2400 metre gibi uzun mesafe yarışlarında Ayabakan aynı tempoyu kurup Kafkaslı'yı yine geride bırakabilir mi? Bana göre bu sorunun cevabı kuşkusuz evet olsa da koşulacak olası yarışı görüp bundan sonra konuşmak daha faydalı olacaktır. Seneye Ayabakan, Kafkaslı ve İzbatur'un yanına artık yaşça onlarla koşabilecek düzeye gelen ''hiç geçilmemiş'' tay Turbo'da katılacak ve tadından yenmeyecek yarışlar koşulacaktır. Yavuzhan, Haberbatur, Caş, Odin gibi safkanlardan bayrağı devralan Kafkaslı ve İzbatur tahminimce bu bayrağı önümüzdeki sezon Ayabakan ve Turbo'ya devrecekmiş gibi görünüyor...

3 yorum:

Adsız dedi ki...

evet birçok kişiye göre arap atlarının gelmiş geçmiş en büyük atıydı kafkaslı.bunu daha 4 lü gruptayken 140 a ulaşan hadikap puanıyla 6 yaşındayken 6 trilyona yaklaşan kazancıyla sağlamıştı.benimde en sevdiğim attır kendileri.biraz eksik koştuğunda safkan arap atı olmayan ve koşması yasaklanan ingiliz arap karışımı çetine bile uzak yapabilen bu nadide safkan.ama her şampiyonun tabiki bir sonu vardı.bir zamanların şampiyonu yavuzhanın zamanı gelince bayrağı haberbaturlara caşlara odinlere devrettiği gibi bold pilotların trapperlara fair taillere devrettiği gibi artık 7 yaşına gelen günümüz şampiyonlarından sabırlının son 3 yarışında rakiplerine teslim olması gibi kafkaslı da 6 yaşında olması ve kaya ekürisinin birazda ona haksızlık edercesine onu bu kadar sık ve kalitesine yakışmayacak koşularda koşturmasından sonra bu bayrağı teslim edecekti.ilk defa kafkaslıyı bi atın arkasından bu kadar çaresizce koşarken gördüm.çok üzüldüm ama sevgimden en ufak bir eksilme olmadı.kafkalı her zaman şampiyondur ve öyle kalacaktır.selim kayanında yarışı kaybettiği belli olmasına rağmen kafkaslıya hala şiddetli şekilde kamçı vurmasını yadırgadım.sonuç olarak kafkaslı yıllardır taşıdığı bayrağı ayabakana teslim etmiştir.kaya ekürisine ait olduğu için(bu atın suçu değil) birçok kişiye antipatik gelen kafkaslı benim gelmiş geçmiş en sevdiğim at olarak kalacaktır.ŞAMPİYON KAFKASLI.

Faruk dedi ki...

yani kariyer ve sempati bakımından bir tür kobe bryant diyebiliriz diyosun kafkaslı için:)

Adsız dedi ki...

yok kareem abdul-jabbar daha uygun:))ne alakası varsa atı nba uyuncusuyla kıyaslamanın..